Naisten 100 metrin aidoissa maailmanennätyksen juossut Tobi Amusan kilpaili lajissa ensimmäistä kertaa kahdeksan vuotta sitten. " /> Naisten 100 metrin aidoissa maailmanennätyksen juossut Tobi Amusan kilpaili lajissa ensimmäistä kertaa kahdeksan vuotta sitten. " />

YLE


Oluwatobiloba "Tobi" Amusan nousi maanantaina otsikoihin käsittämättömän kovalla maailmanennätyksellään. Nigerialainen pinkoi välierässä uudeksi ME:ksi 12,12.

Aiemmin ennätystä piti hallussaan Kendra Harrison, joka juoksi vuonna 2016 kahdeksan sadasosaa hitaammin.

Amusanin tie maailman nopeimmaksi naisaituriksi on sisältänyt monia uskomattomia käänteitä. 25-vuotias kilpaili ensimmäistä kertaa lajissa vasta vuonna 2014.

Amusan oli osallistumassa Afrikan nuorten mestaruuskisoissa 4x100 metrin viestiin, mutta hän ei mahtunutkaan joukkueeseen. Hän päätti kysyä, missä muussa lajissa hän voisi kilpailla.

Järjestäjät ehdottivat 100 metrin aitajuoksua. Amusan lähti kisaan ja saavutti hopeamitalin.

- Olin aitonut harjoituksissa, mutta en ollut koskaan kilpaillut, Amusan kuvaili kaksi vuotta sitten World Athleticsin haastattelussa.

Kahdeksan vuotta myöhemmin Amusan on lajin maailmanennätysnainen ja maailmanmestari. Hän tosin ehti jäädä useita kertoja karvaasti mitalien ulkopuolelle.

Dohan MM-kisoissa hän aitoi ajan 12,49, ja jäi ainoastaan 0,02 sekuntia pronssimitalista. Tokion olympialaisissa hän oli niin ikään neljäs ajalla 12,60. Pronssi jäi 0,05 sekunnin päähän.

Maanantaina Amusan kertoi Yle Urheilulle aina uskoneen itseensä. Hän myös piti tilannettaan motivoivana.

- Olen ollut sosiaalisessa mediassa "melkein"-tyttö. "Hän melkein." "Hän melkein.", hän naurahti.

- Olen niin kiitollinen, mitä pystyin näyttämään tänään.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Harjoitteli isältään salassa

Amusan kasvoi kurinalaisessa kodissa kahden opettajana toimineen vanhempansa kanssa Ijebu-Oden kaupungisssa, Nigerian lounaisosassa.

- Elämäni painottui koulussa käymiseen, nukkumiseen, syömiseen ja kirjojen lukemiseen. Se on samanlainen rytmi, joka minulla on tänäkin päivänä.

Juoksemaan hän aloitti 15-vuotiaana. Hän kuului lukiossa jalkapallojoukkueeseen ja päätyi kilpailemaan 100 metrillä koulun sisäisissä kilpailuissa. Amusan voitti, inspiroitui, ja päätyi harjoittelemaan lajia.

Tosin aluksi hän harjoitteli isältään salaa.

- Äitini tuki täysin urheilu-uraani, mutta isäni halusi, että keskityn kouluun. Hän rajoitti aikaani stadionilla, mutta minulla oli tapana livahtaa radalle kiitos äitini, joka kertoi isälleni, että olin mennyt kirkkoon.

Tobi Amusan nosti sormen pystyyn mestaruuden ratkettua.
Tobi Amusan tuuletti mestaruuttaan tunteella. Getty Images

Läpimurto

Vuosi 2015 oli nigerialaiselle läpimurto. Hän sai lajivalmennusta aitajuoksuun, ja paransi huimasti ennätystään pikamatkalla.

Amusan pinkoi heinäkuussa ennätyksensä 13,69, ja paransi sitä kahden seuraavan kuukauden aikana lähes kuusi kymmenystä (13,11). Hän myös voitti samana vuonna Afrikan mestaruuskisoissa kultaa.

- Se oli yksi urani suurimmista virstanpylväistä. Sen mestaruuden voittaminen teki minusta sellaisen, joka olen tänään, Amusan sanoi kaksi vuotta sitten.

Amusan sai stipendin yliopistoon Yhdysvaltoihin, ja aloitti vuonna 2016 harjoittelun jamaikalaisvalmentaja Lacena Golding-Clarken kanssa. Golding-Clarke osallistui viisi kertaa MM-kisoihin ja kolmesti olympialaisiin.

- Hän on ollut minulle kuin opettaja, mentori ja roolimalli. Lacerna oli kova kilpailija ja hän on juurruttanut minuun samoja ominaisuuksia.

"Haluan olla voittamaton"

Kaksikko hilasi kolmessa kuukaudessa Amusanin uudeksi ennätykseksi 12,83. Hänellä oli mahdollisuudet voittaa kultaa alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa, mutta kisat päättyivät pettymykseen ja viidenteen sijaan.

Myöhemmin samana vuonna hän pääsi välieriin Rion olympialaisissa, mutta se ei tyydyttänyt Amusania.

- Istuin alas valmentajani kanssa kauden päätteeksi ja sanoin hänelle, että haluan olla voittamaton vuonna 2017. En välitä, mitä pyydät minua tekemään, aion vain tehdä sen.

Amusan otti tämän jälkeen isoja harppauksia nopeuskestävyydessä. Aituri myös piti lupauksensa, sillä hän oli voittamaton yliopistokaudella, ja voitti yliopistomestaruuden ajalla 12,57.

Lontoon MM-kisat olivat pettymys, sillä Amusan kärsi kylmistä olosuhteista, ja juoksi välierässä ainoastaan ajan 13,04. Hän kuitenkin päätti ryhtyä yliopistovuosien jälkeen ammattilaiseksi.

Tobi Amusan maailmanmestaruuden jälkeen.
Amusan kilpaili ensimmäisen kerran 100 metrin pika-aidoissa vasta vuonna 2014.Getty Images

Henkistä kehitystä

Vuonna 2018 hän voitti Afrikan mestaruuden, ja kilpaili ensimmäistä kertaa Euroopassa. Amusan ei pystynyt parantamaan ennätystään (12,57), mutta juoksi tasaisesti alle 13 sekunnin aikoja.

Seuraavana vuonna Amusan sijoittui kolmen parhaan joukkoon Dohan, Tukholman sekä Birminghamin Timanttiliigassa. Hän myös juoksi MM-kisoissa alkuerissä ennätyksensä 12,48, vaikka jäikin lopulta finaalissa neljänneksi.

Samana vuonna hän keskittyi myös kehittämään henkistä sietokykyään.

- Valmentajani opetti minulle, että kun kävelen vastustajiani täynnä olevaan huoneeseen, näytän siltä, että omistan sen helkkarin maailmanennätyksen. Hän aina muistuttaa, että olen harjoitellut kovaa, joten luottaisin itseeni ja siirtäisin sen aggressiivisuuden radalle.

Tobi Amusan juhlimassa voittoa.
Amusan saa maailmanennätyksestään 100 000 dollaria. Getty Images for World Athletics

Oregonin MM-kisoissa Amusan saavutti monien vaiheiden jälkeen sen, mistä moni voi vain haaveilla.

- Ei ole epäilystäkään siitä, etteikö vanhempieni näyttämä kurinalaisuus auttanut minua muokkaamaan itsestäni sellaisen, joka olen tänä päivänä radalla.

- En juhli, en juo ja kun olen radallla, se on vakavaa. Tiedän, että seuraava palkkani riippuu seuraavasta suorituksestani.

Amusanin seuraava palkkapäivä on varmasti mieluinen. Maailmanennätyksestä maksetaan 100 000 dollaria.

Lue myös:

Mykistävä maailmanennätys! Ylen selostamon reaktio kertoo kaiken Tobi Amusanin hirmutempusta - ME-välierää seurasi älytön finaali

lundi 25 juillet 2022 19:03:11 Categories: YLE Yleisurheilun MM 2022

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.