Ilta Sanoma

Asiantuntija antaa tärkeät vinkit ensimmäistä omaa vuokra-asuntoa etsivälle - ja saattaapa joku vinkeistä tulla yllätyksenä kokeneemmallekin asujalle.

Vuokra-asumisen asiantuntija kertoo, mihin asioihin kiinnittää huomiota uutta vuokra-asuntoa etsiessä - ja varoittaa eräästä kohtalokkaasta unohduksesta.

Vuokra-asumisen asiantuntija kertoo, mihin asioihin kiinnittää huomiota uutta vuokra-asuntoa etsiessä - ja varoittaa eräästä kohtalokkaasta unohduksesta. Kuva: Colourbox

Vuokramarkkinat käyvät nyt kuumina ympäri Suomen. Moni hankkii ensikodikseen vuokra-asunnon, ja kilpailu parhaista ja edullisimmista asunnoista on kovaa etenkin elokuun tienoilla.

Sijoittui muuton ajankohta sitten vilkkaimpaan sesonkiin tai sen ulkopuolelle, kannattaa asunnon etsimisessä silti olla ajoissa liikkeellä, toteaa Vuokralaiset ry:n lakineuvoja Juho Flinck.

- Heti kun tietää haluavansa irtisanoa nykyisen vuokrasopimuksen, kannattaa ryhtyä etsimään seuraavaa asuntoa.

Syyniin kannattaa luonnollisesti ottaa vain sellaisia asuntoja, joiden vuokranmaksuun on taloudellisesti kykeneväinen. Oman taloudellisen tilanteen ja vuokranmaksukyvyn rehellinen tarkastelu koituu niin omaksi kuin vuokranantajan eduksi.

Lue lisää: Eikö tililläsi ole rahaa vuokra­vakuuteen? 4 vaihtoehtoa perinteiselle tavalle

Ripeiden otteiden ja rehdin rahapohdinnan lisäksi Flinck peräänkuuluttaa asunnon etsinnässä oma-aloitteisuutta ja aktiivisuutta.

Perinteisten asunnonvuokraussivustojen lisäksi kannattaa selata erilaisia somealustoja, joissa välitetään asuntoja. Esimerkiksi erilaisissa Facebook-ryhmissä liikkuu runsaasti asuntoilmoituksia. Vaihtoehtoisesti ryhmiin voi myös kirjoittaa asunnonhakuilmoituksen, josta ilmenee millaista asuntoa kaipaa, millä hintahaarukalla, kuinka pitkäksi aikaa ja miltä alueelta.

Ennen asuntonäyttöä asunnon vuokrausilmoituksesta kannattaa ottaa kuvakaappaus.

- Tämän avulla voi sitten myöhemmin verrata, vastaavatko ilmoituksessa annetut tiedot todellisuutta.

Asunnon vuokraamista sokkona Flinck ei missään nimessä suosittele, vaan ehdottoman tärkeää on varmistaa, että asunto on itselle sopiva ja vastaa sitä, mitä kuvissa ja ilmoituksessa luvataan.

- Jos asuntonäyttöön ei itse pääse paikalle, kannattaa pyytää vaikka ystävää tai perheenjäsentä käymään katsomassa asuntoa.

Myöskään likaista asuntoa ei kannata ottaa vastaan, sillä on vuokranantajan vastuulla pitää huolta siitä, että asunto luovutetaan siivottuna seuraavalle vuokralaiselle.

Asuntoon tutustuessa kannattaa aivan ensimmäiseksi selvittää tulevat remontit kiinteistössä. Autoilevan on fiksua selvittää autopaikan mahdollisuus.

Myös lähiympäristöä ja sen palveluja, alueen kulkuyhteyksiä ja naapurustoa on hyvä tutkailla. Kyseiset seikat harvemmin ilmenevät nettiin jätetystä ilmoituksesta, mutta vaikuttavat kuitenkin olennaisesti omaan viihtyvyyteen asunnossa ja asuinalueella.

Välttääkseen mahdollisia ongelmatilanteita tulevaisuudessa, on hyvä kartoittaa jo varhain vuokranantajan suhtautumista erilaisiin asunnossa tehtäviin muutostoimenpiteisiin, kuten seinien maalaamiseen.

- Vuokralainen ei saa tehdä muutostoimenpiteitä omin luvin. Siksi asuntoon tehtävistä muutoksista kannattaa keskustella vuokranantajan kanssa ja selvittää, suhtautuuko hän niihin sallivasti vai kieltävästi.

Asuntoon tehtävistä muutoksista kannattaa keskustella vuokranantajan kanssa jo varhain.

Asuntoon tehtävistä muutoksista kannattaa keskustella vuokranantajan kanssa jo varhain. Kuva: Colourbox

Tulevaisuudessa ikäviä yllätyksiä ja lisäkuluja voi aiheuttaa asunnon lämmitysmuoto, jos tähän ei ole hoksannut perehtyä etukäteen. Varsinkin kokematon vuokraaja voi tehdä tässä kohtaa valinnan, josta koituu ikäviä lisäkuluja.

- Varsinkin nyt, kun sähkön hinnat ovat nousussa, kannattaa olla tarkkana siitä, onko asunnossa sähkölämmitys. Tästä koituu helposti useamman sadan euron lisäkulu vuokran päälle.

Suoran sähkölämmityksen lisäksi yleisiä lämmitysmuotoja ovat muun muassa kaukolämpö ja maalämpö.

Kun oleelliset asuntoa ja sen ominaisuuksia koskevat kysymykset on käyty läpi, on aika jakaa myös hieman tietoa itsestään vuokralaisena. Mutta mitä itsestä oikein kannattaa kertoa vuokranantajalle?

- Siinä missä vuokralainen on kiinnostunut asunnosta, vuokranantaja on kiinnostunut vuokralaisesta henkilönä. Vähimmäisvaatimuksena ovat itseä koskevat perustiedot, mutta suosittelen kertomaan itsestä hieman tarkemminkin.

Tavanomaisten henkilötietojen jälkeen tärkeimpänä itsestä jaettavana tietona Flinck pitää vuokranmaksukykyä koskevia seikkoja.

- Omia raha-asioita ei tietenkään tarvitse avata vuokranantajalle yksityiskohtia myöten, mutta hänelle tulee kuitenkin osoittaa, että vuokran maksu onnistuu sovitusti ja ajallaan.

Vuokranantaja haluaa luonnollisesti myös tietää asuntoon muuttavien henkilöiden lukumäärän ja sen, ketä asuntoon tarkalleen ottaen muuttaa.

- Jos vuokrasopimuksen tekee henkilö, joka ei muuta itse asuntoon, esimerkiksi vanhempi vuokraa asunnon lapselleen, tulee vuokranantajalle kertoa, kuka asuntoa tarkalleen ottaen tulee käyttämään.

Lopullinen päätös asunnon vuokrauksesta riippuu lopulta vuokranantajasta ja siitä, millaista vuokralaista hän asuntoonsa hakee. Siksi kannattaa tuoda rohkeasti ilmi oma kiinnostus asuntoa kohtaan ja osoittaa vuokranantajalle, että asunto päätyy hyviin käsiin.

- Yleensä vuokranantajia kiinnostavat pitkäaikaiset vuokralaiset, mutta lyhyemmillekin vuokrasuhteille löytyy tarjontaa. Onnistumisen avaimet piilevät siinä, että vuokralaisen ja vuokranantajan tarpeet ja toiveet asunnon vuokrausta koskien kohtaavat.

Oletko muuttanut vuokra-asuntoon, joka olikin kaikkea muuta kuin piti - tai täysin siivottomassa kunnossa? Tai onko vuokranantajan kanssa tapahtunut muuta yllättävää? Mitä tapahtui, miten asia eteni? Ota yhteyttä: stella.hyvakka@iltasanomat.fi tai kommentoi jutun alle.

Ilta Sanoma
jeudi 28 juillet 2022 22:15:00 Categories: Asuminen Ilta Sanoma

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.