Topparit eivät yleensä nouse jalkapallo-ottelun näkyvimmiksi pelaajiksi. Ranskan legendaarinen kapteeni voi kuitenkin jyrätä vastustajansa yli mo" /> Topparit eivät yleensä nouse jalkapallo-ottelun näkyvimmiksi pelaajiksi. Ranskan legendaarinen kapteeni voi kuitenkin jyrätä vastustajansa yli mo" />

YLE


Jalkapallon EM-kisojen jokainen ottelu nähdään Ylen kanavilla. Kisapelit, taustatarinat, uutiset ja kohokohtaklipit löydät Ylen kisasivuilta täältä.

Ei ole lainkaan normaalia, että puolustaja on jalkapalloturnauksen ahkerin laukoja. Vielä erikoisempaa on, että tilaston ykkösenä on toppari.

Tällä viikolla huipentuvissa EM-kisoissa niin on kuitenkin käynyt.

Ranskan Wendie Renard on kirjauttanut neljässä ensimmäisessä ottelussaan yhteensä 15 maalintekoyritystä. Näistä ylivoimainen enemmistö on ollut puskuyrityksiä.

Yksi selittävä tekijä on, että kesän EM-turnaus on ollut yhtä puskumaalien festivaalia. Maaleja ylipäätään on tehty valtava määrä, ennen välieriä keskimäärin yli kolme per peli. Vielä silmiinpistävämpi ilmiö on ollut päällä tehtyjen osumien selkeästi yliedustus.

Lohkovaiheessa ja puolivälierissä tehtiin jo 24 maalia päällä. Kahdessa edellisessä lopputurnauksessa yhteenlaskettuna niitä tehtiin 27. Keskityspallot ovat olleet muodissa. Erikoistilanteet ovat olleet kovaa valuuttaa.

Pelaajat jotka pärjäävät rangaistusalueen ahtaissa kamppailutilanteissa, sijoittuvat oikein, osaavat ajoittaa pomppunsa ja puskea tyylipuhtaasti, ovat saaneet rellestää.

Maallikkokin voi arvata, mitä tapahtuu, kun palloa tavoittelee 187-senttinen Renard. Kokenut ja päättäväinen Renard, joka ei ainakaan väistele heikompiaan.

EM-turnauksessa ei ole yhtäkään pelaajaa tai valmentajaa, joka ei tietäisi Renardin vaarallisuudesta. Kameramiehet ja tv-ohjaajatkin hakevat hänet tietoisesti kuviin erikoistilanteiden yhteydessä. Silloin vastustaja on helisemässä.

Vartiointi on tässä tapauksessa vaikeaa tasapainoilua, toteaa Yle Urheilun asiantuntija Maija Saari.

- Hänen läsnäolonsa pakottaa vastustajan kiinnittämään ylimääräistä huomiota merkkaamiseen. Lisäksi häntä on todella vaikea merkata, koska hän on niin kookas ja vahva. Siksi hän pystyy usein voittamaan vartioinnin joka tapauksessa, Saari sanoo.

Jos Renard yritetään ottaa pois yhdellä pelaajalla, tämän on oltava maailmanluokkaa pääpelaamisessa päästäkseen samalle tasolle. Jos häntä vartioidaan kahdella pelaajalla, muualle avautuu uhkaavaa tilaa - eikä silloinkaan ole takeita siitä, ettei kamppailutilannetta voittaisi juurikin Renard.

- Vaikka hänet ottaisi kiinni kahdellakin pelaajalla, hän pystyy monesti tulemaan läpi ja voittamaan palloja, Saari toteaa.

Myös Renardin ratkaisu on arvaamaton. Useimmiten hän voittaa ykköspallon ja valitsee, mitä sillä tekee. Maalintekoyritys on aina mahdollinen, mutta Renard saattaa myös tehdä liikkeensä takatolpalle ja puskea pallon takaisin maalinedustan halki aiheuttaakseen uuden kaaoksen, josta joukkuetoveri pääsisi viimeistelemään.

Näyttävä aggressiivisuus

Renard täytti 32 vuotta keskellä kisoja. Hän on ollut maajoukkueen vakiokasvoja kohta 12 vuoden ajan. Euroopassa naisten joukkueiden edelläkävijäksi nousseessa Lyonissa hän on vaikuttanut jo 16 vuoden ajan.

Lyonissa tehty työ naisten edustusjoukkueen eteen alkoi pari vuotta ennen Renardin tuloa. Mestaruuksia alettiin voittaa hänen ensimmäisellä kaudellaan, viimeisin taas tuli toukokuussa. Yhteensä Renardin palkintokaapissa on Ranskan-mestaruuksia pöyristyttävät 15 kappaletta. Ylivoima on jatkunut kansainvälisillä kentillä, sillä Renard on auttanut Lyonin Mestareiden liigan voittajaksi jo kahdeksan kertaa.

Huippujoukkue on ollut hyvin öljytty koneisto, jossa Renard on ollut kaikkein tärkein laakeri.

- Hän on todella ulottuva ja yhdistettynä pääpelitaitoon se tuo selvän vahvuuden rangaistusalueen puolustamisessa. Samalla ne tekevät hänestä äärimmäisen arvokkaan aseen hyökkäyssuuntaan, Saari kuvailee.

Maalimäärillä Renard ei pelipaikkansa mukaisesti edelleenkään herkuttele ja tili on näidenkin kisojen osalta avaamatta. Esimerkiksi Mestareiden liigan välierissä hän kuitenkin teki kaksi maalia, joilla Lyon eteni loppuotteluun.

- Tiedän mihin pystyn, varsinkin kulmapotkuissa ja vapaapotkuissa. Urani alussa näin pituuteni heikkoutena. Vuosien mittaan olen tajunnut, että sitä on käytettävä etuna. Nyt tiedän olevani valtava ase erikoistilanteissa. Paljon ratkaisee myös yhteinen sävel keskittäjän kanssa. Jos ajoitan juoksuni oikein, pallo on maalissa, Renard on sanonut Fifan verkkosivuilla.

Viime kaudella Renard voitti Ranskan pääsarjassa pääpallokamppailuistaan yli 82 prosenttia ja kirjautti keskimäärin seitsemän pallonriistoa ottelua kohden. Hän ohjaa peliä takalinjoilta äänellään ja käsillään, ja käynnistää hyökkäyksiä omilla jaloillaan.

Pelinlukutaitonsa myötä hän uskaltaa astua ylemmäs myös tarjoamaan ylimääräisen syöttövaihtoehdon keskikentän ja puolustuslinjan väliin.

- Hänellä on hyvä eripituisten syöttöjen valikoima. Hän antaa ristipalloja toiselle puolelle ja pakottaa vastustajan liikkumaan. Lisäksi onnistuvat lyhyemmät syötöt, joilla hän avaa Ranskan hyökkäyksiä, Saari sanoo.

Pallottomana Renard pystyy kampeamaan vastapelaajia tylysti sivuun fyysisten ominaisuuksiensa ansiosta. Pieneltä takamatkaltakin hän pystyy venyttämään jalkansa tielle.

Näyttävimmillään hän pelaa rohkeasti ja aggressiivisesti aavistuksen muuta puolustuslinjaa ylempänä, ikään kuin tullen peliä vastaan katkaisemaan vastustajan viimeisen syöttöyrityksen ennen kuin uhkaa ehtii edes syntyä.

- Viime vuosina hänen tietty heikkoutensa on ollut siinä, jos pitää juosta omaa maalia kohti. Hän kuitenkin ajoittaa juoksunsa oikein ja pystyy lukemaan sekä ennakoimaan. Lisäksi ulottuvuudellaan hän pyrkii kompensoimaan sitä, ettei ehkä pärjää nopeimmille juoksukilpailussa, Saari jatkaa.

Kivinen tie kapteeniksi

Renard on raudanluja johtaja, jota monikaan tuskin lähtee kyseenalaistamaan. Nykyisin asemaa pönkittävät sekä kokemus että menestys, mutta huipulle hän nousi koettelevien kokemusten kautta.

Lapsuus meni syrjäisellä Martiniquen saarella Karibianmerellä, vielä syrjäisemmässä 2000 asukkaan kylässä. Isä kuoli, kun Renard oli kahdeksanvuotias, ja äiti jäi kasvattamaan neljä tytärtä yksin. Renard puolestaan jätti kotinsa 14-vuotiaana lähtiessään yksin auringonpaisteesta 8000 kilometrin päähän Ranskan kylmyyteen tavoittelemaan akatemiapaikkaa. Se irtosi vasta toisella yrittämällä, sen jälkeen koti-ikävä vaivasi useamman vuoden.

Polku on ollut kivinen ja tarina kunnioitettava. Toistakymmentä vuotta myöhemmin Renard on ranskalaisen jalkapalloilun legenda, joka hiljentää pukukopin halutessaan hetkessä.

- Uskon että jos elämässä huijaa, se palaa joskus kummittelemaan. Minusta ei ole helppoja otteluita. On meidän tehtävämme varmistaa, että ne ovat helppoja. Nuorille pelaajille on annettava paljon tukea, rohkaistava heitä, ja iskostettava heihin työmoraali. Heidän on ymmärrettävä, että mikään ei tapahdu sattumalta, että vain kova työ palkitaan. Ja että palkinnot tulevat, vaikka niitä joutuisi odottamaan, Renard avasi filosofiaansa Fifalle vuonna 2020.

Lyon juhli jälleen Mestareiden liigan voittoa toukokuussa 2022.
Mestareiden liiga on ollut Renardille mieluisa kilpailu.Anadolu Agency via Getty Images

Erityisen tärkeä tällainen johtohahmo on nimenomaan Ranskan maajoukkueelle. Pelattiin sitten miesten tai naisten arvoturnausta, Ranskan leirissä tuntuu aina olevan ainesta ylimääräiseen kipinään. Niin tässäkin turnauksessa, kun päävalmentaja Corinne Diacre riitaantui muutamien avainpelaajien kanssa, eikä heitä näin ollen valittu kisajoukkueeseen lainkaan.

- Tietämättä tarkalleen millainen suhde tällä joukkueella valmennukseen on, niin siellä on ainakin pelaaja joka pystyy olemaan välissä liimana sekä pelaamisen että yhtenäisyyden osalta. Hänen kauttaan pystytään käymään keskustelua ja hän voi viestiä valmennukselle asioista, joihin on syytä reagoida. Jos ja kun hän siinä roolissa onnistuu, niin se on varmasti avain siihen, että Ranskan haasteet eivät nousisi vaikuttamaan pelaamiseen, Maija Saari sanoo.

Renardilla on omakohtaista kokemusta sotkuista, sillä pahimmillaan Diacre jopa otti häneltä pois kapteeninnauhan, eikä selkkaus jäänyt suljettujen ovien taakse. Välit olivat jääkylmät katastrofaalisissa MM-kotikisoissa 2019 ja omaelämäkerrassaan Renard sanoi jopa harkinneensa maajoukkueen jättämistä. Diacren mukaan riita päädyttiin lopulta sopimaan Ranskan jalkapalloliiton puheenjohtajan toimistossa. Ainakin kapteeniuden Renard sai takaisin, kun oli hänen seuraajansa vuoro riitaantua Diacren kanssa.

Toistaiseksi pukukopista ei ole kuulunut riitasointuja. Sen sijaan Renard on toiminut keulahahmona ulospäin suodattaessaan Ranskan suorituspaineita. Ennen puolivälierää puhuttiin jopa kirouksesta, sillä maa ei ollut koskaan edennyt EM-kisoissa neljän parhaan joukkoon.

- Jo vuosia on sanottu, ettemme pysty ylittämään tätä estettä. Media on kysynyt siitä pelaajiltamme koko viikon. Henkisesti se voi siis olla mielessämme. Tavoitteena on keskittyä otteluun. Menneisyys on osa tarinaamme, mutta muutamme sen tarinan yhdessä, Renard sanoi L'Equipen mukaan ennen puolivälierää.

Ottelussa Hollantia vastaan myös näytti siltä, että tympääntynyt äänensävy enteili erityisen nälkäistä suoritusta. Paineet musersivat Ranskan joukkueen aiemmin MM-näyttämöllä, eikä toppari antanut sen toistua.

Tauolla taklausten onnistumisprosentti ja kaksinkamppailutilanteiden voittoprosentti - sekä ilmassa että kentän pinnassa - olivat molemmat täydet sataset. Maalintekoyrityksiä Renardilla oli yhtä monta kuin koko Hollannin joukkueella.

- En usko, että kaikki yleisössä ja mediassa osaavat arvostaa sitä, miten paljon Wendie Renard vaikuttaa otteluun pelaamisellaan, johtajuudellaan ja ammattimaisuudellaan, Lyonissa valmentanut Gérard Precheur on sanonut Uefan mukaan.

Kirous murrettiin ja finaalipaikan tiellä on enää Saksa, joka tarjoilee selvästi kovimman haasteen.

Saksa on tehnyt EM-turnauksen neljässä ottelussaan viisi päämaalia. Sen kapteeni Alexandra Popp on puskenut pallon maaliin jo kolme kertaa ja voisi Maija Saarenkin mukaan hyökkääjänä nousta Renardille täydelliseksi taistelupariksi.

- Molempien vahvuudet ovat pääpelissä. Saksa haluaa pelata Poppille myös jalkaan, joten kaksintaistelu jatkuu rangaistusalueen ulkopuolellakin. Miten Renard pystyy ylempänä kentällä omalla ulottuvuudellaan tekemään pallon kontrolloimisen Poppille vaikeaksi?

Ranska kohtaa Saksan EM-kisojen välierässä keskiviikkona kello 22 alkaen. Suora lähetys ottelusta alkaa kello 21.15 TV2:ssa, Yle Areenassa ja Yle-sovelluksessa. Veikkaa ottelun avausmaalintekijää Futistietäjässä ja voita tekniikkapallo!

Lue myös:

Alexandra Popp ponnisti huipulle arvostetusta jalkapallokoulusta, johon tytöillä ei ollut asiaa - yhdeksän vuoden epäonni loppui satumaiseen EM-debyyttiin

Maailmanlopun kylästä noussut puolustaja häikäisee maaleillaan MM-kisoissa - isän yllättävä kuolema muutti elämän vain kahdeksanvuotiaana

mercredi 27 juillet 2022 11:30:10 Categories: Wendie Renard YLE

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.