Pohjois-Savossa myönnettiin viime vuonna yli 190 ja Pohjois-Karjalassa yli 140 rakennuslupaa vapaa-ajan asunnolle. Joka vuosi lukuisat asukkaat k" /> Pohjois-Savossa myönnettiin viime vuonna yli 190 ja Pohjois-Karjalassa yli 140 rakennuslupaa vapaa-ajan asunnolle. Joka vuosi lukuisat asukkaat k" />

YLE


Luvatonta rakentamista paljastuu jatkuvasti myös Itä-Suomessa.

Rakennusvalvonnan ja rakentamisen erityisasiantuntija Paula Mäenpää Kuntaliitosta kertoo, että luvattoman rakentamisen määristä ei ole koottua tietoa, mutta sitä tapahtuu.

Jos rannalla ei ole kaavaa, rakentamista ohjaa kunkin kunnan oma rakennusjärjestys. Siinä on määritelty, paljonko kaavoittamattomalla haja-asutusalueella voidaan sallia rakentamista.

- Rakennusjärjestys löytyy kuntien nettisivuilta, mutta se voi joskus olla tulkinnallisesti haastava: esimerkiksi mikä on kevytrakenteinen, Mäenpää myöntää vaikeuden.

Hän antaa yhden nyrkkisäännön: jos rakennuksessa on savupiippu, se tarvitsee aina rakennusluvan. Pienemmissä hankkeissa kuntien käytännöt luvanvaraisuudesta vaihtelevat.

Luvattomia varsinkin rannoilla ja varastohalleissa

Kunnat puuttuvat asiaan, jos rakentaja on tehnyt vaikkapa saunan, varaston ja joskus jopa kesämökin tai talon ilman asianmukaista lupaa.

Esimerkiksi reilun 4 000 asukkaan Juuassa luvattomia rakennuksia paljastuu joka vuosi 5-10 kappaletta. Yleensä asia tulee tietoon naapurin ilmoituksen tai kunnan oman valvonnan kautta.

Juuan rakennustarkastaja Jarmo Kallinen törmää luvattomaan rakentamiseen säännöllisesti.

- Kyllä niitä vastaan tulee tarkastuskierroksilla: lähinnä kesämökkejä, varastoja ja saunarakennuksia. Erityisesti rantarakentaminen on usein luvatonta ja isot hallit, joista ihmiset katsovat, etteivät ne tarvitse lupaa haja-asutusalueella, Kallinen kertoo.

Rakennustarkastaja on kuullut monenlaisia selityksiä luvattomuudelle.

- Ei ole viitsinyt, ei ole olevinaan tiennyt, on kiireellä pitänyt tehdä saunamökki - siirretty jostakin - eivätkä ole muistaneet hakea lupaa tai yksinkertaisesti ei ole haettu lupaa, kokeillaan niinsanotusti kepillä jäätä. Tai on tuntunut, että rakennusviranomainen on liian tiukka eikä anna hänelle sitä lupaa, Kallinen luettelee.

Rakennuslupaa voi hakea jälkikäteen, mutta se maksaa yleensä vähintään kaksi kertaa enemmän kuin normaalisti. Vaihtoehtona kunta voi vaatia luvattoman rakennuksen purkamista.

- Jos lupaa ei voida myöntää, on oikeus hakea kunnalta poikkeamislupaa määräyksistä, Paula Mäenpää selvittää lupaharkintaa.

Ääritapauksessa valmis rakennus voidaan purattaa, siksi viranomaisen vinkki rakentamista miettivälle on selvä.

- Kannattaa pirauttaa rakennusvalvontaan aina ensimmäisenä. Sitten siinä pohditaan menettelytapaa; tarvitseeko siihen luvan ja minkälaisen, rakennustarkastaja Kallinen neuvoo.

mardi 26 juillet 2022 10:03:05 Categories: YLE rakennusluvat

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.