Nopeasti töihin -hankkeeseen osallistunut Laura Tapanila olisi toivonut enemmän tukea työllistymiseensä jo opintojen aikana." /> Nopeasti töihin -hankkeeseen osallistunut Laura Tapanila olisi toivonut enemmän tukea työllistymiseensä jo opintojen aikana." />

YLE


Tampereella on meneillään uudenlainen kokeilu vastavalmistuneiden saattamiseksi työelämään.

Nopeasti töihin -hankkeen tavoitteena on kehittää yhteistyömalleja ja ratkaisuja vastavalmistuneiden nopean työllistymisen edistämiseksi.

- Käytännössä mietimme keinoja, millä nuoret vastavalmistuneet tai isommassa kuvassa korkeakoulutetut voivat saada tukea työllistymisen, hankkeen projektipäällikkö Mira Valkonen tiivistää.

Hankkeessa on mukana Tampereen kaupunki ja korkeakouluyhteisö.

Verkostoilla suuri merkitys työllistymisessä

32-vuotias Laura Tapanila kipuili työn löytämisen kanssa valmistuttuaan Tampereen yliopistosta informaatiotutkimuksen maisteriksi keväällä 2021.

Hän kertoo varautuneensa siihen, ettei työpaikkaa heti löydy, mutta yllättyi silti työllistymisen vaikeudesta. Yliopistolta ei hänen mukaansa saa riittävää tukea työllistymiseen.

- Kyllä tunsin jääneeni aika lailla tyhjän päälle. Tuntui, että kaikki piti itse etsiä ja löytää, että meille korkeakoulutetuille ei ollut erityistä työnhakuapua. Minullakin meni lopulta vuosi, että sain nykyisen työpaikkani.

Hilma Tarvosen ruusukultainen läppäri sylissä.
Laura Tapanila toivoo, että yliopisto panostaisi opiskelijoiden työllistymismahdollisuuksiin nykyistä enemmän. Kuvituskuva.Kristiina Lehto / Yle

Tampereen kaupungin ja korkeakouluyhteisön tuoreen hankkeen Tapanila bongasi sattumalta. Lopulta hän pääsi keskustelemaan yliopiston työelämäpalvelujen asiantuntijan sekä hankkeen projektipäällikön Mira Valkosen kanssa.

- Sain vapauden kertoa, mitä kompastuskiviä työllistymisessä on. Hain myös verkostoitumismahdollisuuksia ja vertaistukea, Tapanila kertoo.

Verkostoitumisen lisäksi työllistymisen pullonkaulaksi voivat Tapanilan mukaan nousta vaatimukset aiemmasta kokemuksesta.

- Omalla kohdallani moni työhaastattelu kaatui kokemuksen puutteeseen. On kieltämättä hyvin vaikea saada työkokemusta, jos ei ikinä saa sitä ensimmäistä oikeaa työpaikkaakaan, hän tiivistää.

Apua ei tarjota riittävästi

Mira Valkonen pitää vastavalmistuneita lähtökohtaisesti valmiina työmarkkinoille.

Kompastuskiviä ovat hänen mukaansa oman osaamisen sanoittaminen ja itsensä brändäys. Tukea kaivataan erityisesti silloin, kun oman alan työpaikkoja on niukasti tarjolla.

Myös valmistumisen ja työllistymisen välisen ajan pituudella on väliä.

- Tilastollisesti on todella kriittistä työllistyä kolmen kuukauden jälkeen valmistumisesta. Pienemmätkin tukimuodot riittävät tuon ajanjakson aikana ja niistä hyötyvät sekä yksilö että yhteiskunta, Valkonen kertoo.

Tampereen yliopiston työelämäpalvelujen asiantuntija Mira Valkonen seisoo keltaista taustaa vasten.
Nopeasti töihin -hankkeen kohderyhmää ovat alle 30-vuotiaat korkeakoulutetut, jotka ovat työvoiman ja koulutuksen ulkopuolella. Mira Valkonen toimii hankkeen projektipäällikkönä.Jonne Renvall

Valkonen muistuttaa, että hanke on pilotti, josta toivotaan yhteistyömallia työllistymisen kannalta relevanttien tahojen välille. Hän on Tapanilan kanssa samoilla linjoilla tuen tarpeesta: apua ei tällä hetkellä ole tarjota riittävästi.

- Kun valmistuu ammattikorkeakoulusta tai yliopistosta, jää usein aika yksin. Olemme kaikki ihmisiä, ja lähtökohtaisesti haluamme tsemppiä, tukea ja konkreettista apua elämässämme.

Työnantajien asenteet murroksessa

Pirkanmaalla alkuvuodesta lähtien toiminut nuoriin korkeakoulutettuihin erikoistuneen henkilöstöpalveluyritys Academic Workin liiketoimintajohtaja Tomi Erävaara tunnistaa haasteet vastavalmistuneiden työllistämisessä.

Erävaara pitää uutta hanketta erittäin tervetulleena.

- Kaikki lisätuki, mitä ihmisille tuossa tilanteessa pystytään tarjoamaan on vain plussaa. Näen että meillä, kaupungilla ja korkeakouluyhteisöllä on oikeastaan melko samat tavoitteet: saada vastavalmistuneet korkeakoulutetut töihin.

Academic Work -rekrytointiyrityksen liiketoimintajohtaja Tomi Erävaara seisoo toimistossa.
Academic Workin Tomi Erävaara kertoo yrityksen työllistävän kuukausitasolla 50 henkilöä asiakasyrityksilleen Pirkanmaan alueella.Tomi Erävaara

Erävaaran mukaan yritykset ovat alkaneet tajuta, että työmarkkinoitakin hyödyttää nuoren, työkokemusta vasta kartuttavan työvoiman hyödyntäminen. Työnantajien suhtautuminen nuoriin onkin hänen mukaansa muuttunut vuosien varrella.

Työtä on vielä tehtävänä, mutta suunta on parempaan päin.

- Nykyään korkeakoulunsa päättäneeltä ei enää odoteta viiden vuoden työkokemusta ja täyttä itsenäisyyttä. Heihin ollaan valmiimpia panostamaan ja ymmärtämään se, että heissä on hurja potentiaali ja että perehdytystä, opetusta ja koulutusta tarvitaan työn tukemiseen, Erävaara kuvailee

Itselleen kannattaa olla armollinen

Projektipäällikkö Mira Valkosella on konkreettinen pyyntö työnantajien suuntaan.

- Toivoisin, että työnantajat avaisivat enemmän harjoittelupaikkoja tai entry-level positioita, joissa henkilö pääsee kasvamaan työhönsä. Tällä hetkellä useat avautuvat työpaikat ovat senioriosaajille tai pelkästään harjoittelupaikkoja, Valkonen toteaa.

Työllistymisen kanssa painineella Tapanilalla on puolestaan toive oppilaitoksille.

- Toivoisin enemmän toimintaa alumneille, esimerkiksi iltamia, joiden tarkoitus olisi nimenomaan verkostoituminen. Yliopistolla melko paljon verkostoitumisesta tapahtuu opiskelijabileissä, enkä itse ole sellainen ihminen, että niissä kävisin.

Tänä keväänä Tapanila sai lopulta työpaikan.

Työttömyysjakso oli verrattain pitkä ja kaikki apu tuli tarpeeseen. Kysyttäessä, mitä hän painottaisi nuorelle itselleen, on vastauksena armolllisuus.

- Älä ota itseesi kaikkia vastaan tulevia epäonnistumisia. Tärkeintä on keskittyä olemaan oma paras itsensä, sillä pääsee aidosti pitkälle. Niin kävi lopulta minullekin.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta 28.7. kello 23:een saakka.

Työllisyysaste kohosi kesäkuussa 74 prosenttiin, mutta työttömyysasteen lasku tyssäsi

Yritysten vaikeudet löytää työntekijöitä kasvaneet - puolet yrityksistä ei löydä tekijöitä Turun seudulla

Kaisa Uusitalo sai työpaikan säiliöauton kuskina työkkärin kautta ja se on erikoista - yrittäjät etsivät osaajansa mieluummin somesta

Kosovosta kotoisin oleva Bleta Hyseni, 22, nimeää heti kaksi asiaa, jotka saivat hänet jäämään töihin Suomeen

mercredi 27 juillet 2022 15:28:18 Categories: Työllisyys ja työttömyys YLE

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.