Ilta Sanoma

Vuoden ulkona ollut ja harmaaksi muuttunut pöytä sai uuden ilmeen - ja vielä ekologisesti.

Johanna taikoi harmaantuneesta parvekepöydästä uuden veroisen helpolla petsikikalla. Vasemmalla pöytä ennen ja oikealla jälkeen muodonmuutoksen.

Johanna taikoi harmaantuneesta parvekepöydästä uuden veroisen helpolla petsikikalla. Vasemmalla pöytä ennen ja oikealla jälkeen muodonmuutoksen. Kuva: Johanna/Speedystuff.cleaning

Seuraava ongelma on monelle kesäpihaa tai parveketta laittavalle tuttu. Talven aikana tuuleen ja tuiskuun jätetyt kalusteet ovat muuttuneet kulahtaneen näköisiksi.

Instagramissa ja Tiktokissa siivousvinkkejä jakava Johanna paini saman ongelman kanssa, sillä oma parvekepöytä oli jäänyt sateen armoille vuodeksi. Lopputuloksena kaunis puupinta oli muuttunut harmahtavaksi.

-?Lika ja vaihteleva sää olivat tehneet pinnasta tylsän näköisen, Johanna kertoo Ilta-Sanomille.

Pöytä oli muuttunut harmaaksi, eikä sen ulkomuoto miellyttänyt enää silmää.

Pöytä oli muuttunut harmaaksi, eikä sen ulkomuoto miellyttänyt enää silmää. Kuva: Johanna/Speedystuff.cleaning

Ratkaisu pöydän putsaukseen löytyi ruotsalaisen siivousguru Ellinor Sirénin Ekosiivoojan käsikirjasta (Mäkelä 2022). Johanna päätti kokeilla vinkkiä, joka perustuu ruokakaapin ainesosien hyödyntämiseen.

Sirénin vinkin mukaisesti Johanna pesi pöydän kahteen otteeseen seoksella, johon tuli kaksi desilitraa etikkaa, viisi tippaa käsitiskiainetta ja kolme desilitraa vettä. Jynssäämisen apuna Johanna käytti juuriharjaa.

-?Putsaaminen sujui nopeasti, mutta sen jälkeen piti odottaa pari tuntia, että pinta kuivuu kunnolla.

Lopputulos yllätti Johannan positiivisesti.

Lopputulos yllätti Johannan positiivisesti. Kuva: Johanna/Speedystuff.cleaning

Tämän jälkeen Johanna valmisti puupinnalle ekologisen petsin kahvista ja kookosöljystä. Kumpaakin tuli seokseen yhtä paljon. Petsiin voi tarvittaessa käyttää kookosöljyn sijaan oliiviöljyä.

"Kookosöljy muuttuu nestemäiseksi 25 asteen lämpötilassa. Jos kookosöljy on ollut jääkaapissa, sitä kannattaa pitää huoneenlämmössä, että se pehmenee."

Johanna

Petsin Johanna levitti pöydän pinnalle siveltimellä niin monta kertaa, että se ei enää imeytynyt pintaan. Tähän meni muutama minuutti.

Lopputuloksena harmaaksi muuttunut pöytä sai takaisin kauniin luonnollisen puupintansa.

Johanna jakoi videon projektista siivousaiheisilla tileillään Instagramissa- ja TikTokissa.

-?Olen tosi tyytyväinen ja jopa vähän yllättynyt lopputuloksesta. Pöytä on pysynyt muodonmuutoksen jälkeen tosi kivan näköisenä, Johanna kertoo.

Jos Johannan vinkki ei tunnu omalta, voi ulkokalusteet toki huoltaa myös perinteisillä neuvoilla.

Kerroimme aiemmin, että ulkokalusteet olisi hyvä öljytä kerran tai kaksi kauden aikana sekä ennen talvisäilytystä.

Ennen öljyämistä puupinta puhdistetaan ja pestään tarkoitukseen sopivalla puhdistusaineella. Öljyämiseen riittää yleensä kaksi kerrosta. Imeytymätön öljy tulee pyyhkiä pois.

- Käsiteltävän puukalusteen pinnan tulee olla kuiva, ja puun kosteuspitoisuuden alle 20 prosenttia, sillä kostea puu ei ime öljyä, neuvoi tuotepäällikkö Timo Vanninen K-Raudasta.

Lue lisää: Näin huollat ulkokalusteet oikein: Vinkit puupinnoille ja muille suosikki­materiaaleille

Ilta Sanoma
jeudi 4 août 2022 17:30:00 Categories: Asuminen Ilta Sanoma

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.