Ahdistus luonnon tuhoamisesta hallitsi Kivisen nuoruutta. Ahdistus ei ole hävinnyt, mutta henkinen matka on antanut työkaluja sen kanssa elämisee" /> Ahdistus luonnon tuhoamisesta hallitsi Kivisen nuoruutta. Ahdistus ei ole hävinnyt, mutta henkinen matka on antanut työkaluja sen kanssa elämisee" />

YLE


- Todella iso raha.

Vastaus tulee kuin yhdestä suusta. Lähihoitajat Sanna Turpeinen, 23, ja Nea Roininen, 39, puhuvat tuhannen euron rekrytointilisästä, jonka on määrä kilahtaa heidän tileilleen joulukuussa.

Bonus oli molemmille yllätys.

Heinäkuun alussa varkautelainen Nea Roininen kuuli, että hänen tuttavansa Sanna Turpeinen harkitsee muuttoa Varkauteen Lieksasta, reilun 200 kilometrin päästä. Turpeinen on pian valmistuva lähihoitaja, joka vielä kesäkuussa pohti, missä haluaisi aloittaa työuransa. Roininen puolestaan on viihtynyt vanhustyössä jo parikymmentä vuotta.

Roininen oli kesälomalla työstään Louhirinteen hoivakodista, mutta vinkkasi, että Turpeisen kannattaisi ehdottomasti ottaa yhteyttä työpaikan esihenkilöön. Roininen pitää työstään ja tiesi, että hoivakotiin tarvitaan jatkuvasti uusia hoitajia.

- Tartuin sitten samana päivänä puhelimeen ja noin viikon kuluttua siitä aloitin työt täällä, Turpeinen kertoo.

Lähihoitajat Nea Roininen ja Sanna Turpeinen kurkistavat kanslian ovesta hoivakodissa.
Nea Roininen on viihtynyt vanhustyössä parikymmentä vuotta. Sanna Turpeinen aloitti työt kaksi viikkoa sitten.Laura Kosonen / Yle

Bonusta sekä uudelle että vanhalle työntekijälle

Molemmille selvisi vasta jälkeenpäin, että Varkauden kaupungin hoito- ja hoivapalveluissa oli juuri käynnistynyt kesäkampanja.

Ensimmäistä kertaa kaupunki kannustaa hoitoalan työntekijöitä etsimään itselleen uusia työkavereita. Jos rekrytointi onnistuu, sekä työpaikasta vinkannut että uusi työntekijä palkitaan tuhannen euron bonuksella.

- Tieto oli todella iloinen yllätys. Summa on sellainen, että sillä on merkitystä, Roininen sanoo.

Kampanja on käynnissä heinäkuun alusta syyskuun loppuun, ja bonusrahat maksetaan joulukuussa. Rekrytointilisiä eli esimerkiksi bonusrahaa on kokeiltu eri puolella Suomea hoitajapulan helpottamiseksi. Yleisin käytäntö kuitenkin on, että vain uudelle työntekijälle maksetaan bonusta.

- Haluamme muistaa myös meillä jo töissä olevia hoitajia ja palkita siitä, jos suosittelee omaa työpaikkaansa muille, kertoo rekrytointikoordinaattori Kirsi Rintala Varkauden kaupungilta.

Muutamia palkittavia pareja on jo löytynyt ja kiinnostuneita kyselyjä tullut Rintalan mukaan ilahduttavan paljon.

Varkaudessa on tarjolla vakituisia ja määräaikaisia töitä sairaanhoitajille, lähihoitajille ja hoiva-avustajille esimerkiksi kotihoidossa ja hoivakodeissa.

Hälytyskorvaukset moninkertaistuneet

Hoitajapula on kärjistynyt tänä kesänä. Ammattijärjestö Tehyn mukaan rahallisten kannustimien käyttö on lisääntynyt viimeksi kuluneen vuoden ja erityisesti tämän kesän aikana eri puolilla Suomea.

Esimerkiksi ylitöiden tekemisestä tai työvuoron vaihtamisesta lyhyellä varoitusajalla maksettavia hälytysrahoja on korotettu. Aiemmin hälytysrahat olivat yleensä muutamia kymppejä, nyt usein yli satasen.

Myös Varkauden kaupunki korotti hälytysrahan kesäksi 160 euroon.

Vanhuksia istuu television ääressä hoivakodissa.
Asukkaat katselivat televisiota Louhirinteen hoivakodissa Varkaudessa.Laura Kosonen / Yle

Nea Roinisen ja Sanna Turpeisen mielestä rahallisilla kannustimilla on suuri merkitys, koska peruspalkka lähihoitajan työssä on niin pieni.

Roininen palasi juuri lomalta, mutta kertoo tienanneensa kesän aikana jo muutaman hälytysrahan. Ylimääräisiä töitä olisi tarjolla enemmänkin, mutta kokemus on opettanut, että hoitajan pitää myös osata säästää voimia.

- Yleensä katson työvuorolistasta etukäteen ne kohdat, joissa voin tehdä ylimääräistä. Vuorojen ahnehtimisella kuluttaa itsensä nopeasti loppuun, Roininen sanoo.

Työhaluinen hoitaja on unelma-asukas

Hoitajajärjestö Tehy on kritisoinut lisääntyvää rahallisten kannusteiden käyttöä hoitoalalla. Järjestön mukaan työnantajat käyttävät poikkeustilanteita varten luotuja porkkanajärjestelyjä koko ajan turvatakseen perustoimintaa, kun kestävämpiä ratkaisuja hoitajapulaan olisivat korkeampi peruspalkka ja paremmat työolot.

Mikä sitten saisi tuoreen lähihoitajan pysymään alalla? Parempi palkka on ykköstoive, mutta Sanna Turpeinen listaa myös muita asioita: hyvä perehdytys, mukava työporukka ja joustavuus kolmivuorotyön suunnittelussa.

Kokenut hoitaja Nea Roininen lisää vielä mielestään tärkeimmän asian: että hoitajia olisi riittävästi ja aikaa enemmän.

- Olen viihtynyt tässä työssä parikymmentä vuotta. Haluaisin jatkossakin hoitaa vanhuksia ihmisarvoisella tavalla.

Samat asiat tunnistetaan myös pomoportaassa. Rekrytointipäällikkö Kirsi Rintala tietää, että työntekijöiden toiveita on kuunneltava, jos mielii pitää heistä kiinni.

- Meidän kokemuksemme on, että työntekijät ovat valmiita joustamaan, kun myös työnantaja joustaa takaisin, Rintala sanoo.

Varkauden hoito- ja hoivapalvelujen työntekijät voivat esimerkiksi suunnitella työvuoronsa itse tiettyjen reunaehtojen puitteissa. Jos työntekijän toiveita ei voida toteuttaa, muutoksista keskustellaan etukäteen työyksikössä.

Lähihoitaja seisoo vanhuksen vieressä hoivakodissa.
Vanhustenhoito ei ollut aiemmin Sanna Turpeisen ykkösvaihtoehto, vaan hän suunnitteli työtä lasten kanssa. Turpeinen on kuitenkin viihtynyt hyvinLaura Kosonen / Yle

Kahden viikon perusteella Sanna Turpeinen on tyytyväinen uuteen työpaikkaansa ja päätökseen muuttaa Varkauteen.

Hänen kaltaisensa työhaluinen hoitaja on kultakimpale kaupungille.

- Se riittää, että työasiat ovat kunnossa, ja kaupungissa on harrastusmahdollisuuksia ja kavereita, Turpeinen listaa.

Osallistu keskusteluun jutun aiheesta. Keskustelu on auki 24.7. klo 23:een asti.

Lue myös:

Hoitajia houkutellaan joustoihin isolla rahalla - Tehyn mukaan hoitajapula ei ratkea "hölmöläisten peiton jatkamisella" ja pahempaa on tulossa

samedi 23 juillet 2022 21:30:00 Categories: YLE shamanismi

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.