Ilta Sanoma

Kaksi ihmistä kuoli lepakoiden levittämään Marburg-virukseen kesäkuun lopussa Ghanassa.

Marburg-virusta levittää egyptinkuonolepakko.

Marburg-virusta levittää egyptinkuonolepakko. Kuva: DPA / Zuma Press / MVPhotos

Ghanassa Marburg-virukseen kuolleista on saatu uutta tietoa.

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan yksi virukseen kuolleista oli 26-vuotias mies, joka työskenteli viljelijänä. Hänen oireensa alkoivat 24. kesäkuuta, kun hän matkusti läntisestä maakunnasta Ashantin maakuntaan.

Mies hakeutui sairaalahoitoon 26. kesäkuuta ja hän kuoli seuraavana päivänä sairaalassa.

Tapaus todettiin pohjoisen Adansin alueella, Ashantin maakunnassa Ghanassa. Ashantin maakunta on Ghanan asutuin.

Toinen virukseen kuollut henkilö oli 51-vuotias viljelijä. Hän hakeutui sairaalahoitoon 28. kesäkuuta, ja hän kuoli virukseen sairaalassa samana päivänä. Tapaus todettiin Bekwain kunnassa Ashantissa Ghanassa.

WHO:n mukaan ei ole tiedossa, miten sairastuneet ovat saaneet viruksen. Alustavien tutkimusten mukaan kumpikaan sairastuneista ei ollut kosketuksissa kuolleisiin eläimiin tai sairaisiin henkilöihin.

Molemmat sairastuneet työskentelivät maanviljelijöinä eri paikkakunnilla, joten heidän ei ole todettu olleen kontaktissa toistensa kanssa. Molemmat sairastuneet asuivat metsäympäristössä.

Molemmilla virukseen sairastuneilla oli oireina kuumetta, huonovointisuutta, nenän ja suun verenvuotoa sekä silmien verisuonien vuotoa.

Tähän mennessä karanteeniin on asetettu 108 henkilöä. Karanteenissa olevat henkilöt ovat olleet kontaktissa virukseen sairastuneiden kanssa. Karanteenissa on sairaanhoitohenkilökuntaa ja sairastuneiden lähisukulaisia.

Yhdellä lähikontaktilla oli virukseen viittaavia oireita, mutta hänellä ei todettu virusta. Muiden lähikontaktien on kerrottu voivan hyvin.

Virusta levittää pääasiassa egyptinkoirankuonolepakko.

Marburg-virus sekä ebolaa aiheuttava virus kuuluvat samaan virusperheeseen. Marburg-virukseen kuolee 24-88 prosenttia virukseen sairastuneista.

Virus tarttuu ihmisten välillä esimerkiksi eritteiden tai veren välityksellä. Virus tarttuu myös esimerkiksi sairastuneen veren saastuttamien materiaalien, kuten esimerkiksi vuodevaatteiden välityksellä.

Hoitajat helpottavat virukseen sairastuneiden oloa esimerkiksi nesteytyksellä. Virusta vastaan ei ole rokotteita tai lääkkeitä. WHO:n mukaan kehitteillä on kuitenkin lääkkeitä, verituotteita ja immuuniterapioita.

Virus löydettiin ensimmäisen kerran vuonna 1967. Silloin tartuntoja oli Saksassa ja Serbiassa. Tautiin sairastui 31 ihmistä, joista seitsemän kuoli. Silloin virus levisi Ugandasta tuoduista vihermarakateista. Tautia voivat levittää myös siat.

Viruksen pahimmat tautipesäkkeet olivat Angolassa vuonna 2005 ja Kongon demokraattisessa tasavallassa vuosien 1998 ja 2000 välillä. Angolassa tautiin sairastui 374 ihmistä ja heistä kuoli 329. Kongon demokraattisessa tasavallassa sairastuneita oli 154 ja heistä kuoli 128.

Ilta Sanoma
samedi 23 juillet 2022 23:26:00 Categories: Ilta Sanoma Ulkomaat

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.