Yle Urheilun asiantuntija Maija Saari arvioi viiden vaihtopelaajan säännön auttaneen huippumaita jalkapallon EM-kisoissa. Hän varoittaa kuormitus" /> Yle Urheilun asiantuntija Maija Saari arvioi viiden vaihtopelaajan säännön auttaneen huippumaita jalkapallon EM-kisoissa. Hän varoittaa kuormitus" />

YLE

Jalkapallon EM-kisojen jokainen ottelu nähdään Ylen kanavilla. Kisapelit, taustatarinat, uutiset ja kohokohtaklipit löydät Ylen kisasivuilta täältä.

Vaihtopelaajat ovat tehneet joukkueilleen tärkeitä maaleja jalkapallon EM-kisoissa.

Suureen kansansuosioon noussut Englannin Alessia Russo on tehnyt neljä maalia ja syöttänyt yhden. Silti hän on joutunut tyytymään vaihtopelaajan rooliin.

- En ole koskaan tavannut pelaajaa, joka nauttisi siitä, että saa pelata 30 minuuttia, Yle Urheilun asiantuntija Maija Saari sanoo.

Samaa mieltä on Russo, joka lohkovaiheen jälkeen sanoi BBC:lle, että hänen pitää vain olla kärsivällinen. Hän on pelannut turnauksen viidessä ottelussa yhteensä 199 minuuttia.

Edes puolivälierässä alustettu tasoitusmaali ei antanut Russolle paikkaa avauskokoonpanossa Ruotsia vastaan.

- Vaihtopelaajat ovat vieneet meidät uudelle tasolle kentälle tultuaan. Tällaisissa peleissä heitä tarvitaan, englantilaistoppari Millie Bright sanoi Espanja-voiton jälkeen.

Välieräottelussa Russo teki kenties kisojen hienoimman maalin. Silti Englannin mediassa uskotaan, että hyökkääjä aloittaa myös finaalin vaihtopenkiltä. Englannin avauskokoonpano on ollut muuttumaton läpi turnauksen.

- Russo voisi aloittaa, mutta mielestäni avauskokoonpano on pelannut todella hyvin. Hän on sopinut hyvin rooliinsa, joten katsotaan, miten jatkamme, päävalmentaja Sarina Wiegman sanoi tiedotustilaisuudessa Ruotsi-ottelun jälkeen.

Asiantuntija Saaren mukaan Russo on valmentajalleen erinomainen vaihtopelaaja, joka pystyy muuttamaan pelinkuvaa vahvasti.

- Olisi mielenkiintoista nähdä, miten hän pelin alusta alkaen suoriutuisi verraten Ellen Whiteen, Saari pohtii.

Saksa on ottanut kaiken irti

EM-kisojen välieräjoukkueita tarkastelemalla selviää, miten huippumaat ovat käyttäneet vaihtopelaajiaan. Esimerkiksi Saksa on käyttänyt kaikki mahdolliset vaihtonsa, ja kenttäpelaajista jokainen on saanut minuutteja turnauksessa.

Koronapandemian myötä monissa kilpailuissa pelattiin viiden vaihdon säännöllä. Kansainvälisessä jalkapallossa sääntö on säilynyt vuodesta 2020 alkaen. Myös tämän kesän EM-kisoissa saa tehdä viisi pelaajavaihtoa, jatko-ottelu mukaan lukien kuusi.

Muutos pelinkuvaan voi olla merkittävä.

- Viisi vaihtoa on puolet kenttäpelaajista. Se tuo paljon vauhtia peliin ja mahdollisesti luo lisätilanteita, Saari arvioi.

Russon lisäksi penkkiä lämmittänyt Englannilla myös Ella Toone on tehnyt maalin ja syöttänyt toisen. Saksalle maalin on tehty kolme kertaa vaihtopelaaja. Kahdesti vaihtopelaaja on antanut viimeisen syötön.

Yksi Saksan maalintekijöistä on Alexandra Popp, joka lähti turnaukseen todennäköisesti vaihtopelaajana. Lea Schüllerin koronatartunnan takia hän sai paikan avauskokoonpanosta.

Englanti tai Saksa eivät ole päästäneet maaleja vaihtojen jälkeen eli niin sanottu kenttätasapaino ei ole järkkynyt.

Päävalmentajat Martina Voss-Teckelenburg ja Sarina Wiegman ovatkin saaneet ylistystä taktiikastaan.

- Vaihdosta tulee usein erityyppinen pelaaja, joten kentällä olevien pitää löytää vaihtopelaajan vahvuudet. Valmentajalle on tärkeää pystyä viestimään kentälle, millainen muutos peliin halutaan, Saari sanoo.

Vaihtosääntö korostui Saksan peleistä etenkin EM-puolivälierässä Itävaltaa vastaan. Saksa voitti ottelun täpärästi, kun 2-0-maali tuli viimeisellä minuutilla maalivahdin epäonnistumisen myötä.

- Itävallalla alkoi "jalka painaa", kun taas Saksa pystyi pitämään tempoa yllä. Joukkue minimoi Itävallan tasoitusyritykset, ja sitä kautta Saksa varmisti välieräpaikan.

Alexandra Popp tuulettaa maalia.
Alexandra Popp on tehnyt neljä maalia neljään otteluun.Getty Images

Englannilla taas vaihdot nousivat esiin Espanja-puolivälierässä. Espanja laittoi Englannin tiukoille, mutta vaihtopelaajat Toone ja Russo taitelivat Englannille ratkaisevat maalit. Englanti voitti jatko-ottelun jälkeen maalein 2-1.

Englanti vaihtoi kentälle nopeasti kolme hyökkäävää pelaajaa, kun taas Espanja vaihtoi kentälle puolustavan pelaajan. Saaren mukaan Englanti sai otetta pelistä vaihdoillaan, kun taas Espanja pyrki turvaamaan johto-asemaansa.

Saaren mukaan pelaajavaihtojen suurin merkitys onkin taktisella puolella. Asiantuntija sanoo, että erilaisia vaihtoskenaarioita mietitään etukäteen.

- Joukkueessa usein on pelaajia, joilla on erilaisia vahvuuksia. Kun vaihtoja tehdään, toivotaan muutosta pelinkuvaan - riippuen siitä, mikä tilanne ottelussa on.

Kuormitusmäärää voidaan vähentää vaihdoilla

Toinen pelaajavaihtoen tärkeä merkitys on fyysinen puoli. Loukkaantumiset pakottavat vaihtamaan pelaajia, mutta turnausmuotoisissa peleissä kuormitusta kertyy myös nopeasti. Silloin vaihdoilla saadaan Saaren mukaan tuoreita jalkoja kentälle, jotka voivat muuttaa pelinvirtausta.

- Jos vastustajalla ei ole mahdollisuutta vaihtaa, toinen joukkue voi muutaa pelitempoa paljonkin. Vaihtaminen on aina myös riski, koska etukäteen ei voida tietää, onnistuuko pelaaja.

Saari kokee, että naisten jalkapallon kehittyessä kuormitusmääriä voidaan vähentää vaihdoilla. Kun pelin taso ja tempo kasvavat, loukkaantumisriski korostuu. Miesten puolelta tiedetään kuormitusmäärien kasvaneen todella suuriksi.

- Kuormitusta olisi tärkeää pystyä jakamaan. Pelaajien terveys pitää turvata, joten toivottavasti vaihdoilla voitaisiin vaikuttaa siihen.

"Vaihdossa oleminen on henkisesti haastavaa"

Englanti ja Ruotsi eivät ole suosineet EM-kisoissa jämäminuutteja, vaan peliaikaa saadaan usein yli kymmenen minuuttia. Ranska ja Saksa päästävät vielä viime minuuteille pelaajiaan kentälle.

Välieräjoukkueet ovat hyötyneet laajasta kokoonpanostaan. Saaren mukaan huippumaat saavat vaihdoista ison edun. Jos avauskokoonpano on vahva ja vaihtopenkillä on samantasoisia pelaajia, joukkue pystyy pitämään "tasoa yllä".

- Vaihdoista ei välttämättä aina saa hyötyä, mutta pelaajien tasaisuus antaa siihen paremman mahdollisuuden.

Alessia Russo tuuletti maalia Ruotsia vastaan.
Alessia Russo tuuletti maalia Ruotsia vastaan. Hän tuli kentälle 57. minuutilla. 11 minuuttia myöhemmin Russo onnistui maalinteossa.Getty Images

Neljän parhaan joukkueen valmentajilla on ollut myös selvä suunnitelma vaihtopelaajien suhteen. Englannin, Ranskan ja Saksan vaihdot tehdään pääasiallisesti 60. peliminuutin kohdalla, kun taas Ruotsi vaihtoi 20 minuuttia ennen loppua.

Saari kertoo vaihtopelaajan roolin olevan aina vaikea. Jokainen haluaisi olla avauskokoonpanossa, ja vaihdossa aloittaminen vaatii tietynlaista mentaliteettia.

- Vaihdossa oleminen on henkisesti haastavaa, koska täytyy pitää itsensä virittäytyneenä.

- Pitää pystyä valmistautumaan peliin joka tapauksessa. Vaihtopelaajan pitää olla valmis hyppäämään kentälle viiden minuutin pelin jälkeen tai 80 minuutin jälkeen.

Ranska kohtaa Saksan EM-kisojen välierässä keskiviikkona kello 22 alkaen. Suora lähetys ottelusta alkaa kello 21.15 TV2:ssa, Yle Areenassa ja Yle-sovelluksessa. Veikkaa ottelun avausmaalintekijää Futistietäjässä ja voita tekniikkapallo!

Helmareiden vaihtopelaajat harmissaan tilanteestaan - "Siihen, ketkä pelaavat avauksessa, ei voi kauheasti vaikuttaa"

Kun Karibianmereltä ponnistanut tähti tulee tv-kuviin, muut ovat helisemässä - sotkunsa selvittänyt Wendie Renard saa nyt aikaan kaaosta vastustajissaan

VAR sai jälleen täyslaidallisen ruotsalaismediassa, eikä joukkuekaan selvinnyt ilman sadattelua - "EM-kulta tyhjää ja tarpeetonta puhetta"

Alexandra Popp ponnisti huipulle arvostetusta jalkapallokoulusta, johon tytöillä ei ollut asiaa - yhdeksän vuoden epäonni loppui satumaiseen EM-debyyttiin

Kokenut tuomari suitsutti Lina Lehtovaaran reaktiota espanjalaisten tulistumiseen - kertoo, miksi EM-kisoissa kuohuttanut tuomio meni oikein

mercredi 27 juillet 2022 22:18:10 Categories: YLE jalkapallon EURO 2022