Euroopan petostentorjuntaviraston 129-sivuiseen raporttiin on kerätty yksityiskohtaisia todisteita Kreikan rannikolla tehdyistä ihmisoikeusrikkom" /> Euroopan petostentorjuntaviraston 129-sivuiseen raporttiin on kerätty yksityiskohtaisia todisteita Kreikan rannikolla tehdyistä ihmisoikeusrikkom" />

YLE


Saksalainen sanomalehti Der Spiegel ja ranskalainen Le Monde saivat haltuunsa Euroopan petostentorjuntaviraston (OLAF) asiakirjan, joista selviää, että Euroopan raja- ja merivartiovirasto Frontex oli tietoinen Kreikan rannikkovartioston harjoittamista ihmisloukkauksista, mutta peitteli niitä Euroopan unionilta.

Tutkivien toimittajien ryhmä paljasti jo vuonna 2020 Kreikan operaatioita, joissa maihin pyrkineitä siirtolaisveneitä pakotettiin takaisin merelle.

OLAF:in julkisuuteen vuotanut raportti valottaa, mikä rooli Frontexilla oli näissä operaatioissa.

EU:n varoja käytettiin väkivaltaisiin käännytyksiin

Frontexilla on velvollisuus puuttua, mikäli ihmisten perusoikeuksia loukataan. Dokumentin mukaan näyttää kuitenkin siltä, että virasto pyrki välttelemään vastuitaan Egeanmerellä.

Elokuussa 2020 Frontexin ilmavalvonta kuvasi Kreikan rannikkovartiostoa hinaamassa venettä, jonka kyydissä oli 30 siirtolaista. Vene hinattiin Turkin aluevesille, vaikka siirtolaiset olisi pitänyt viedä Kreikkaan.

Myöhemmin ilmeni, että laittomia käännytyksiä on tehty jatkuvasti EU:n ulkorajoilla.

Ihmisiä pelastuslautalla keskellä merta.
Siirtolaisia kumiveneessä Turkin rannikkovartioston saattamana 10. huhtikuuta 2021. Kreikan väitettiin työntäneen kumivene pois Kreikan aluevesiltä. Erdem Sahin / EPA

Frontex olisi pystynyt valvomaan ilmasta Kreikan merivartiostoa. Sen sijaan virasto päätti lopettaa ilmavalvonnan Egeanmerellä kokonaan.

OLAF:in asiakirjassa on maininta käsinkirjoitetusta muistiosta, jossa selvennetään, että Frontexin johto päätti lopettaa ilmavalvonnan, jotta se ei tulisi todistaneeksi Kreikan lainrikkomuksia.

Lisäksi Kreikan rannikkovartiosto sai Frontexilta rahallista tukea ainakin kuuteen alukseen. Tiettävästi ainakin yhdessä tapauksessa EU:n kustantama alus oli osallisena Kreikan edustalla sattuneisiin ihmisoikeusloukkauksiin.

Frontexin johto tiesi asiasta ja pyrki kaikin keinoin salaamaan sen EU:lta, raportti summaa.

Frontexin ex-pääjohtajalla keskeinen rooli tietojen pimittämisessä

OLAF:in asiakirjaan on kerätty lukuisia sähköpostiviestejä ja Whatsapp-keskusteluja, joista osa on Frontexin pääjohtaja Fabrice Leggerin lähettämiä.

Dokumentin mukaan Legger esimerkiksi esti järjestelmällisesti raporttien, videoiden ja asiakirjojen päätymisen viraston silloiselle ihmisoikeusvirkailijalle Inmaculada Arnaezille.

Leggerin lisäksi tämän avustajan Thibauld de La Haye Jousselinin ja Frontexin tilannekeskuksen ex-johtajan Dirk Vande Rysenin epäillään osallistuneen tietojen pimittämiseen.

Legger erosi virastaan huhtikuussa. Der Spiegelin mukaan eropäätökseen vaikutti todennäköisesti OLAF:in selvitys.

Fabrice Leggeri.
Frontexin entinen pääjohtaja Fabrice Leggeri Varsovassa. Hän erosi tehtävästään 29. huhtikuuta. Leggierin epäillään pimittäneen tietoja EU:lta. Daniel Kasap / EPA

Heinäkuun alussa Frontexin varatoimitusjohtajaksi nousi Aija Kalnaja. Hän myönsi, että Kreikan ja Turkin rajalla on ollut ongelmia.

Virasto kuitenkin vierittää syytä Kreikan rajavartijoiden niskoille. Kalnjan mukaan rajaviranomaiset ovat painostaneet Frontexin virkamiehiä ja jättäneet ilmoittamatta siirtolaisveneistä Frontexille.

Kreikka kiistää väitteet ihmisoikeusrikkomuksista

Kreikan hallitus on toistuvasti kiistänyt väitteet, että sen rajavartiosto olisi syyllistynyt laittomiin käänntyksiin.

Kreikan maahanmuuttoministeri Notis Mitarachi sanoi torstaina, että raportin yhteenvedon perusteella Kreikkaa ei varsinaisesti syytetä ihmisoikeusloukkauksista Egeanmerellä.

- Meillä on oikeus suojella rajojamme. EU:lla on oikeus suojella ulkorajojaan, Mitarachi tiivisti.

Kartta Turkista Kreikkaan saapuneiden siirtolaisten määrästä vuonna 2022 heinäkuun 24. päivään mennessä.
UNHCR, Lasse Isokangas / Yle

Saksan ulkoministeri Annalena Baerbock vieraili tällä viikolla Kreikassa ja Frontexin toimistossa. Perjantaina hän tapasi pääministeri Kyriakos Mitsotakisin.

Baerbock ehdottaa tarkkailijoiden lisäämistä Egeanmeren alueella.

- En pysty selvittämään yksityiskohtaisesti, miten kukin yksittäistapaus eteni. On kuitenkin tapahtunut rikkomuksia, jotka ovat ristiriidassa EU:n lainsäädännön kanssa, Baerbock sanoi aiemmin torstaina.

Laittomien rajanylitysten määärä kasvussa

YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n mukaan Kreikkaan on saapunut alkuvuonna jo yli 6 000 siirtolaista. Viime vuonna siirtolaisia saapui Kreikkaan vesi- ja maateitse yhteensä yli 9 000.

Frontexin mukaan Turkin ja Kreikan vastaisen rajan laittomat ylitykset lisääntyivät 84 prosenttia tämän vuoden ensimmäisellä puolikkaalla verrattuna vuotta aiempaan.

Euroopan komission tiedottaja kertoi tiedotustilaisuudessa torstaina, että EU:n ulkorajan ongelmiin on jo puututtu. EU on esimerkiksi tiivistänyt yhteistyötä Kreikan kanssa ja tehostanut seurantajärjestelemäänsä, joilla siirtolaistien liikkeitä jäljitetään.

EU on myös kertonut, että aikoo kasvattaa EU:n ulkorajoja valvovan henkilöstön määrää 10 000:een vuoteen 2027 mennessä.

Tällä hetkellä Frontexilla on noin 1 500 virkailijaa ympäri Eurooppaa. Viime vuosina Frontexin riveissä on palvellut 10-30 suomalaista rajavartijaa.

Lue myös:

Ylen selvitys: EU:n rajoilla on tehty laittomia käännytyksiä, ja rajavirasto katsoo niitä sormien läpi - mukana myös suomalaisia rajavartijoita

Mediatiedot: EU-rajavirasto Frontexin johtaja irtisanoutuu - syytökset siirtolaisten lainvastaisesta kohtelusta käynnistivät tutkinnan

Kreikka syyttää turvapaikanhakijoita auttaneita avustustyöntekijöitä vakoilusta, ihmisoikeusjärjestöjen mukaan oikeudenkäynti on farssi

vendredi 29 juillet 2022 20:15:00 Categories: Kreikka YLE

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.