Ruokalan viisi simppeliä ja herkullista arkiruokaohjetta pelastavat viikon ruokapulmasi.
Näissä ruokaisissa grillivartaissa on muun muassa perunaa ja tofua. Kuva: Jukka Lehtinen
Maukas ja raikas keitto tuoreista herneistä, perunaa ja silliä, mahtavan maukkaat grillivartaat kasviksista sekä täytetyt kesäkurpitsat. Kesällä voi tehdä monipuolista arkiruokaa myös grillissä, kun kotimaiset kasvikset ovat parhaimmillaan.
Arkiruokaohjeissa on lisäksi klassinen makaronilaatikko, mutta tässä ohjeessa siinä on jauhelihan sijaan lämminsavulohta.
Kuva: Jukka Lehtinen
1 sipuli hienonnettuna
2 rkl voita
400 g tuoreita herneitä
1 l kasvislientä
nippu basilikaa tai minttua
1 dl kermaa
suolaa
Koristeeksi
yrttejä tai herneenversoja
Hienonna sipuli ja kuullota sitä voissa. Lisää herneet ja pyöräytä ne voissa. Lisää kasvisliemi ja anna kiehua pari minuuttia.
Lisää basilika ja soseuta sauvasekoittimella. Lisää kerma ja kuumenna. Mausta suolalla. Koristele keittoannokset herneenversoilla tai yrteillä.
Valmistusaika: 15 minuuttia
Annoksia: 4
270 g paketti hampputofua
300 g pieniä perunoita keitettynä
1 kesäkurpitsa
250 g kirsikkatomaatteja
Kastike
2 dl paksua maustamatonta jogurttia
2 rkl sinappia
hunajaa
Leikkaa tofu kuutioiksi. Halkaise perunat, jos ne ovat kovin suuria. Kuutioi kesäkurpitsa.
Pujota raaka-aineita vartaisiin vuorotellen ja grillaa tai paista uunissa 225 asteessa käännellen noin 10 minuuttia.
Sekoita kastikkeen ainekset ja tarjoile vartaiden kanssa.
Valmistusaika: 35 minuuttia
2 kesäkurpitsaa
2 porkkanaa
1 sipuli
1 rkl öljyä
2 tl chilitahnaa
3 tl yrttimausteseosta
2 rkl murskattuja kuivattuja sieniä
200 g possun jauhelihaa
suolaa ja pippuria
100 g mustaa Koskenlaskija-sulatejuustoa
Halkaise kesäkurpitsat pituussuunnassa ja koverra kaikista puolikkaista sisus pois. Jätä reunoja sen verran, että kurpitsaa on helppo käsitellä.
Leikkaa kurpitsanpuolikkaiden pohjista viipaleet niin, että puolikkaat pysyvät kypsennettäessä paikoillaan pellillä. Hienonna sisus.
Raasta porkkanat ja hienonna sipuli. Kuullota kesäkurpitsansisusta, porkkanaraastetta ja sipulia öljyssä pannulla hetki. Lisää chilitahna, yrttimausteseos ja hienonnetut kuivatut sienet.
Kuullota seosta miedolla lämmöllä sen aikaa, kun ruskistat ja maustat jauhelihan toisessa pannussa. Yhdistä paistokset ja lisää joukkoon sulatejuusto. Sekoittele, kunnes juusto on sulanut.
Lusikoi täytettä kesäkurpitsojen sisään ja paista 180-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.
Valmistusaika: 1 tuntia
300 g makaronia
1 purjon valkoinen osa
500 g lämminsavulohta
100 g piparjuurituorejuustoa
7 dl maitoa
2 munaa
1 tl raastettua sitruunan kuorta
loraus sitruunamehua
tuoretta tilliä
Keitä makaronit melkein kypsiksi. Huuhtele. Hienonna purjon valkoinen osa hienoksi. Riko lohi paloiksi. Sekoita tuorejuusto maidon joukkoon.
Sekoita joukkoon myös munat ja mausta sitruunan kuorella, lorauksella sitruunamehua, suolalla ja pippurilla.
Kokoa uunivuokaan vuorotellen purjoa, lohta ja makaronia. Kaada munamaito vuokaan ja paista 175-asteisessa uunissa noin 35 minuuttia. Koristele annokset tillillä.
Valmistusaika: 1 tunti
Annoksia: 6
Kuva: JUKKA LEHTINEN
600 g perunoita
300 g sillifileitä paloina
3 munaa keitettynä
200 g kermaviiliä
1 nippu ruohosipulia
sipuli
4 punasipulia
1/2 dl punaviinietikkaa
3 rkl oliiviöljyä
1 dl sokeria
suolaa ja mustapippuria
Laita perunat kiehumaan. Kuori sipulit ja leikkaa ne mahdollisimman ohuiksi renkaiksi. Sekoita joukkoon punaviinietikka, oliiviöljy, sokeri, suola ja pippuri.
Anna mehustua huoneenlämmössä sen aikaa, kun teet sillin valmiiksi ja keität perunat. Leikkaa sillifileet tarjoilulautaselle.
Ripottele päälle keitettyä ja murskattua munaa. Sekoita kermaviilin joukkoon ruohosipulia ja mausta suolalla.
Asettele kastiketta sillien päälle ja tarjoile perunoiden kanssa.
Valmistusaika: 30 minuuttia
Lue lisää: 4 kesäruokaa 50 eurolla - ihana keitto ja maukas kanasalaatti
Lue lisää: Kun Tomi Björck on Suomessa, hän nauttii lempiruoistaan, joita ei muualta saa samanlaisina: "Ei mene välillä päivääkään, etten söisi..."
Lue lisää: Jauhelihaa ja riisiä, mutta aivan eri tavalla kuin ennen - helppo, nopea ja maistuva arkiruoka
TetraSys Oy.