Ilta Sanoma

Kun katson uutisia, haluan tietoa, en mielipiteitä, kirjoittaa Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Kirsi Jääskeläinen.

Foxin tähtijuontajat Tucker Carlson (vas.) ja Sean Hannity (oik.) esittävät omia mielipiteitään uutislähetyksissä. Missä on Amerikan Arvi Lind, joka kertoisi asioista puolueettomasti?

Foxin tähtijuontajat Tucker Carlson (vas.) ja Sean Hannity (oik.) esittävät omia mielipiteitään uutislähetyksissä. Missä on Amerikan Arvi Lind, joka kertoisi asioista puolueettomasti? Kuva: ZUMA / MVPhotos, Lehtikuva, Reuters

Kun haastattelin Atlantassa Black Voters Matter -järjestön Cliff Albrightia tämän lehden amerikkalaisen demokratian tilaa käsittelevää juttua varten, hän sanoi, että uutisista on tullut Amerikassa viihdettä. "On shokeeraavaa, miten puolueellisia tv-kanavat ovat", hän sanoi. Ja shokeeraavaa se onkin, varsinkin suomalaisin silmin.

Vaikka olin toki tiennyt jo ennen Yhdysvaltain-kirjeenvaihtajan pestini alkua, että Yhdysvalloissa media on jakaantunut liberaalien tai konservatiivisten arvojen kannattajiin, silti tv-uutisten katsominen aiheutti pienoisen shokin.

Lue lisää: Amerikkalainen demokratia on syvässä kriisissä - uhkana poliittisen väkivallan kasvu ja vaalitulosten kumoaminen

Minkä hyvänsä tv-kanavan uutisia katsoo, uutisankkurit ottavat sumeilematta kantaa käsiteltäviin uutisiin. Kun katson uutisia, haluan tietoa, en mielipiteitä.

Puolueellisuus näkyy ennen kaikkea Yhdysvaltain politiikkaa koskevissa aiheissa. Olen esimerkiksi ihaillut, miten hienoa raportointia CNN on tehnyt Ukrainan sodasta. Mutta kun CNN:llä käsitellään Yhdysvaltojen asioita, on syytä laittaa kriittiset lasit päähän, sillä republikaaninen puolue ei saa reilua kohtelua sen tiedonvälityksessä.

Kun kääntää kanavan republikaanien äänenkannattajalle Foxille, käyttöä olisi silloin tällöin jo foliohatulle. Sen verran poskettomia väitteitä sen tähtijuontajat, kuten Sean Hannity tai Tucker Carlson, esittävät.

Missä on Amerikan Arvi Lind, luotettava kasvo tv-uutisille, joka kertoisi asiat niin kuin ne ovat, puolueettomasti? Tätä objektiivisuuteen pyrkivää tiedonvälitystä tarjoaa kylläkin julkinen yleisradio NPR, mutta sen yleisö on hyvin pieni verrattuna kaupallisiin mediajätteihin.

Moni amerikkalainen seuraa vain niiden tv-kanavien uutisia, jotka vahvistavat heidän omaksumaansa maailmankuvaa. Lisäksi luottamus mediaan on hyvin alhaisella tasolla. Vain 11 prosenttia amerikkalaisista luottaa tv-kanaviin. Tällä on väistämättä suuria vaikutuksia Amerikan demokratialle.

Yhdysvallat on tunnetusti valtava maa ja kansojen sulatusuuni. Sen kansalaiset elävät jo valmiiksi hyvin erilaisissa todellisuuksissa. Median jakautuminen vahvistaa sitä, etteivät amerikkalaiset jaa minkäänlaista yhteistä käsitystä siitä, mitä maassa tapahtuu.

Samaan aikaan kun CNN:llä näytettiin suoraa lähetystä Yhdysvaltain kongressinvaltausta tutkivan komitean kuulemisista, Foxilla Tucker Carlson väitti, että kuulemiset ovat täyttä huijausta.

Toki Yhdysvalloissa tehdään myös aivan ensiluokkaisen hienoa journalismia.

Mutta kun luottamusta mediaan ei ole, mikään määrä faktapohjaista ja puolueetonta uutisointia ei riitä muuttamaan ihmisten käsityksiä siitä, miten maa makaa.

Ilta Sanoma
samedi 30 juillet 2022 19:30:00 Categories: Ilta Sanoma Ulkomaat

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.