Helsingissä ja Espoossa on nähty tarroja, joissa väitetään, että alueella testataan automaattista kasvojentunnistusjärjestelmää. Tämä ei kuitenkaan pidä p" /> Helsingissä ja Espoossa on nähty tarroja, joissa väitetään, että alueella testataan automaattista kasvojentunnistusjärjestelmää. Tämä ei kuitenkaan pidä p" />

YLE


Reilu viikko sitten Soheila Mikkonen vietti aikaansa Kalliossa sijaitsevan kahvilan terassilla, kun hänen silmänsä kiinnittyivät oveen liimattuun siniseen tarraan.

"Testaamme alueella automatisoitua kasvojentunnistusjärjestelmää", siinä luki. Hän hämmentyi ilmoituksesta niin, että nappasi siitä talteen valokuvan.

- Ajattelin, että vaikka minulla ei mitään salattavaa olekaan, kasvojentunnistus menee jo aika pitkälle, Mikkonen kertoo.

Tarrat aiheuttavat "kuumottavia" tunteita

Ympäri Helsinkiä levitetyt tarrat ovat ihmetyttäneet muitakin. Torstaina Yle uutisoi tismalleen samanlaisesta tarrasta, joka oli liimattu seinään Siilitien metroasemalla.

Aseman lähellä asuva Mikko Närekangas hämmästyi siinä määrin tarrasta, että otti Yleen yhteyttä.

Ajatus siitä, että tarran viesti automaattisesta kasvojentunnistuksesta olisi mahdollisesti totta, tuntui hänestä "kuumottavalta".

- Kasvojen tunnistamisessa mentäisiin yksityisyydensuojaan ja valvontayhteiskuntaan, mikä ei olisi hyvä juttu, Närekangas totesi.

Soheila Mikkonen kuvailee tarran aiheuttamaa tunnetilaa täsmälleen samoin. Pelkkä ajatus kasvojentunnistusjärjestelmästä tuntuu hänestä kuumottavalta.

- En edes ajatellut, että kyseessä olisi vitsi, vaan tajusin asian vasta kun näin Ylen uutisen. Olen lukenut, että ilmeisesti Kiinassa tällainen järjestelmä on jo käytössä ja mietin, että nyt sitä testataan Suomessakin, Mikkonen sanoo.

Tarran nähdessään hän ihmetteli, mihin tarkoitukseen kasvojentunnistusjärjestelmää haluttaisiin Suomessa käyttää.

- Toisaalta meidän puhelimissamme on jo sama teknologia ja kasvojentunnistuksella pääsee eri sovelluksiin tai vaikka pankkitilille. Siinä kontrolli on kuitenkin itsellä, kun taas tässä se on päälaellaan: että on itse julkisella paikalla ja joku muu voi käyttää tätä järjestelmää.

Tarroja on nähty eri puolilla kaupunkia

Ylen torstaina julkaisema tarrauutinen kirvoitti lukuisia lukijakommentteja, joissa pohditaan kansalaisten yksityisyydensuojaa yhteiskunnassa ja sosiaalisessa mediassa.

Lukijat kertovat myös nähneensä samanlaisia tarroja muun muassa Lauttasaaressa sähkökaapin kyljessä, Rautatieaseman kivimiesten alla sijaitsevassa roskakorissa, Rautatientorin itälaidalla, Mannerheimintiellä Lasipalatsin ratikkapysäkillä sekä jossain päin Espoota.

Kukaan kommentoijista ei tiennyt tarran alkuperää.

Myöskään Helsingin joukkoliikenneinfraa hallinnoiva Pääkaupunkiseudun Kaupunkiliikenne ei tiedä, miten tarra oli ilmestynyt Siilitien metroasemalle. Tarra poistettiin sieltä torstaina.

"Taide provosoi ja herättää keskustelua"

Perjantaina Yle tavoitti kahvilayrittäjä Urito Morenon, joka pyörittää Kalliossa sijaitsevaa Cafe Pequeñoa. Sen ovessa Soheila Mikkonen oli tarran nähnyt.

Moreno päätti, että tarra saa olla paikallaan, koska hänen mielestään se on kaupunkitilataidetta. Hänen mukaansa tarrojen takana on eräs suomalainen suunnittelija. Asiaa ei ole kyetty vahvistamaan.

- Taide provosoi ja herättää keskustelua. Siksi tarran on annettu olla meidän ovessa, kun tämä on meidän yksityinen tila.

Lue myös:

Erikoinen pila hämmästytti Siilitien metroasemalla - seinätarrassa kerrottiin: "Testaamme automaattista kasvojentunnistusjärjestelmää"

vendredi 29 juillet 2022 22:33:57 Categories: YLE kasvojentunnistus

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.