Ilta Sanoma

Kakalla käyminen julkisessa tai kaverin vessassa on monelle ahdistava asia. Psykologi kertoo, miksi - ja mitä asialle voi tehdä.

Kuva: Shutterstock

Kaikki me käymme kakalla, ja se on yhtä tavallinen toimitus kuin syöminen ja nukkuminen - yksi perustarpeista.

Kesken päivän julkisella paikalla, työpaikalla tai kylässä iskevä kakkahätä saattaa kuitenkin olla epätoivottu tunne, sillä moni tekisi tarpeensa mieluiten yksin oman kodin turvassa.

Pakon edessä kakalla on kuitenkin käytävä siellä, missä se on lähimpänä mahdollista.

Toilettiin päästyään toiset vuoraavat wc-pöntön reunojen lisäksi myös itse pöntön paperilla, jotta pökäleen osuessa veteen minkäänlaisia ääniä ei varmasti kuuluisi. Hanakin laitetaan ehkä päälle, varmuuden vuoksi.

Miksi isolla hädällä käyminen muualla kuin kotona saattaa olla epämiellyttävää?

Taustalla voi olla esimerkiksi ahdistus sosiaalisesta ympäristöstä ja aiemmat ikävät vessakokemukset, kertoo psykologi Miia Metsänen.

- Jokin kyseisessä toimintaympäristössä aktivoi mieleen uhan ja ahdistuksen tunteen. En usko, että kyse olisi niinkään esimerkiksi hygienia-asioista, Metsänen kertoo.

Metsäsen mukaan asiaan liittyykin erityisesti yksi sosiaalinen tunne: häpeä.

Kulttuuristamme ja lapsuudestamme olemme oppineet sen, miten kakkaamiseen liittyviin asioihin suhtaudutaan.

- Opimme lapsesta saakka asioita, jotka ovat hyväksyttyjä ja jotka eivät. Tästä hyvä esimerkki on piereskely. Pienestä pitäen meille kerrotaan, ettei ole ok pöristellä muiden seurassa, Metsänen pohtii.

Samalla kaavalla opimme siis myös vessaetikettiä: vessassa kuuluu toimia mahdollisimman siististi ja huomiota herättämättä. Taustalla vaikuttavat Metsäsen mukaan historian myötä muokkautuneet sosiaaliset normit, jotka opimme wc-kasvatuksen myötä.

Lopulta hajut, äänet ja koko toimitus saattavat hävettää.

Häpeän ja nolouden tunteet voivat olla yksi syy myös sille, miksi kakkaamista muualla kuin kotona vältellään.

- Järjen tasolla kaikki tietävät, että kaikkihan me käydään vessassa ja kakalla. Julkisessa vessassa tai kylässä ollessaan voi kuitenkin alkaa ajatella liikaa sitä, kuinka paljon vessassa käyminen herättää muiden huomiota, Metsänen kertoo.

Ajatusmallit voivat luoda paineita ja ahdistusta, jotka omalta osaltaan vaikuttavat myös siihen, kuinka helppona koemme kakkaamisen julkisissa vessoissa tai kaverin luona.

Toisille kakkaamisen vaikeus muualla kuin kotona voi liittyä yksittäiseen aiemmin koettuun epämiellyttävään tilanteeseen.

- Vaikka itse vessatilanteessa ei nykyhetkessä olisi mitään epämiellyttävää tai uhkaavaa, voi jokin epämiellyttävä muistikuva palata menneestä, Metsänen kertoo.

- Itsekään ei välttämättä pysty linkittämään, mikä tämä tunne tai muisto on.

Niinkin voi käydä, että joskus on aivan kamala kakkahätä, mutta yleiseen vessaan päästessä kakka ei tulekaan.

- Kyseessä on todennäköisesti sama efekti kuin tunnetussa ujopissa-efektissä. Kun vessassa kävijä tietää, että seinän takana on toinen henkilö, keho reagoi ja jännittyy, eikä pissaa tai ulostetta saa tulemaan, Metsänen kertoo.

Tällaisista kokemuksista voi Metsäsen mukaan syntyä kierre, ja kroppa voi ehdollistua siihen, että kakkaaminen ei onnistu enää fyysisestikään missään muualla kuin yksin kotona.

Joillekin kakalla käyminen yleisessä toiletissa tai kaverin luona on täysi mahdottomuus.

- Koti on monelle turvapaikka, jossa mieli on turvallisessa olotilassa. Siksi kehokin toimii siellä niin kuin pitää. Toisille julkisilla paikoilla vessassa käyminen nostaa niin voimakkaan häpeän tunteen, ettei sitä pysyt kohtaamaan lainkaan ja siksi välttelee kokonaan vessaan menemistä, Metsänen selittää.

Pidättelystä puolestaan voi seurata fyysisiä vaivoja, kuten ulosteen pakkautumista suoleen, vatsakipuja ja epämiellyttävää oloa.

- Tämä ohjaa ajatuksia entisestään vessassa käymisen ympärille ja voi lisätä kakkaamiseen liittyviä negatiivisia ajatuksia, Metsänen kertoo.

Pahimmassa tapauksessa vain kotona onnistuva kakkaaminen rajoittaa elämää ja omia menoja.

Metsänen toteaa, että ongelma voi olla paljon luultua yleisempää.

Yksi syy tälle on se, että asiasta ei liikaa puhuta.

Jos ulostamaan ei pysty muualla kuin kotona tai kakalla käyminen julkisissa paikoissa ahdistaa, Metsäsen ensimmäinen vinkki on puhua asiasta avoimesti esimerkiksi ystäville. Näin voi saada yllättävää vertaistukea ja huomata, ettei ole asian kanssa yksin.

Seuraavaksi voi miettiä mielikuvissaan, miltä onnistunut vessakokemus jossain muualla kuin kotivessassa näyttäisi.

Seuraava neuvo on altistaa itseään epämiellyttävälle tilanteelle.

- Asian kohtaaminen on ydinjuttu: altista itseäsi kokemukselle, Metsänen neuvoo.

- Kannattaa myös pohtia, mikä on pahinta, mitä tilanteessa voisi tapahtua - ja vaikka se pahin pelko toteutuisi, voisiko silti selvitä sen kanssa. Todennäköisesti ihan taatusti!

Lue lisää: Pissaatko suihkussa? Asiantuntija vastaa 4 pissaväittämään ja kertoo, että suihkussa lorottelulla voi olla kehnot seuraukset

Ilta Sanoma
vendredi 29 juillet 2022 10:00:00 Categories: Hyvä fiilis Ilta Sanoma

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.