Ilta Sanoma

Kokoomuksen Mia Laihon mukaan työnantajat eivät pysty ratkaisemaan henkilöstövajetta yksin. Lindén korostaa, että nopeiden ratkaisujen avaimet ovat juuri työnantajien käsissä.

Ministeri ei voi määrätä 200:aa sairaanhoitajaa Husin päivystykseen, Aki Lindén vastaa kansanedustaja Mia Laihon kritiikkiin.

Ministeri ei voi määrätä 200:aa sairaanhoitajaa Husin päivystykseen, Aki Lindén vastaa kansanedustaja Mia Laihon kritiikkiin. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva, Ville Honkonen

On käsittämätöntä, että vastuuministeri nostaa kätensä pystyyn, kun Suomea vaivaa hoitajapula. Näin ajattelee sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja ja kokoomuksen kansanedustaja Mia Laiho.

Laihon kritiikki liittyy perhe- ja peruspalveluministerin Aki Lindénin (sd) Helsingin Sanomille antamaan haastatteluun. Maanantaina julkaistussa haastattelussa ministeri sanoo, ettei hänellä ole tarjota hoitajapulaan nopeita ratkaisuja.

- Hänhän on siinä tehtävässä nimenomaan siksi, että hänen pitää kantaa vastuu ja yrittää löytää ratkaisuja siihen, miten tilanteeseen vastataan, Laiho sanoo Ilta-Sanomille.

Laihon mukaan sosiaali- ja terveyspalveluiden parissa on useita ongelmia. Sellainen on henkilöstöpulan lisäksi esimerkiksi alan koulutuspaikkojen liian vähäinen määrä erityisesti Uudellamaalla. Myös hoitajamitoitus asettaa hänen mukaansa työnantajat ja -tekijät hankalaan tilanteeseen.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja Mia Laiho (kok) kritisoi perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindéniä toimettomuudesta.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja Mia Laiho (kok) kritisoi perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindéniä toimettomuudesta. Kuva: Ville Honkonen

- Elämme tällä hetkellä ihan toisenlaisessa tilanteessa kuin silloin, kun tämä laki on eduskunnassa hyväksytty.

Sosiaali- ja terveysministeriön hoitajapulaa ratkomaan asetettu työryhmä ei Laihon mukaan ole ratkaisuja esittänyt.

- Oikeita, konkreettisia ratkaisuja ei olla vielä nähty eikä kuultu. Tämä ei voi olla yksistään työnantajien tai kuntien ja jatkossa hyvinvointialueiden vastuulla.

Ministeri Lindénin mukaan ratkaisuja hoitajapulaan on jo syntynyt, ja ministeriön työryhmä on tehnyt töitä asian kanssa marraskuusta saakka.

- Valvira muutti vanhustenhuollossa tulkintaansa hoitohenkilörakenteesta. He tulkitsivat niin, että siellä voi olla kahta varsinaisen ammattikoulutuksen saanutta henkilöä kohti hoiva-avustaja, sehän tuo satoja ihmisiä lisää vanhustenhuoltoon.

Lindén sanoo, että ministeriö ratkaisee henkilöstövajetta valtakunnan tasolla, mutta yksittäisten yksikköjen asioihin on vaikeaa puuttua.

- Pystyn ihan hyvin sanomaan, ettei ministerillä ole mitään sellaista ukaasia, että määräisin vaikkapa Hyvinkään sairaalan sairaanhoitajia töihin Husin (Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin) Meilahden päivystykseen. Ne ovat Husin sisäisiä asioita.

Ministeri Aki Lindénin mukaan tärkeimmät nopeat ratkaisut ovat Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin johdon käsissä.

Ministeri Aki Lindénin mukaan tärkeimmät nopeat ratkaisut ovat Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin johdon käsissä. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva

Husin sairaaloiden päivystyksissä on pahat ruuhkat, eikä helpotusta asiaan näytä syntyvän.

Tärkeimmät nopeat ratkaisut ovat Lindénin mukaan Husin kuntayhtymän ja omistajakuntien johdon käsissä.

- Esimerkiksi palkkakannustimet, työvoiman siirto muista yksiköistä, uudenlaiset työnjaot, uudet töiden järjestelyt ja jatkohoidon saaminen kuntoon. Ministerinä edellytän, että tällaisia ratkaisuja ennakkoluulottomasti haetaan ja käytetään, Lindén luettelee.

- Ei minulle terveydenhuollon johtajana tullut ensimmäisenä mieleen, että soitan ja pyydän ministeriä apuun ratkomaan omia johtamisongelmia.

Laiho sanoo, että myös työnantajien tulee tarkastella omaa toimintaansa, mutta hänen mukaansa he eivät kuitenkaan pysty ratkaisemaan ongelmia yksin.

- Tarvitaan valtakunnallisia ratkaisuja siihen, miten pystymme tähän hankalaan henkilöstöpulaan vastaamaan niin, että pystymme turvaamaan lakisääteiset sosiaali- ja terveyspalvelut ihmisille.

- Siihen liittyy koulutuspaikkojen riittävä tarjonta, toki työn houkuttelevuus, ulkomainen työvoima, ja tietenkin työolot ja palkkauskin.

Hoitajamitoitus on nousemassa 0,7 hoitajaan henkilöä kohden huhtikuuhun 2023 mennessä.

Hoitajamitoitus on nousemassa 0,7 hoitajaan henkilöä kohden huhtikuuhun 2023 mennessä. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Laihon mukaan hoitajamitoitusta koskevaa lakia tulisi tarkastella uudelleen. Siinä ei hänen mukaansa ole huomioitu digitaalisten palveluiden hyödyntämistä potilasturvallisuuden parantamiseksi.

- Voidaan myös harkita siirtymäaikaa hoitajamitoituksen täyden toimeenpanon siirtämiseksi. Nyt olemme 0,6-mitoituksessa, ja se on jo johtanut siihen, että ympärivuorokautisen hoivan paikkoja on jouduttu sulkemaan, koska ei ole pystytty tätä mitoitusta täyttämään.

Mitoituksen on määrä nousta 0,7:ään huhtikuuhun 2023 mennessä.

Hoitajamitoituksesta ei Lindénin mukaan luovuta, vaan Valvira on päättänyt tulkita sitä eri tavalla. Uuden tulkinnan avulla hoitajamitoituksen täyttymistä voidaan helpottaa hoiva-avustajilla.

- Se on vähän kuin nostaisi antautumislipun, jos sanoo, että nyt pitäisi lykätä sitä lakia, joka oli kunnianhimoinen. Silloin uskottiin, että se on kuitenkin tärkeä ratkaisu näihin asioihin.

Hoitajavajeessa on ministerin mukaan kyse suuresta kokonaisuudesta, joihin Valviran päätös ja esimerkiksi työperäinen maahanmuutto ovat ratkaisun osia.

Hän sanoo, että ministeriössä kannetaan tilanteesta huolta. Lindénin mukaan hoitajien määrä on kasvanut Suomessa yli 10?000:lla vuodesta 2010, mutta työpaikkoja on myös syntynyt nopeasti. Vaje kattaa hänen mukaansa yli 10?000 hoitajaa.

- Mieli täytyy olla avoin kaikkeen. Emme tiedä, kuinka pahaksi tilanne menee. Ensi kesä voi olla pahempi kuin tämä kesä.

Ilta Sanoma
mercredi 3 août 2022 10:30:00 Categories: Ilta Sanoma Politiikka

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.