Ilta Sanoma

Ruokalan viisi simppeliä ja herkullista arkiruokaohjetta pelastavat viikon ruokapulmasi.

Näissä ruokaisissa grillivartaissa on muun muassa perunaa ja tofua.

Näissä ruokaisissa grillivartaissa on muun muassa perunaa ja tofua. Kuva: Jukka Lehtinen

Maukas ja raikas keitto tuoreista herneistä, perunaa ja silliä, mahtavan maukkaat grillivartaat kasviksista sekä täytetyt kesäkurpitsat. Kesällä voi tehdä monipuolista arkiruokaa myös grillissä, kun kotimaiset kasvikset ovat parhaimmillaan.

Arkiruokaohjeissa on lisäksi klassinen makaronilaatikko, mutta tässä ohjeessa siinä on jauhelihan sijaan lämminsavulohta.

Kuva: Jukka Lehtinen

1 sipuli hienonnettuna

2 rkl voita

400 g tuoreita herneitä

1 l kasvislientä

nippu basilikaa tai minttua

1 dl kermaa

suolaa

Koristeeksi

yrttejä tai herneenversoja

Hienonna sipuli ja kuullota sitä voissa. Lisää herneet ja pyöräytä ne voissa. Lisää kasvisliemi ja anna kiehua pari minuuttia.

Lisää basilika ja soseuta sauvasekoittimella. Lisää kerma ja kuumenna. Mausta suolalla. Koristele keittoannokset herneenversoilla tai yrteillä.

Valmistusaika: 15 minuuttia

Annoksia: 4

Kuva: Jukka Lehtinen

270 g paketti hampputofua

300 g pieniä perunoita keitettynä

1 kesäkurpitsa

250 g kirsikkatomaatteja

Kastike

2 dl paksua maustamatonta jogurttia

2 rkl sinappia

hunajaa

Leikkaa tofu kuutioiksi. Halkaise perunat, jos ne ovat kovin suuria. Kuutioi kesäkurpitsa.

Pujota raaka-aineita vartaisiin vuorotellen ja grillaa tai paista uunissa 225 asteessa käännellen noin 10 minuuttia.

Sekoita kastikkeen ainekset ja tarjoile vartaiden kanssa.

Valmistusaika: 35 minuuttia

Annoksia: 4

Kuva: Jukka Lehtinen

2 kesäkurpitsaa

2 porkkanaa

1 sipuli

1 rkl öljyä

2 tl chilitahnaa

3 tl yrttimausteseosta

2 rkl murskattuja kuivattuja sieniä

200 g possun jauhelihaa

suolaa ja pippuria

100 g mustaa Koskenlaskija-sulatejuustoa

Halkaise kesäkurpitsat pituussuunnassa ja koverra kaikista puolikkaista sisus pois. Jätä reunoja sen verran, että kurpitsaa on helppo käsitellä.

Leikkaa kurpitsanpuolikkaiden pohjista viipaleet niin, että puolikkaat pysyvät kypsennettäessä paikoillaan pellillä. Hienonna sisus.

Raasta porkkanat ja hienonna sipuli. Kuullota kesäkurpitsansisusta, porkkanaraastetta ja sipulia öljyssä pannulla hetki. Lisää chilitahna, yrttimausteseos ja hienonnetut kuivatut sienet.

Kuullota seosta miedolla lämmöllä sen aikaa, kun ruskistat ja maustat jauhelihan toisessa pannussa. Yhdistä paistokset ja lisää joukkoon sulatejuusto. Sekoittele, kunnes juusto on sulanut.

Lusikoi täytettä kesäkurpitsojen sisään ja paista 180-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.

Valmistusaika: 1 tuntia

Annoksia: 4

Kuva: Jukka Lehtinen

300 g makaronia

1 purjon valkoinen osa

500 g lämminsavulohta

100 g piparjuurituorejuustoa

7 dl maitoa

2 munaa

1 tl raastettua sitruunan kuorta

loraus sitruunamehua

suolaa ja pippuria

tuoretta tilliä

Keitä makaronit melkein kypsiksi. Huuhtele. Hienonna purjon valkoinen osa hienoksi. Riko lohi paloiksi. Sekoita tuorejuusto maidon joukkoon.

Sekoita joukkoon myös munat ja mausta sitruunan kuorella, lorauksella sitruunamehua, suolalla ja pippurilla.

Kokoa uunivuokaan vuorotellen purjoa, lohta ja makaronia. Kaada munamaito vuokaan ja paista 175-asteisessa uunissa noin 35 minuuttia. Koristele annokset tillillä.

Valmistusaika: 1 tunti

Annoksia: 6

Kuva: JUKKA LEHTINEN

600 g perunoita

300 g sillifileitä paloina

3 munaa keitettynä

200 g kermaviiliä

1 nippu ruohosipulia

sipuli

4 punasipulia

1/2 dl punaviinietikkaa

3 rkl oliiviöljyä

1 dl sokeria

suolaa ja mustapippuria

Laita perunat kiehumaan. Kuori sipulit ja leikkaa ne mahdollisimman ohuiksi renkaiksi. Sekoita joukkoon punaviinietikka, oliiviöljy, sokeri, suola ja pippuri.

Anna mehustua huoneenlämmössä sen aikaa, kun teet sillin valmiiksi ja keität perunat. Leikkaa sillifileet tarjoilulautaselle.

Ripottele päälle keitettyä ja murskattua munaa. Sekoita kermaviilin joukkoon ruohosipulia ja mausta suolalla.

Asettele kastiketta sillien päälle ja tarjoile perunoiden kanssa.

Valmistusaika: 30 minuuttia

Annoksia: 4

Lue lisää: 4 kesäruokaa 50 eurolla - ihana keitto ja maukas kanasalaatti

Lue lisää: Kun Tomi Björck on Suomessa, hän nauttii lempiruoistaan, joita ei muualta saa samanlaisina: "Ei mene välillä päivääkään, etten söisi..."

Lue lisää: Jauhelihaa ja riisiä, mutta aivan eri tavalla kuin ennen - helppo, nopea ja maistuva arkiruoka

Ilta Sanoma
lundi 25 juillet 2022 16:15:00 Categories: Ajankohtaista Ilta Sanoma

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.