Kaikki hallituspuolueiden eduskuntaryhmät rajoittaisivat turistiviisumeilla Suomeen saapuvien venäläisten matkustusta. Rajoitusten käyttöönottoa " /> Kaikki hallituspuolueiden eduskuntaryhmät rajoittaisivat turistiviisumeilla Suomeen saapuvien venäläisten matkustusta. Rajoitusten käyttöönottoa " />

YLE


Hallituspuolueissa vaikuttaisi olevan selkeä halu jättää sukulaismatkailu ja toisinajattelijoiden matkustusmahdollisuudet venäläisiä koskevien turistiviisumien mahdollisten rajoitusten ulkopuolelle.

Kaikkien hallituspuolueiden eduskuntaryhmien puheenjohtajat ovat valmiita rajoittamaan ainakin jollakin tavalla turistiviisumeilla liikkuvien venäläisten matkustusta Suomeen.

Tiukkasanaisimmin rajoitusten puolesta puhuvat keskustan, vihreiden ja RKP:n eduskuntaryhmien puheenjohtajat. Etenkin SDP korosti EU-maiden yhteisiä linjauksia rajoituksissa. Vasemmistoliiton ryhmänjohtaja painotti ulkoministeriön selvityksen tuloksia ja ulkoministerin esitystä ennen lopullisen kannan lukkoonlyömistä.

Yle haastatteli hallituspuolueiden eduskuntaryhmien puheenjohtajia asiasta, koska mahdollisiin viisumirajoituksiin odotetaan hallituksen näkemystä.

Eduskuntaryhmillä ei ole virallisia kannanottoja turistiviisumien myöntämisen rajoittamisesta. Ryhmät eivät ole kokoustaneet eduskunnan istuntotauon aikana.

Ulkoministeriö on selvitellyt eri näkökohtia venäläisten turistiviisumien rajoittamiseen. Rajoitusten käyttöönotosta ei ole ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) tai hallituksen esitystä.

Suomi voi jo nyt hylätä viisumihakemuksen, jos käy ilmi, että matkustajan kohteena on jokin muu maa kuin Suomi. Suomen myöntämällä viisumilla pääsee matkustamaan myös muihin niin sanotun Schengen-alueen maihin.

Schengen-alueeseen kuuluvat useimmat Euroopan unionin maat sekä Norja, Islanti, Sveitsi ja Liechtenstein. Schengen-maiden rajoilla ei yleensä ole rajatarkastuksia.

Jo voimassa olevien turistiviisumien mitätöintiä ryhmänjohtajat pitävät oikeudellisesti hankalana. Ulkoministeriön konsulipäällikön Jussi Tannerin mukaan monikertaviisumeja on noin 90 000 venäläisellä.

Schengen alueista Tanska on lisännyt viisumirajoituksia tai merkittäviä viivästyksiä venäläisten viisumeissa.
Ainakin yli kymmenessä maassa Euroopassa on viisumirajoituksia tai käytännön ongelmia myöntää viisumeita Venäjälle. Lähteet: NRK, Alankomaiden hallitus, schengenvisainfo

SDP korostaa EU-maiden yhteisiä linjauksia

SDP:stä Ylen kysymyksiin vastasi puolueen ensimmäinen varapuheenjohtaja Niina Malm sähköpostitse. Hänen mukaansa hallituksen tulisi pikaisesti selvittää, miten ja millä perustein turistiviisumien myöntämistä venäläisille olisi mahdollista rajoittaa.

- On tärkeää, että Venäjän kansalaiset saavat todellista tietoa Venäjän toiminnasta Ukrainassa. Viisumirajoituksia selvitettäessä olisi arvioitava toimien mahdolliset vaikutukset Venäjän opposition ja kansalaisyhteiskunnan toimintamahdollisuuksiin.

- Mahdollisista rajoituksista tulisi voida poiketa esimerkiksi perhesiteisiin tai terveyteen liittyvistä syistä.

SDP:n kansanedustaja Niina Malm seisoo ulkona auringonpaisteessa, taustalla näkyy puita ja ihmisiä.
SDP:n varapuheenjohtajan Niina Malmin mukaan puolueessa on laaja näkemys siitä, että hallituksen on selvitettävä pikaisesti venäläisten turistiviisumien mahdollisia rajoituksia. Malm Porin Suomi-areenassa 12. heinäkuuta.Markku Sandell / Yle

Malmin mukaan turistiviisumien rajoitukset tulisi linjata Euroopan unionin ja niin sanottujen Schengen-maiden kesken.

- On niin EU:n yhtenäisyyden kuin Venäjään kohdistettujen toimien vaikuttavuudenkin kannalta tärkeää, että EU-maat hakevat tässä yhtenäisen linjan.

Juha Pylväs
Juha Pylväs keskustasta sanoo, että Suomen pitäisi toimia itse venäläisturistien viisumien rajoittamisessa ja samalla luoda painetta muihin Euroopan maihin yhtenäisestä ratkaisusta.Mikko Ahmajärvi / Yle

Keskustassa rajoitettaisiin loma- ja shoppailumatkustusta

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Juha Pylväs rajoittaisi turistiviisumien myöntämistä venäläisille. Ne venäläiset, joilla on perhe- tai sukulaissuhteita voisivat edelleen liikkua rajan ylitse.

Pylväs rajoittaisi siis viisumien myöntämistä lomailijoille, ostosmatkailijoille ja kauttakulkumatkaa suunnitteleville.

- Heillä, joilla on sukulaisia ja lähiomaisia kahden puolin rajaa, ei pitäisi rangaista tästä toimenpiteestä, koska he vain käyvät sukulaisia tapaamassa. Turistit ja shoppailijat, jotka vaan hakevat täältä puolen tavaraa, ovat kohde, johon pitäisi iskeä.

- Kyllä pakotepolitiikan pitää tuntua tavalliseen Venäjän kansalaiseen, että tänne ei pääse tarvikkeita ostamaan tai Suomen kautta kulkemaan muualle Eurooppaan, kun sota on käynnissä Ukrainassa.

Pylväs arvelee, että rajoitusten sijaan pelkästään Suomen edustustojen vastaanottamien hakemusten määrän vähentämisestä kärsisivät myös sukulaisia tapaamaan matkustavat.

Juha Pylväksen mukaan Euroopassa tarvittaisiin yhtenäinen linja venäläisten turistiviisumeista. Hän ei kuitenkaan jäisi odottamaan Eurooppa-tason päätöksiä vaan Suomen pitäisi toimia itse.

- Ei tarvitse odottaa, mutta painetta pitää lyödä Euroopan suuntaan niin, että Eurooppa olisi yhtenäisesti mukana tässä asiassa. Rajat pannaan venäläisiltä kiinni.

Atte Harjanne, kansanedustaja, Vihreät
Vihreiden Atte Harjanne pitää perusteltuna, että turistiviisumien myöntämistä Venäjältä Suomeen rajoitetaan. Kuva kesäkuulta 2021.Rami Moilanen / Yle

Vihreiden mielestä toimittava tarvittaessa EU-ratkaisua nopeammin

Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Atte Harjanne vastasi Ylelle sähköpostitse. Hän pitää hyvänä, että ulkoministeriö selvittää, mikä olisi paras tapa edetä turistiviisumien rajoittamisessa.

- Venäläisten ostos- ja lomareissut herättävät aivan syystäkin turhautumista tilanteessa, jossa Venäjä jatkaa raakuuksiaan Ukrainassa. Viisumien rajoittaminen tai tiukentaminen on perusteltua.

Myös vihreät pitäisi tien auki Suomeen perheidensä luona vieraileville venäläisille, toisinajattelijoille sekä sodan ja Putinin hallinnon vastustajille.

Harjanne pitää EU- ja Schengen-maiden yhteisiä ratkaisuja tarpeellisena viisumirajoituksissa.

- Samalla on oltava valmius nopeampiin tai täydentäviin kansallisiin ratkaisuihin.

Jussi Saramo hallitusinfossa Kesärannassa.
Vasemmistoliiton Jussi Saramo pitää tärkeänä, että mahdolliset viisumirajoitukset eivät koskisi esimerkiksi Venäjän presidentin ja sodan vastustajia tai maan opposition edustajia.Benjamin Suomela / Yle

Vasemmistoliiton Saramo sallisi toisinajattelijoiden matkat ja sukulaisvierailut

Myös vasemmistoliiton eduskuntaryhmän johtaja Jussi Saramo arvioi, että turistiviisumien myöntämisessä on "ehdottomasti kiristämisen varaa". Saramo korostaa ulkoministeriön selvityksen merkitystä ja sanoo, että vasemmistoliitto ratkaisee näkemyksensä käytettävistä keinoista selvityksen ja ulkoministeri Pekka Haaviston esityksen jälkeen.

Saramo jättäisi kiristysten ulkopuolelle sukulaisuuden perusteella matkustavat sekä Venäjän toisinajattelijat.

- On tärkeää, että Putinin ja sodan vastustajat, oppositio, taiteen ja tieteen tekijät sekä vähemmistöt voivat paeta Venäjältä, kun vaino nyt kiristyy.

Sen sijaan muihin maihin niin sanotulle Schengen-alueelle matkustavat kauttakulkijat Saramo rajaisi pois turistiviisumien saajista. Suomen pitäisi toimia niin, että myös muut Schengen-maat rajoittaisivat viisumien myöntämistä.

- Totta kai se on väärin, että Putinin politiikasta hyötyneet, usein ne vauraimmat venäläiset, jotka voivat olla Putinin tukijoita, voivat lomailla niin kuin ei mitään.

Anders Adlercreutz ler.
Ruotsalaisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anders Adlercreutz haluaisi päästä venäläisten tavanomaisesta turismista eroon. Hän sallisi matkustamisen Suomeen Venäjän oppositiolle sekä perhesyistä tavallisille venäläisille.Yle/Sebastian Backman

RKP:n Adlercreutz rajoittaisi tavanomaista turismia

Ruotsalaisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anders Adlercreutz rajoittaisi "vahvasti" viisumien myöntämistä. Poikkeus pitäisi tehdä toisinajattelijoiden ja opposition aktivistien kohdalla sekä perhesyistä.

- Pitäisi päästä eroon normaalista turismista, eli kun tullaan Suomeen lomailemaan, ostoksille tai käytetään Suomea läpikulkumaana.

Myöskään Adlercreutz ei lähtisi mitätöimään jo myönnettyjä viisumeita, koska ratkaisu ulkoministeriön mukaan tuskin kestäisi oikeudessa. Hän kuitenkin ymmärtää ajatuskulkua mitätöimisvaihtoehdon taustalla.

- Pitkäaikaisviisumit varmaan aika suurelta osin liittyvät tapauksiin, joissa on perhesiteitä Suomeen. Niiden viisumien mitätöinti olisi ongelmallista.

Anders Adlercreutzin mielestä olisi eduksi, jos Euroopassa voitaisiin tehdä yhtenäinen päätös viisumeista, mutta hän ei silti näe tarvetta jäädä sitä odottamaan.

- Matkustavat venäläiset ovat yleensä ehkä parempiosaisia. Hyvällä syyllä voi ajatella, että heillä on muita kansalaisia paremmat edellytykset vaikuttaa politiikan kulkuun. Matkustusrajoituksia voi pitää perusteltuna ja ehkä tehokkaanakin keinona saada viesti perille.

Adlercreutz ei ota kantaa siihen, miten viisumirajoitus lopulta teknisesti tehdään. Hän arvelee, että juridisesti helpompi tapa voisi olla Suomen edustustojen vastaanottamien viisumihakemusten määrän vähentäminen kuin täyskielto.

Voit keskustella venäläisten matkailusta Suomeen perjantaihin 29.7.2022 kello 23 asti. Napauta keskustele-painiketta jutun jälkeen.

Katso lisää:

Suomella on kuusi tapaa, joilla venäläisten lomamatkailua voisi rajoittaa - yksi niistä on tehokas, mutta saisi aikaan poliittisen myrskyn

Viisumirajoitukset eivät vähentäisi venäläisturisteja välittömästi - ulkoministeriön mukaan akuuttia riskiä ei ole

UM:n konsulipäällikkö: Viisumihakemusten rajoittaminen ei tuo nopeaa muutosta

Venäläisten matkailijoiden määrä pysyisi ehkä aluksi ennallaan viisumirajoituksista huolimatta - tutkija: Symbolisesti merkittävä viesti

jeudi 28 juillet 2022 09:00:00 Categories: YLE viisumit

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.