Rajavartiosto tekee maastotöitä tänä kesänä Norjan ja Suomen välisellä rajalla. Alueella vaihdetaan kuluneita kylttejä ja pidetään viisimetrinen " /> Rajavartiosto tekee maastotöitä tänä kesänä Norjan ja Suomen välisellä rajalla. Alueella vaihdetaan kuluneita kylttejä ja pidetään viisimetrinen " />

YLE


Ivalon raja-aseman rajavartijat Jan-Erik Tanhua ja Hannu Sotaniemi harppovat tunturikoivikon keskellä Suomen ja Norjan raja-aukon vierellä Näätämössä. Sotaniemi kantaa kainalossaan uutta valtakunnan rajataulua, joka on määrä vaihtaa muutaman kilometrin päähän Joulutunturille.

- Siellä on yksi rajataulu haalistunut ja sehän pitää vaihtaa. Samalla reissulla raivaamme mahdollisia kaatuneita puita raja-aukolta. Kaikki alle polven korkuisen puut harvennetaan pois, jotta raja-aukko pysyy siistinä ja avoimena, kuvailee Tanhua parivaljakon työtehtäviä.

Rajatöillä vahvistetaan myös naapurimaan suhteita

Tänä kesänä Rajavartiolaitoksen yhtenä tehtävänä on kulkea, tarkistaa ja dokumentoida Suomen ja Norjan välistä valtakunnanrajaa. Raja-alue on myös tarkoitus ilmakuvata elokuun aikana.

Maastotyöt rajankäynnissä Suomen vastuulla olevalla valtakunnanrajan osalla Utsjoen Nuorgamista Inarin Muotkavaaraan alkavat kesäkuun lopussa. Norjan vastuulla olevalla valtakunnanrajan osalla maastotyöt keskittyvät vuosille 2023 ja 2024.

Raja-alueen huoltotyöt ovat osa Suomen ja Norjan välistä naapurimaiden yhteistyötä. Suomi ja Norja vaihtavat 25 vuoden välein huoltovastuuta raja-alueella. Suomi on nyt 22 vuoden ajan pitänyt huolta valtakunnan rajasta ja vuonna 2025 huoltovastuu siirtyy jälleen Norjaan.

Rajavartija Hannu Sotaniemen mukaan tarkoitus on vuosittain tehdä raivaustöitä ja huolehtia valtakunnan rajasta, jottei työurakka jää viimeisimmille vastuuvuosille. Tällä kertaa Sotaniemi ja Tanhua käyvät pienen tehtävän hoitamassa Näätämön rajalla, kun taas parinkymmenen kilometrin päässä Aittooaivin alueella neljä muuta rajamiestä maalaa rajakiviä keltaisiksi.

- Välimatkat ovat välillä pitkiä. Osa rajatöistä tehdään jaloin, joihinkin paikkohin täytyy kulkea helikopterilla. Raja-alueella vaihdetaan kylttejä, raivataan puita ja maalataan rajakiviä, mihin tarvitsee myös kalustoa. Rajavartijoille tästä tulee uudenlaista rajantuntemusta, kun kuljemme näitä tarkistamassa, kertoo Sotaniemi.

Näätämön rajalla erottuu oikein hyvin niin kutsuttu raja-aukko, joka on viisi metriä leveä. Raja-aukko on pidettävä aina puhtaana, jotta se erottuu ilmasta katsottuna.

- Tästä pitää nähdä, missä kohtaa valtakuntien raja kulkee. Emme kulje vain Norjan rajaa pitkin, vaan Venäjän raja-aukolla riittää myös tehtävää, kertoo Sotaniemi.

Toimistopäivien rinnalla maastopäivät ovat rajamiehille mieluisia. Matka Joulutunturille ei ole pitkä ja mukana kulkee valtakunnanrajan uudenkarhea, sininen kyltti ja vesuri pienten puiden raivaamiseen.

- Näin me pääsemme näkemään, mitä rajoillamme tapahtuu. Kävellen näkee ja kuulee paremmin ympärille, jokunen kerta on sattunut myös karhu raja-aukolle, kertoo Tanhua.

mercredi 27 juillet 2022 15:38:09 Categories: YLE rajavalvonta

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.