Ilta Sanoma

Isännöintiliiton asiantuntijan mukaan taloyhtiöissä kannattaa nyt selvittää kaikki mahdollisuudet energian säästämiseksi.

Vastikkeisiin voi tulla lähitulevaisuudessa kymmenien tai jopa sadan euron nousu. Energian hinnannousu luo painetta nostaa asunto-osakkeiden hoitovastiketta, joka kattaa muun muassa lämmityksen ja kiinteistöhuollon.

- Kun näissä kaikissa on nousupainetta, se väistämättä johtaa hoitovastikkeen nousuun, jotta kulut saadaan katettua, Isännöintiliiton vaikuttamis- ja tutkimusjohtaja Tuomas Viljamaa sanoo.

Viljamaa arvioi kerrostaloyhtiöiden hoitovastikkeiden voivan nousta tänä vuonna noin 10 prosenttia.

Isännöintiliiton laskelmien mukaan 50 neliön kerrostaloasunnoissa tämä tarkoittaisi keskimäärin noin 20 euron nousua kuukausittain maksettavaan vastikkeeseen. 100 neliön asunnoissa korotus olisi reilut 40 euroa kuussa.

- Jos tämän vuoden yhtiökokouksessa ei ole osattu ennakoida sitä, kuinka paljon kustannusnousua tulee, ei korotuksia ole välttämättä tehty. Riippuen lämmitysratkaisuista ja esimerkiksi kaukolämpöyhtiön hinnoitteluista voi tulla jopa sellaisia tilanteita, että loppuvuonna joudutaan perimään ylimääräisiä vastikkeita.

Jos korotuksia ei tehdä tänä vuonna, suurella todennäköisyydellä ensi vuoden yhtiökokouksessa joudutaan tekemään vielä huomattavasti korkeampi korotus vastikkeeseen, Viljamaa sanoo.

Esimerkiksi 25 prosentin korotus hoitovastikkeeseen tarkoittaisi keskimäärin reilun 40 euron nousua 50 neliön asuntoon ja jopa 100 euron nousua 100 neliön asuntoon.

Kiinteistöliiton talous- ja veroasiantuntija Juho Järvinen sanoo, että vastikkeiden nousu riippuu paljon taloyhtiön lämmitystavasta ja voimassa olevista sopimuksista.

- Varsinkin, jos vanha sopimus on päättynyt ja uutta sähkösopimusta ollaan tekemässä, kyllä se hinta on helposti eri luokkaa kuin vanha, Järvinen sanoo.

Hänen mukaansa on vaikeaa arvioida, kuinka paljon hoitovastike voi nousta, koska taloyhtiöt ovat erilaisia ja niillä on erilaisia lämmitystarpeita ja -tapoja.

- Lukuja en uskalla sanoa, mutta kyllä puhutaan merkittävistä summista. Jos sähkön hinta on aikaisemmin ollut senttejä ja nyt se on kymmeniä senttejä, niin kyllä se tekee eron melko suureksi.

Hänen mukaansa monessa taloyhtiössä on jouduttu nostamaan vastiketta jo kevään yhtiökokouksissa.

Koska energian hinnannousulle ei näy loppua, taloyhtiöissä kannattaa nyt selvittää kaikki mahdollisuudet energian säästämiseksi.

Energiankulutukseen voidaan Viljamaan karkean arvion mukaan vaikuttaa taloyhtiöissä 40-prosenttisesti talotekniikalla ja 60-prosenttisesti asukkaiden toiminnalla.

- Siinä tarvitaan yhteispeliä. Energian säästäminen osakastasolla olisi todella arvokasta, jos halutaan vaikuttaa hoitovastikkeeseen.

Esimerkiksi veden lämmittäminen muodostaa suuren osan lämmityskustannuksista, joten suihkussa käymisiä kannattaa miettiä, Viljamaa sanoo. Myös taloyhtiön yhteisissä tiloissa kannattaa toimia energiatehokkaasti ja laskea lämpöä.

Viljamaan mukaan kannattaa lisäksi tarkistaa, ovatko taloyhtiön sopimukset kunnossa ja kilpailutettu hyvin sekä harkita energiaselvityksen tekemistä.

Korkojen noustessa myös taloyhtiölainojen korkokustannukset ovat nousseet, mikä nostaa myös pääomavastiketta, Viljamaa muistuttaa.

Asiasta kertoi aiemmin Talouselämä.

Ilta Sanoma
vendredi 5 août 2022 09:45:00 Categories: Ilta Sanoma Taloussanomat

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.