Satu Lappalainen valmistui juristiksi ja luuli tietävänsä, mitä työelämältä haluaa. Sitten hän havahtui ja tajusi elävänsä vääränlaista työarkea. Nyt hän " /> Satu Lappalainen valmistui juristiksi ja luuli tietävänsä, mitä työelämältä haluaa. Sitten hän havahtui ja tajusi elävänsä vääränlaista työarkea. Nyt hän " />

YLE


Satu Lappalainen valmistui juristiksi, sai työpaikan ja edessä häämötti pitkä, vakaa ura hyvin palkatulla alalla. Mutta jokin Lappalaista vaivasi.

- Havahduin siihen, että olen ajautunut vääränlaiseen elokuvaan, sellaiseen työarkeen joka ei tuntunut omalta.

Lappalainen keskusteli havainnostaan ystävänsä Camilla Kylanderin kanssa, jolla oli samanlaisia ajatuksia. Rekrytointiprosessit, joissa he olivat olleet mukana, eivät olleet auttaneet heitä löytämään sopivaa työyhteisöä ja -arkea.

Keskustelu johti lopulta siihen, että kaksikko perusti rekrytointiyritys Minjonin. Yrityksen tavoitteena on auttaa uransa alkuvaiheessa olevia sanallistamaan omat toiveensa jo rekrytointivaiheessa.

Tässä jutussa Ylen 8 minuuttia -ohjelmassa vieraillut Satu Lappalainen kertoo, mitä nuoret ammattilaiset työelämältä nykyään toivovat.

1. Unelma vakaasta työsuhteesta elää edelleen

Unelma vakituisesta ja vakaasta työsuhteesta elää edelleen, Lappalainen sanoo, vaikka nuoret ammattilaiset eivät olekaan enää samalla tapaa valmiita sitoutumaan samaan työnantajaan kuin ennen.

- Nuoret kaipaavat tiettyjä vapauksia, mutta myös vakituisen työsuhteen luoman turvaverkon.

Vakituinen työpaikka mahdollistaa itsensä ammatillisen kehittämisen. Sen sijaan, että pitäisi hakea jatkuvasti uutta paikkaa edellisen määräaikaisen sopimuksen jo päättyessä, aikaa jää myös sen miettimiselle, mitä uraltaan haluaa.

Itsensä työllistäminen ja freelance-työskentely sopii Lappalaisen mukaan paremmin niille, jotka ovat jo ehtineet kerryttämään työkokemusta. Se luo luottamusta siihen, että omalle osaamiselle löytyy kysyntää.

2. Mahdollisuus vaikuttaa omaan työarkeen ja tulevaisuuteen

Monilla aloilla on jo siirrytty yksipuolisesta työnantajavetoisesta suhteesta työntekijän ja työnantajan väliseen keskustelevampaan suhteeseen. Muutos näkyy Lappalaisen mukaan jo erityisesti kaupallisilla ja juridiikan aloilla sekä IT-alalla, joissa on kova pula osaajista.

- Uransa alkuvaiheessa olevat kaipaavat sitä, että he tulevat kuulluiksi ja heillä on vaikutusmahdollisuuksia omassa työarjessa, Lappalainen sanoo 8 minuuttia -ohjelmassa

Käytännössä tämä voi tarkoittaa sitä, että työntekijä saa itse määritellä sen, miten työpäivä rakentuu ja milloin ja missä hän haluaa tehdä töitä.

- Nuorille aikuisille on myös tärkeää, että heidän ammatillisia kehitystoiveitaan kuunnellaan ja että heille tulee tunne, että työarki petaa heille hyvää tulevaisuutta.

3. Työpaikan arvojen tulee vastata omia

Lappalaisen mukaan työnhakijoiden kanssa käydyissä keskusteluissa nousee usein esiin tulevan työnantajan arvot. Työnhakijat toivovat, että organisaation arvot vastaavat omia tai ovat ainakin lähellä niitä.

- Vastuullisuuskysymykset ovat todella tärkeässä roolissa. Vastuullisuutta tärkeänä arvona pitävä työnhakija toivoo, että voisi ylpeästi seisoa yrityksen vastuullisuustekojen takana.

4. Palkan merkitystä ei voi unohtaa

Nuoret asiantuntijat toivovat itselleen kilpailukykyistä palkkaa.

- Välillä työnantajilla on epärealistisia odotuksia, että halutaan Suomen paras jossain, mutta kompensaatio työstä ei ole Suomen parasta.

Tällaisissa tilanteissa Lappalainen tiimeineen pyrkii käymään avointa keskustelua asiakasyrityksen kanssa ja muodostamaan kilpailukykyisemmän palkan.

Toisaalta aloilla, joilla työntekijöistä kilpaillaan, myös työnhakijoiden odotukset voivat olla irti todellisuudesta.

- Siellä nähdään, että omaa palkkaa kilpailutetaan aggressiivisesti. Esimerkiksi henkilöillä joilla on yksi-kaksi vuotta työkokemusta, palkkatoiveet voivat huidella epärealistisen korkealla, yli 7 000 eurossa.

Katso 8 minuuttia -ohjelma Yle Areenassa: Elääkö unelma pitkästä vakaasta työsuhteesta edelleen?

mercredi 3 août 2022 20:48:14 Categories: 8 minuuttia YLE

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.