Saga Vanninen kilpailee nuorten MM-kisoissa puolustavana mestarina. Hän aikoo kilpailla myös aikuisten EM-kisoissa lyhyestä palautumisajasta huol" /> Saga Vanninen kilpailee nuorten MM-kisoissa puolustavana mestarina. Hän aikoo kilpailla myös aikuisten EM-kisoissa lyhyestä palautumisajasta huol" />

YLE


Seitsenottelija Saga Vannisella, 19, on mahdollisuus harvinaiseen suomalaissaavutukseen maanantaina Kolumbian Calissa käynnistyvissä alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa. Vannisesta voi tulla ensimmäinen suomalainen, joka on voittanut kaksi yleisurheilun nuorten maailmanmestaruutta.

Tampereen Pyrintöä seuratasolla edustava urheilija voitti viime vuonna ikäluokan MM-kultaa Kenian Nairobissa. Hän ylsi samana vuonna mestaruuteen myös Tallinnassa pidetyissä nuorten EM-kisoissa ennätyspisteillään 6 271.

Seitsenottelussa kahteen nuorten MM-kultaan on yltänyt ainoastaan Ruotsin ottelijalegenda Carolina Klüft vuosina 2000 ja 2002.

Vannisen valmentajan Matti Liimataisen mukaan nuori urheilija matkasi Kolumbiaan hyvässä kunnossa. Seitsenottelu kisataan Kolumbiassa keskiviikkona ja torstaina. Viimeinen laji 800 metriä alkaa Suomen aikaa perjantain puolella kahdelta yöllä.

Vanninen on ikäluokan tämän vuoden maailmantilaston ykkösnimi uransa toiseksi parhaimmilla pisteillä 6 193. Tilastossa toisena olevalla Saksan Sandrina Sprengelillä on kasassa 6 015 pistettä.

Nairobissa voittoon riitti 5 997 pistettä.

- Tietysti urheilija lähtee tavoittelemaan mestaruutta. Se ei ole mahdotonta, mutta tulee kovempi kisa kuin viime vuonna Nairobissa. Mikäli askelmerkkien ei kanssa tule ongelmia, hän on voittokamppailussa mukana.

Saga Vanninen nuorten EM-kisoissa 2021.
Saga Vannisen suunnitelmissa on kisata nuorten MM-kisojen jälkeen aikuisten EM-kisoissa. Getty Images

Lupauksia herättävä alkukesä

Ennen tätä vuotta Vanninen oli yltänyt vain ennätysottelussaan 6 000 pisteen rajaan. Tänä kesänä Vanninen on kilpaillut kahdessa 7-ottelukisassa, joissa molemmissa on mennyt 6 000 pistettä rikki.

Vanninen otteli viimeksi juhannuksena Oulussa, jossa hän tehtaili uransa toiseksi parhaimman sarjan, 6 193. Vuonna 2003 syntyneen urheilijan perustaso onkin hilautunut ylöspäin.

Liimataisen mukaan valmentaja sekä urheilija eivät lähteneet tähän kesään kovin suurin odotuksin. Urheilijan viime vuonna oireillut takareisi operoitiin kesän päätteeksi. Takareisi ei haitannut enää talvella, mutta harjoittelun sisältöön tehtiin kuitenkin muutoksia.

Vannisen viime talven harjoittelussa panostettiin enemmän määrään kuin tehoihin. Urheilijan vahvuus perustuu muun muassa kovaan voimantuottoon.

- Sitä on harjoiteltu nyt tosi vähän. Se on jätetty tuleville vuosille. Otetaan se käyttöön sitten, kun tarvitsee.

Ominaisuudet ovat menneet silti eteenpäin. Vannisen haasteena on ollut nopeus.

- Voimatasot jopa nousivat, vaikkei se ollut missään nimessä tavoite. Tuntuu, että voima tarttuu likkaan, kun hän vain kävelee tangon ohi. Nopeus on aika lähellä samaa tasoa kuin viime vuonnakin.

Matti Liimatainen
Matti Liimatainen ei ole itse Kolumbiassa paikalla. Calissa Saga Vanninen saa ohjeita Jesse Jokiselta. Tomi Hänninen

"Kukaan ei ole sitomassa kengännauhoja"

Liimataisen mielestä Vanninen on Calissa ennätyskunnossa. Hän on Suomen kaikkien aikojen tilastossa neljäntenä. Suomen ennätys on Satu Ruotsalaisen Tokion MM-kisoissa 1991 ottelema 6 404.

- Se vaatisi ihan nappionnistumisen. Yhtään huonoa lajia se ei kestä, Liimatainen sanoo mahdollisesta uudesta SE-sarjasta.

Tulosrajan rikkonut Vanninen on valittu myös Münchenin EM-kisoihin. Nuorten MM-kisojen ottelu päättyy torstaina. Siitä on 13 päivää aikaa EM-kisojen seitsenottelun alkuun.

Vanninen on itse puhunut jo alkuvuodesta tähtäävänsä myös EM-kisoihin. Vaikka kaksi seitsenottelua kahden viikon sisään tuntuu hurjalta, Liimataisen mukaan se ei ole palautumisen kannalta ongelma.

- Tämän hetken suunnitelmana on mennä EM-kisoihin, mikäli aikaerosta palautuu kohtuudella. Mitä olen Suomen Urheiluliiton ja Olympiakomitean asiantuntijoiden kanssa jutellut, nuorella urheilijalla on mahdollisuus palautua aikaerosta.

- Vajaan kahden viikon ero sinällään ei ole paha. Naisottelija pystyy sen kyllä tekemään. Naisten ottelu on niin paljon helpompaa kuin miesten kymmenottelu, Liimatainen sanoo.

EM-kisareissulla halutaan valmistella nuorta urheilijaa ensi vuoden Budapestin MM-kisoja varten.

- EM-kisat ovat nuorelle urheiljalle sopiva paikka lähtea aikuisten EM-kisoihin. Aikuisten arvokisoissa kaikki on kuitenkin erilaista aina kokoontumisesta lähtien. Valmentajat ovat todella kaukana katsomosta. Kukaan ei ole sitomassa kengännauhoja, Liimatainen letkauttaa.

Viime vuoden mitaleista Calissa kilpailee myös seiväshyppääjä Juho Alasaari. Hän puolustaa hopeaa. Viime vuonna 400 metrin aidoissa arvokisavoittoon juossut Heidi Salminen puolestaan joutui jättämään kisat sivuun koronaviruksen takia.

Lue myös:

Huippulahjakas ottelija Saga Vanninen puhuu ääneen todella hurjasta urahaaveesta - lähtee nuorten MM-kisoihin herkullisessa asemassa

Saga Vanninen, 18, teki hurjan tuloksen takareisi kipeänä - valmentaja ei edes tiedä urheilijansa potentiaalia: "Hirmu vaikea arvioida"

Nämä luvut paljastavat, että nuorten EM-kultamitali ei tarkoita vielä yhtään mitään - miksi vain harva Suomen yleisurheilija jalostuu timantiksi?

lundi 1 août 2022 18:16:45 Categories: YLE Yleisurheilun EM 2022

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.