Aikaisemmin Kilpailu- ja kuluttajavirastolle on valitettu pääasiassa markkinahäiriköistä eli epäasiallisesti toimivista yrityksistä. Nyt valitust" /> Aikaisemmin Kilpailu- ja kuluttajavirastolle on valitettu pääasiassa markkinahäiriköistä eli epäasiallisesti toimivista yrityksistä. Nyt valitust" />

YLE


Kuluttajien sähkösopimuksista ja sähköyhtiöistä tekemien valitusten määrä on kasvanut roimasti tänä vuonna.

Kilpailu- ja kuluttajavirastoon on tämän vuoden aikana tehty jo noin 2000 valitusta sähköyhtiöistä. Määrä on suunnilleen yhtä paljon kuin mitä valituksia tehtiin vuosien 2018-2019 aikana vuodessa.

Valitukset koskevat mm. sähkösopimusten puhelinmyyntiä ja sopimusehtojen muutoksia.

- Valituksia on tehty aiemmin parista ns. markkinahäiriköstä, mutta tänä vuonna valituksia on tehty sähköyhtiöistä laajemmin, kertoo johtava asiantuntija Mikko Saastamoinen Kilpailu- ja kuluttajavirastosta.

Kasvaneiden valitusmäärien taustalla näkyy Saastamoisen mukaan osin myös sähkömarkkinoiden kriisiytyminen ja hintojen poikkeuksellisen nopea nousu. Tänä vuonna esimerkiksi kolme sähkön myyntiyhtiötä on ilmoittanut lopettavansa toimintansa.

Ennakkolaskutusta tehnyt sähköyhtiö konkurssiin

Markkinahäiriköillä Saastamoinen viittaa esimerkiksi sähköyhtiö Fi-Nergy Voima Oy:hyn, jonka Helsingin kärääoikeus asetti konkurssiin heinäkuussa.

Yhtiötä on kritisoitu mm. epäselvästä laskutuksesta ja ylisuurista laskuista. Konkurssiin mennyt Fi-Nergy keräsi laskutuksessaan ylisuuria ennakkomaksuja.

Näin ollen yhtiön olisi pitänyt sähkösopimusten päätyttyä toimittaa asiakkaalle loppulasku ja palauttaa liikaa maksetut rahat. Monilla kuluttajilla on Fi-Nergyltä saatavia useiden satojen eurojen edestä.

Kilpailu- ja kuluttajavirastolla ei ole tarkkaa tietoa yhtiön asiakkaiden määristä Etelä-Savossa eikä Keski-Suomessa.

Parin vuoden aikana yhtiöstä on kuitenkin tehty Kilpailu- ja kuluttajavirastolle lähes tuhat yhteydenottoa vuosittain.

- Tämän perusteella voi arvioida, että vahinkoa kärsineitä asiakkaita on tuhansia ympäri Suomea, sanoo Saastamoinen.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto ohjeistaa konkurssiin menneen yhtiön asiakkaita lähettämään tiedot saatavistaan pesänhoitajalle mahdollisimman pian. Fi-Nergy Voima Oy:n konkurssipesän pesänhoitajaksi on määrätty Borenius Asianajotoimisto Oy:n asianajaja Robert Peldán. Pesänhoitajan on saatava selvitys valmiiksi 21.9.2022 mennessä.

Voit keskustella aiheesta 3.8. klo 23.00 saakka.

mardi 2 août 2022 17:18:17 Categories: YLE sähkömarkkinat

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.