Suomalaiset välttivät uuden laskun Uniperin ongelmista, mutta edessä voi olla vielä vaikeita tilanteita. Perjantain sopimuksen piru piilee yksityiskohdiss" /> Suomalaiset välttivät uuden laskun Uniperin ongelmista, mutta edessä voi olla vielä vaikeita tilanteita. Perjantain sopimuksen piru piilee yksityiskohdiss" />

YLE


Jos pitää valita voittaja Uniper-ratkaisussa, niin sellainen asteli televisiokameroiden eteen Uniperin pääkonttorilla perjantaina iltapäivällä.

- Olen iloinen, helpottunut ja kiitollinen. Tämä ei ole juhlapäivä, mutta tämä on hyvien uutisten päivä: Uniperille, Saksan kaasutoimituksille ja kaasua käyttäville saksalaisille asiakkaille, Uniperin toimitusjohtaja Klaus-Dieter Maubach luetteli hymyillen.

Muut ratkaisun osapuolet olivat ulostuloissaan huomattavasti vaisumpia. "Paras mahdollinen lopputulos", Uniperin pääomistajan, valtionyhtiö Fortumin toimitusjohtaja Markus Rauramo kommentoi.

Juhlapäiväksi perjantaita ei Maubachin mielestä voi kutsua siksi, että vanhat tummat pilvet Uniperin yllä pysyvät paikoillaan. Yhtiö on talven koittaessa yhtä riippuvainen Venäjän energiasta ja fossiilisista polttoaineista kuin se on nytkin.

Sen sijaan Maubachilla ja muilla uniperiläisillä on syytä iloon siksi, että saksalaiset saivat lyötyä puumerkkinsä käsillä olleen sopimuksen useimpiin kohtiin.

Perjantaina hyväksytyn paketin pääsisältö on samanlainen kuin jo pari viikkoa sitten Saksan hallituslähteiden vuotojen perusteella uutisoitiin: Saksa ostaa 30 prosenttia Uniperin osakkeista hyvin edullisella 1,7 euron kappalehinnalla, eikä yhtiötä jaeta. Näin tapahtui.

Mikä oli Uniperin ongelma?

Saksan suurin kaasun välittäjä Uniper ajautui jo alkuvuodesta valtavaan tappiokierteeseen, kun Venäjä ei toimittanut sille sovittuja kaasumääriä.

Yhtiö on joutunut viime kuukaudet ostamaan kaasua selvästi kalliimmalla kuin millä se on pystynyt myymään kaasua omille asiakkailleen kaasusopimusten puitteissa.

Energiahintojen heilahteluiden vuoksi Suomen valtionyhtiö Fortum myönsi tyttärelleen jättimäisen kahdeksan miljardin rahoituksen jo tammikuussa, ennen Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainaan.

Uniper käytti tukipaketin rahoitusasemansa vahvistamiseen. Silti se tekee nyt kymmenien miljoonien eurojen tappiot päivittäin.

Missä Suomi onnistui?

Suomalaiset neuvottelijat onnistuivat välttämään sen, että Fortumin ei tarvitse antaa lisää rahaa kriisiyhtiön tukemiseen. Lisäksi Saksan valtio tukee Uniperia likipitäen samalla summalla kuin minkä Fortum on Uniperiin viime vuosina investoinut: 15 miljardilla eurolla.

Fortum pysyy Uniperin enemmistöomistajana. Kaasuyhtiö saa Saksan valtion päätöksellä alkaa hinnoitella kaasuaan markkinaehtoisemmin kuin tähän asti.

Perjantain sopimuksen hintakohdassa piilee tosin ongelma. Se avaa Saksalle oven päättää jatkossakin tason, jolle kaasun hinta voi asettua.

Nyt Saksa määritteli täysin poliittisesti, että Uniper voi välittää kaasua 90 prosentilla siitä hinnasta, millä yhtiö itse ostaa kaasua markkinoilta. Kysymys kuuluu, miten tuo luku voi politiikan tuulien puhaltaessa vielä muuttua.

Mikä menetettiin?

Saksan valtio saa sananvaltaa Uniperissa uudella 30 prosentin osuudellaan. Samalla Fortumin omistusosuus liudentuu 78 prosentista noin 55 prosenttiin.

Tulevaisuudessa Fortum joutuu neuvottelemaan isoista päätöksistä Saksan valtion kanssa huolimatta siitä, että Fortum on pääomistaja. Saksa saa yhtiön hallintoneuvostoon omat edustajansa.

Suomalaiset yrittivät tiettävästi neuvotella Saksan osuutta pienemmäksi eli noin 25 prosenttiin, mutta se ei siis onnistunut.

Sekä Fortumin että Uniperin osakekurssit romahtivat heti sopimuksen tultua julki. Arvon romahtamisen lisäksi sijoittajat menettävät osinkoja kummassakin maassa. Suomalaiset veronmaksajat tuskin enää hyötyvät aiemmin Fortumilta saamistaan satojen miljoonien eurojen tuotoista valtionkassaan.

Mitä on edessä?

Uniper-omistuksessa on isoja riskejä myös tulevaisuudessa, koska yhtiö on paitsi riippuvainen hyökkäyssotaa käyvästä ja täysin arvaamattomasta Venäjästä myös fossiilisista polttoaineista.

Yhtiötä voidaan joutua tukemaan tulevaisuudessa. Uniperin toimitusjohtaja Maubach ei perjantaina pystynyt arvioimaan, miten pitkälle nyt päätetty tukipaketti riittää.

Perjantain sopimuksen yksityiskohdista voi myös syntyä tilanteita, joita vielä nyt ei tunnisteta.

Pakettiin sisältyy esimerkiksi se, että Uniper alkaa suunnitella kaasun tukkumyyntisopimusjärjestelmän uudistamista Fortumin ja Saksan hallituksen tuella. Mitä tästä seuraa, on vielä hämärän peitossa.

Voit keskustella aiheesta sunnuntai-iltaan klo 23:een asti.

Aiheesta lisää:

Yle seurasi Uniper-uutispäivää perjantaina

Fortumin suomalaisjohto hinkusi ostaa Uniperin, vaikka saksalaisyhtiön johto haukkui oman yhtiönsä huonoksi sijoitukseksi ja vastusti kauppaa

Uniperin toimitusjohtaja Ylelle: "On istuttava alas ja selvitettävä, miten Fortumin ja Uniperin yhteistyö jatkuu"

Fortumin toimitusjohtaja Uniperista: "Saavutettu ratkaisu oli tässä tilanteessa kaikille osapuolille paras mahdollinen"

samedi 23 juillet 2022 10:01:28 Categories: Uniper YLE

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.