Hallituksen esitys yrittäjien eläkelain uudistamisesta on saanut runsaasti arvostelua. Johtaja Jaana Rissanen sosiaali- ja terveysministeriöstä " /> Hallituksen esitys yrittäjien eläkelain uudistamisesta on saanut runsaasti arvostelua. Johtaja Jaana Rissanen sosiaali- ja terveysministeriöstä " />

YLE


Yrittäjien eläketurvasta on noussut vilkas keskustelu sen jälkeen, kun sosiaali- ja terveysministeriö julkaisi hallituksen esityksen yrittäjien eläkelain muuttamisesta.

Esitys on herättänyt rajua arvostelua yrittäjien keskuudessa. Lakiesityksen kumoamiseksi on tehty adressi, jonka on allekirjoittanut yli 50 000 henkilöä. Siinä muutosta kuvataan järjettömäksi ja epäoikeudenmukaisesti pienyrittäjille ja yksinyrittäjille.

Viime päivinä myös poliitikot ovat ottaneet esitykseen kantaa. Sekä kokoomuksen kansanedustaja Elina Valtonen että vihreiden europarlamentaarikko Alviina Alametsä ovat ilmaisseet viestipalvelu Twitterissä huolensa esityksestä.

- Lakimuutoksen myötä kymmenet tuhannet pienyritykset kaatuisivat, koska yrityksillä ei yksinkertaisesti ole varaa eläkemaksujen rajuun nostoon, Alametsä kirjoitti.

Sosiaali- ja terveysministeriön eläke- ja yksityisvakuutusyksikön johtaja Jaana Rissanen kuitenkin sanoo, että lakiesityksestä on syntynyt lukuisia väärinkäsityksiä. Käymme tässä jutussa läpi, mistä uudistuksessa on kyse.

1. Miksi lakiesitys herättää arvostelua?

Lakiesityksessä yrittäjien niin sanotun työtulon määrittämisen lähtökohdaksi esitetään toimialan mediaanipalkkaa. Tämä koetaan yrittäjien piirissä ongelmallisena, sillä se voi nostaa eläkemaksuja. Mahdollinen nosto voisi olla niin reipas, että Suomen Yrittäjien mukaan osa yrittäjistä saattaisi laittaa lapun luukulle.

- On ilmeistä, että uudistus vähentää halua yrittää. Se ei ole Suomelle hyväksi, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen kirjoitti Helsingin Sanomissa julkaistussa mielipidekirjoituksessaan.

Käytännössä alan palkkatason pitäisi jo nyt olla keskiössä yrittäjien työtulon määrittelyssä, sanoo Jaana Rissanen sosiaali- ja terveysministeriöstä. Hän painottaa, ettei muutos olisi niin suuri kuin monissa kannanotoissa on annettu ymmärtää.

- Työtulon varsinaista määritelmää ei olla muuttamassa vaan esityksessä täsmennetään sitä, miten työtuloa tulisi arvioida. Mediaanipalkka on lähtötaso, mutta myös muut yrittäjän toiminnan laatuun ja laajuuteen vaikuttavat seikat voitaisiin ottaa huomioon, kuten koko- tai osa-aikaisuus sekä yrittäjän ammattitaito ja kokemus.

Rissasen mukaan sellainenkin väärinkäsitys on syntynyt, ettei yrittäjä voisi jatkossa itse tehdä selvityksiä ja ilmoituksia omasta yrittäjätoiminnassaan työeläkelaitoksille. Näin ei ole, vaan työeläkelaitoksen on jatkossakin arvioitava yrittäjän ilmoittamaa työtuloa kokonaisuutena, Rissanen sanoo.

2. Mikä on yrittäjän työtulo ja miksi sen tasolla on väliä?

Yrittäjien sosiaali- ja eläketurvan perustana on työtulo. Sillä tarkoitetaan arviota yrittäjän työpanoksen rahallisesta arvosta. Työtulon tulisi vastata kysymykseen siitä, kuinka paljon palkkaa olisi maksettava sellaiselle ulkopuoliselle henkilölle, joka suorittaa yrittäjän tekemän työn ja omaa vastaavanlaisen ammattitaidon.

Työtulo vaikuttaa yrittäjän eläkemaksujen määrään sekä eläkekertymään ja sosiaaliturvaan kuten sairaus- ja vanhempainpäivärahoihin.

Ongelma on, että monet yrittäjät ilmoittavat työtulonsa todellisen työpanoksensa arvoa matalammaksi, jotta eläkevakuutusmaksut jäävät mahdollisimman pieniksi.

Näin syntyy niin sanottua alivakuuttamista eli yrittäjän eläke- ja sosiaaliturvan heikkenemistä. Se on huono asia paitsi yrittäjälle itselleen myös veronmaksajille. Valtio nimittäin maksaa yrittäjien eläkejärjestelmän kustannuksista sen osuuden, jota yrittäjien vakuutusmaksut eivät riitä kattamaan. Valtion kustantama osuus on ollut kasvussa ja muodostaa Eläketurvakeskuksen arvion mukaan nykyisin suunnilleen kolmanneksen kaikista yrittäjien eläkemenoista.

Hallitus esittää, että työtulon taso myös tarkistettaisiin säännöllisesti, kolmen vuoden välein.

- Nyt on usein käynyt niin, että työtulo ollaan määritelty minimiin eikä sitä olla nostettu vaikka yritystoiminta olisi kehittynyt hyvinkin paljon, Rissanen sanoo.

3. Miksi uudistusta ollaan tekemässä?

Uudistuksella halutaan puuttua alivakuuttamiseen ja parantaa yrittäjien eläke- ja sosiaaliturvaa.

Sen on tarkoitus paikata nykyisen järjestelmän porsaanreikiä.

Toisin kuin usein ajatellaan, nykyisenkään lain mukaan yrittäjä ei saa itse päättää työtulostaan vaan työeläkelaitosten pitäisi vahvistaa yrittäjän ilmoittama työtulo ja arvioida tapauskohtaisesti, onko se uskottava. Käytännössä näin ei kuitenkaan tapahdu, vaan työeläkeyhtiöt hyväksyvät yrittäjien ilmoittaman työtulon valtaosin sellaisenaan. Tämän Finanssivalvonta totesi vuoden takaisessa arviossaan.

- Suurin ongelma lähtee siitä, ettei nykyistä lainsäädäntöä ole sovellettu niin kuin sitä pitäisi soveltaa, Rissanen sanoo.

Yrittäjien eläkelain uudistamista on valmisteltu pitkään. Työeläkevakuuttajien etujärjestö Telan toimitusjohtaja Suvi-Anne Siimes sanoi Ylelle vuosi sitten, että lainsäädäntö on jämähtänyt 1970-luvulle eikä sitä ole yrityksistä huolimatta onnistuttu uudistamaan.

4. Miten yrittäjien eläkeuudistus etenee?

Hallituksen lakiesitys on tehty virkamiestyönä sosiaali- ja terveysministeriössä. Sen valmisteluun ovat osallistuneet muiden muassa Elinkeinoelämän keskusliitto EK, Eläketurvakeskus sekä Suomen Yrittäjät. Johtaja Jaana Rissanen sosiaali- ja terveysministeriöstä painottaa, että valmistelussa on kuultu myös yrittäjiä.

- Kaikissa kokouksissa on ollut mukana Suomen Yrittäjien edustaja, ja myös heitä on aktiivisesti kuultu.

Hallituksen esitys annettiin eduskunnalle kesäkuun puolivälin tienoilla. Sen käsittely eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa alkanee pian sen jälkeen, kun eduskunta on palannut kesätauoltaan. Tavoitteena on, että lakiesitys saataisiin hyväksyttyä syksyn aikana ja uusi laki tulisi voimaan ensi vuoden alussa.

Mitä ajatuksia hallituksen esitys herättää? Voit keskustella aiheesta tiistaihin 2. elokuuta kello 23:een saakka.

Lue lisää aiheesta:

Hallituksen lakiesitys puuttuisi yrittäjien alimittaisiin eläkemaksuihin - etujärjestö pelkää yrittäjien jopa lopettavan

Iso osa yrittäjistä määrittelee työnsä liian halvaksi eivätkä eläkemaksut riitä kattavaan eläketurvaan - lopulta laskun kuittaa veronmaksajat ja nyt tälle halutaan loppu

lundi 1 août 2022 20:29:28 Categories: YLE yrittäjyys

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.