Ilta Sanoma

Egyptistä Lavrov matkustaa Ugandaan, Etiopiaan ja Kongon tasavaltaan, jotka kaikki ovat voimakkaasti riippuvaisia viljantuonnista Venäjältä.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov tapasi Egyptin ulkoministerin Sameh Shoukryn.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov tapasi Egyptin ulkoministerin Sameh Shoukryn. Kuva: AFP PHOTO / Russian Foreign Ministry / handout

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov on aloittanut useita Afrikan maita sisältävän vierailunsa Egyptistä pyrkiessään keräämään Ukrainassa hyökkäyssotaa käyvälle Venäjälle liittolaisia Afrikasta.

Sunnuntaina Kairossa Lavrov tapasi Egyptin ulkoministeri Sameh Shoukryn ja osallistui Arabiliiton huippukokoukseen.

BBC uutisoi Venäjän kiistäneen aiheuttaneensa maailmanlaajuisen elintarvikekriisin. Puheessaan Arabiliiton suurlähettiläille Kairossa Lavrov väitti "länsimaiden vääristäneen kuvaa pakotteiden vaikutuksesta maailmanlaajuiseen elintarviketurvaan".

Lavrovin mukaan länsimaiden asettamat pakotteet Venäjälle olisivat osoittaneet johtopäätöksen, jonka mukaan "kyse ei ole Ukrainasta, vaan maailmanjärjestyksen tulevaisuudesta".

Venäjän hyökkäyssodan aiheuttama viljapula vaikuttaa pahasti moniin Afrikan maihin.

EGYPTIN Ulkoministeri Shoukryn kanssa käymiensä keskustelujen jälkeen Lavrov puolestaan väitti yhteisessä tiedotustilaisuudessa, että länsimaat pitkittäisivät konfliktia, vaikka ymmärtävät "minkä ja kenen loppu se tulee olemaan".

BBC kertoo Lavrovin muun muassa syyttäneen länttä Ukrainan kannustamisesta taistelemaan Venäjää vastaan "katkeraan loppuun asti".

Lavrov väitti lisäksi, että Venäjä ei olisi ennakkoluuloinen jatkamaan neuvotteluja laajemmasta joukosta kysymyksiä, vaan Ukraina olisi kieltäytynyt käymästä neuvotteluja ennen kuin voittaa Venäjän taistelukentällä, BBC kertoo.

Egyptillä on merkittäviä siteitä Venäjään, joka toimittaa maahan vehnää ja aseita. Lavrov vakuutti sunnuntaina Egyptin johdolle Kairossa, että Venäjä tulee hoitamaan viljatoimituksensa maahan täysimääräisenä.

Egyptistä Lavrov matkustaa Ugandaan, Etiopiaan ja Kongon tasavaltaan, jotka kaikki ovat voimakkaasti riippuvaisia viljantuonnista Venäjältä.

Ukraina ja Venäjä toimittavat yleensä yli 40 prosenttia Afrikan vehnästä, Afrikan kehityspankki on kertonut BBC:n mukaan.

Ennen Ukrainan sotaa Ukraina ja Venäjä vastasivat yhdessä noin 85 prosentista Egyptin viljantuonnista.

Venäjä iski lauantaina ohjuksin Odessan viljanviennin kannalta keskeiseen satamaan vain noin puoli vuorokautta sen jälkeen, kun oli allekirjoittanut Ukrainan kanssa sopimuksen viljatoimitusten jatkamisesta.

Sunnuntaina Venäjä myönsi iskeneensä satamaan, mutta ei viljanvientiin tarkoitettuihin osiin, vaan väitteidensä mukaan sotilaskohteisiin.

Ukrainan armeijan mukaan iskut oli suunnattu juuri siihen osaan satamaa, missä käsitellään viljaa. Kaksi ohjusta osui viljanviennissä tarvittaviin laitteistoihin.

Ukraina ja Venäjä ovat maailman suurimpia viljanviejiä. Ongelmat viennissä ovat sodan seurauksena olleet laajoja. Jos viljaa ei saada kuljetettua, vaarana on globaalin ruokakriisin paheneminen.

Ilta Sanoma
lundi 25 juillet 2022 00:34:00 Categories: Ilta Sanoma Ulkomaat

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.