Ilta Sanoma

Kasvien vedensaanti on tärkeää turvata loman ajaksi niin puutarhassa kuin sisätiloissa. Näillä vinkeillä kukat voivat hyvin vielä kotiin palatessakin.

Parvekkeen tai puutarhan kasvit tarvitsevat erilaista kastelua kuin huonekasvit.

Parvekkeen tai puutarhan kasvit tarvitsevat erilaista kastelua kuin huonekasvit. Kuva: Rio Gandara / HS

Kesällä moni suuntaa loman viettoon mökille tai kotimaata kiertämään. Yli viikonlopun mittaista reissua suunnittelevat joutuvat usein pähkäilemään, miten kodin viherkasvit tai puutarhan kukat saisi pidettyä hengissä matkan ajan.

Jos tuttavista ei löydy ketään loma-ajan kasteluavuksi, vaihtoehtona on virittää kasveille kastelusysteemi, joka pitää huolta kasvien vedensaannista. Itse tehty kastelujärjestelmä sopii hyvin myös unohtelevaiselle viherpeukalolle, jonka kasvit tuppaavat nuupahtamaan veden puutteesta.

Alla on kymmenen vinkkiä, joilla kasvit pärjäävät tyhjässä kodissa ja pihassa. Jutussa esitellyt kotitekoiset kastelusysteemit pitävät mullan kosteana viikosta korkeintaan kahteen, mutta helpottavat myös lomakastelijaksi värvätyn tuttavan työtä pitempien lomajaksojen aikana.

Kaikki järjestelmät kannattaa testata etukäteen, jotta ali- tai ylikastelusta ei synny ikäviä yllätyksiä.

Lue lisää: Irrota nämä sähkölaitteet ennen lomalle lähtöä - television saa jättää seinään tietyin ehdoin

Parvekkeella tai puutarhassa olevat kasvit kaipaavat huonekasveja enemmän kastelua.

Parvekkeella tai puutarhassa olevat kasvit kaipaavat huonekasveja enemmän kastelua. Kuva: Outi Pyhäranta / HS

Hoida kasvit lähtökuntoon jo ennen lomaa. Kerää kuivat ja kuolevat lehdet pois, niin vettä ja kasvin energiaa ei kulu turhaan kuihtuviin osiin. Jos kasvia on myös tarkoitus latvoa, se kannattaa tehdä nyt. Kastele kasvit huolellisesti ennen kuin asetat niihin omatekoisia kastelujärjestelmiä, jotta kosteus kestää pitempään.

Kapillaari-ilmiöön perustuva narusta askarreltu kastelujärjestelmä toimii etenkin huonekasveille. Aseta kasvin viereen vesiastia, ja laita puuvillainen naru kulkemaan astian pohjalta ruukkuun. Narun toinen pää tökätään syvälle multaan lähelle kasvia esimerkiksi kynää apuna käyttäen. Vesi nousee astiasta narua pitkin kasviin, pitäen mullan tasaisen kosteana. Systeemi toimii hyvin myös usealle kasville samaan aikaan, sillä astiasta voi laittaa lähtemään useita naruja. Jos käsillä ei ole puuvillanarua, apuna voi käyttää myös suikaleiksi leikattua pitkää tiskiliinaa tai narun voi punoa itse puuvillakankaan suikaleista.

Vedensaannista voi huolehtia asettamalla kukkaruukun vatiin, jonka pohjalla on kunnolla vettä ja ruukkusoraa. Myös kylpyamme tai tiskiallas, jonka pohjalle on asetettu pyyhe toimii hyvänä altakastelusysteeminä. Tämä systeemi edellyttää, että kasvi on istutettu pohjareiälliseen ruukkuun.

Yksittäiset huonekasvit saa pidettyä kosteana pitkiä aikoja muovipussista tehdyn "kasvihuoneen" avulla. Tökkää kasvin multaan ensin muutama tukikeppi, joiden tehtävä on estää muovia osumasta kasvin lehtiin. Sen jälkeen aseta kasvi muovipussiin, puhalla pussiin ilmaa, ja sido se kiinni niin, että pussista tulee ikään kuin kasvihuone. Tämä systeemi sopii kosteudesta pitäville kasveille ja kestää pitkään, mutta pidä kasvi pois auringonvalosta, jottei loman jälkeen asunnossa odota paistunut huonekasvi.

Muovi- tai viinipullosta saa vähällä vaivalla kastelusysteemin, joka toimii ruukkujen lisäksi myös isommissa istutuksissa kuten viljelylaatikoissa. Pullo yksinkertaisesti täytetään vedellä, ja suuaukko peitetään peukalolla, jotta pullon saa nopeasti iskettyä ylösalaisin syvälle multaan. Vettä vapautuu pullosta tasaisesti sitä mukaa, kun multa kuivuu ja pulloon pääsee ilmakuplia. Isoon ruukkuun tai istutuslaatikkoon kannattaa tökätä useita pulloja.

Muovipullot toimivat myös toisinpäin asetettuna pidempiaikaisena ratkaisuna. Tällöin pullon kylkeen pistetään tasaisesti reikiä n. 3-5 kappaletta, ja pullo kaivetaan multaan niin, että vain korkki ja hieman pullon yläosaa jää näkyviin. Isossa ruukussa tai istutuslaatikossa pulloja kannattaa olla useita. Maahan kaivamisen jälkeen pullo täytetään vedellä, ja korkki laitetaan löyhästi kiinni. Veden tihkumisnopeutta voi säätää korkkia löysäämällä ja kiristämällä, ja tarvittaessa myös reikiä voi pistää lisää. Pulloja on helppo täyttää sitä mukaa, kun vesi on imeytynyt multaan, ja tämä systeemi on kätevä ulkokasvien tasaiseen kasteluun koko kesän ajan.

Kaupasta saatavat kastelusysteemit kuten tihkuletkut ja kastelusarjat ovat harkinnan arvoisia hankintoja, jos puutarha kattaa enemmänkin kuin vain muutamia istutuslaatikoita. Monet automaattiset kastelujärjestelmät toimivat myös ilman sähköä.

Kukkien ja viherkasvien kasvualustaan kannattaa lisätä kosteutta sitovia ainesosia, jos tietää kasteluvälin jäävän usein pitkäksi. Mullanvaihdon yhteydessä multaan voi sekoittaa esimerkiksi vermikuliittia, biohiiltä tai kastelukiteitä, jotka imevät itseensä vettä ja vapauttavat sitä tasaisesti kasvualustan kuivuessa. Puutarhassa kasvualustan päälle kannattaa laittaa katetta, joka hidastaa kosteuden haihtumista maaperästä.

Siirrä kasvit varjoisaan paikkaan. Se suojaa kasveja paitsi paahteelta, myös hidastaa niiden kuivumista merkittävästi. Verhot kannattaa myös pitää kiinni, sillä huonekasvit selviävät hetkellisesti vähäisemmässäkin valossa.

Muista, että kaikki kasvit eivät tarvitse jatkuvasti vettä. Esimerkiksi kaktukset tai mehikasvit eivät kaipaa omaa kastelujärjestelmää loman ajaksi, kun taas yrtit ovat janoisia ja tarvitsevat jatkuvaa kosteutusta. Sisällä olevat viherkasvit pärjäävät hyvin itsekseen viikonlopun mittaisen matkan yli.

Lähteet: Martat, IS-arkisto, Puutarha.net

Juttu on julkaistu alun perin Ilta-Sanomissa 8.7.2021.

Ilta Sanoma
samedi 30 juillet 2022 12:00:00 Categories: Asuminen Ilta Sanoma

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.