Rahoitusalan professori Timo Rothoviuksen mielestä Fortumia pitäisi käskeä keskittymään sen perusliiketoimintaan Skandinaviassa. Päätöksen tekemi" /> Rahoitusalan professori Timo Rothoviuksen mielestä Fortumia pitäisi käskeä keskittymään sen perusliiketoimintaan Skandinaviassa. Päätöksen tekemi" />

YLE


Vaasan yliopiston rahoitusalan professori Timo Rothoviuksen mielestä energiayhtiö Fortumilta pitäisi kieltää Skandinavian ulkopuolisten investointien teko.

- Olemme nähneet, että he eivät pysty tekemään järkeviä investointeja Skandinavian ulkopuolelle, niin kielletään se heiltä, Rothovius ehdottaa Ylen haastattelussa.

Sen sijaan yhtiön pitäisi Rothoviuksen mielestä keskittyä hyvin toimivaan perusliiketoimintaansa ydin- ja vesivoimassa Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa. Tähän keskittymällä voitaisiin professorin mielestä tehdä hyvää bisnestä ja maksaa isot osingot sekä Suomen valtiolle että muille osakkeenomistajille.

Fortumin suurin osakkeenomistaja eli Suomen valtio ei voisi päättää tällaisesta liikkeestä yksin, vaan päätös olisi tehtävä Fortumin yhtiökokouksessa.

Pelastuspaketti oli paras ratkaisu, mihin näissä olosuhteissa pystyttiin

Fortumin saksalaiselle tytäryhtiölle Uniperille julkaistiin eilen perjantaina miljardien pelastuspaketti. Sen myötä Saksan valtio hankkii 30 prosentin osuuden yhtiöstä. Fortumin osuus laimenee 56:een prosenttiin.

- Tämä käytännössä johtaa siihen, että Saksan hallitus pystyy aika pitkälle määräämään, mitä Uniperissa jatkossa tehdään. Valitettavasti varmaan niin, että jatkossakin he huolehtivat omista eduistaan Fortumin kustannuksella, Rothovius sanoo.

Hän kuitenkin arvioi, että pelastuspaketti on niin hyvä ratkaisu, kuin mitä vallitsevissa olosuhteissa on ollut mahdollista tehdä.

- Tilanteessa, jossa Saksa vie ja Suomi vikisee, ei paljon parempaan pystytä.

Jos mitään ei olisi tehty ja Uniperin olisi annettu tehdä tappiota, olisi yhtiö päätynyt hyvin nopeasti konkurssiin. Siksi Rothovius pitääkin sopimuksen hyvänä puolena sitä, että se ylipäätään saatiin aikaan.

Ilmarinen: Paras ratkaisu olisi ollut Uniperin pilkkominen

Eläkeyhtiö Ilmarisen sijoituksista vastaava varatoimitusjohtaja Mikko Mursula pitää Uniperin pelastuspaketin hyvänä puolena sitä, että yhtiön tilanne saatiin sen myötä vakautettua joksikin aikaa. Ilmarinen on Fortumin toiseksi suurin osakkeenomistaja heti Suomen valtion jälkeen.

Parempiakin ratkaisuja tilanteeseen olisi Mursulan mielestä kuitenkin ollut.

- Käytettävissä olevan tiedon valossa paras ratkaisu olisi varmaan Fortumin osakkeenomistajien näkökulmasta ollut se, että Uniper olisi tässä yhteydessä pilkottu ja siitä olisi eriytetty kaasuliiketoiminta.

Pelastuspaketin myötä Uniperin tappioiden vauhti hiljenee selvästi, Mursula sanoo. Uniperista ei kuitenkaan tule merkittävästi voittoa tekevää yhtiötä. Osinkovirta Uniperista Fortumiin päin tulee olemaan paljon aiempaa pienempi.

Professori: Kaasun hinnoitteluun olisi pitänyt puuttua aiemmin

Lokakuun alusta alkaen Uniper saa siirtää asiakkailleen 90 prosenttia korkeammista kaasun hankintakustannuksista, jotka aiheutuvat venäläisen kaasun toimitusrajoituksista.

Vaikka aivan markkinahintaan ei päästäkään, auttaa korotus rajaamaan yhtiön tappioita oleellisesti, Rothovius sanoo. Kaasun hintan olisi pitänyt kuitenkin puuttua jo aiemmin.

- Mielestäni olisi pitänyt jo silloin heti keväällä todeta, että nyt kaasua ei enää myydä siihen kuluttajahintaan.

Rothovius arvioi, että asiaa koskevissa sopimuksissa täytyy olla klausuuli, joka mahdollistaa hinnan uudelleen neuvottelun force majeure -tilanteissa.

- Se olisi ollut ilman muuta paras ratkaisu.

Lue lisää:

Saksalainen energiayhtiö Uniper pelastettiin

Analyysi: Uniperilla on eniten syytä tyytyväisyyteen - suomalaisten sananvalta Fortumin tytäryhtiössä vähenee

Fortumin toimitusjohtaja Uniperista: "Saavutettu ratkaisu oli tässä tilanteessa kaikille osapuolille paras mahdollinen"

Pieni suomalaiskaupunki on Fortumin kuudenneksi suurin omistaja ja tyytymätön Uniper-ratkaisuun

samedi 23 juillet 2022 22:04:00 Categories: Fortum YLE

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.