Ilta Sanoma

Annan ja Markun lomamatka johti kroatialaiselle leirintäalueelle, jonka edustalla seisoi alastoman todellisuuden paljastanut kyltti.

Kroatialaiselle leirintäalueelle saapuneita Annaa ja Markkua odotti alueella yllätys.

Kroatialaiselle leirintäalueelle saapuneita Annaa ja Markkua odotti alueella yllätys. Kuva: Lukijan kuva, Klatka Grzegorz/ZUMA Press/MVPHOTOS

Suunnitteilla oli tavallinen karavaanariloma Kroatiassa. Kaikki ei kuitenkaan mennyt käsikirjoituksen mukaan, ja pian Anna ja Markku löysivät itsensä leirintäalueelta, jonne ei ollut asiaa vaatteet päällä.

Anna ja Markku eivät esiinny tässä jutussa oikeilla nimillään tapahtuneen arkaluontoisuuden vuoksi.

Pariskunta huomasi asiaa netistä tutkittuaan, että suuri osa karavaanarialueista Kroatiassa on jonkinasteisia naturistialueita. He totesivat yhdessä, etteivät sellaiselle halua. Muilla alueilla oli kuitenkin täyttä, ja jonnekin oli päästävä.

-?Kysyin kokeneemmilta karavaanareilta, mitä naturistialueella käytännössä tarkoitetaan. Sain vastaukseksi, että alueella voi olla joko vaatteet päällä tai ilman. Sitten varasimme tämän paikan, sillä se oli ainut, jossa oli tilaa. Ymmärsimme, että rannalla ollaan nakuina, mutta muuten vaatteet pidetään päällä. Pikkuisen yllätti, ettei vaatteita saa käyttää ollenkaan, Anna kertaa tapahtumien kulkua.

-?Varmasti saisi käyttää, jos haluaisi, mutta kulttuuri on sellainen, ettei kukaan käytä. Vaatteet puetaan alueella päälle vain, jos mennään kauppaan tai ravintolaan. Osa miehistä kanniskelee shortseja mukanaan ja vetää ne jalkaan ravintolaan mennessään, Markku korjaa.

Kyltti kieltää vaatteet leirintäalueella.

Kyltti kieltää vaatteet leirintäalueella. Kuva: Anna ja Markku

Kaksikko saapui leirintäalueelle tiistaina. Heillä oli vaikeuksia saada suuri auto parkkiin pieneen tilaan ja Anna ehti jo innostua, että alueelta on pakko kaasuttaa pois, jos autoa ei saada mahtumaan.

Pian apuun riensi eräs alueella leiriytyjä - alasti, kuten tapoihin kuului. Hän näytti, kuinka auto kannattaa paikalle ajaa.

-?Melkein itkin, kun tajusin, mihin olemme joutuneet. Olin niin hämmentynyt, kun olimme saaneet ristiriitaista informaatiota siitä, mitä naturistialueet tarkoittavat, Anna sanoo.

Hän kertoo olleensa hyvin hämmentynyt törmätessään ihmisiin, jotka hoitivat arkiset askareensa alasti. Ristiriitaisia tunteita herätti etenkin omien vaatteiden riisuminen.

Alueella vallitsevaan normiin pariskunta sopeutui kuitenkin nopeasti. Vaatteet putosivat päältä ensimmäisen paikassa vietetyn tunnin jälkeen.

-?Paikassa käyttäydytään paikan tavalla, Markku tiivistää.

Markun mukaan erilaiseen elämäntapaan tottuminen on vaatinut tietynlaista kognitiivista prosessointia. Suomalainen alastomuusnormi on hyvin erilainen kuin Kroatian naturistisella leirintäalueella.

Suomessa alastomuus liitetään usein seksuaalisuuteen, mutta leirintäalueella kyse on 1900-luvun alun Saksassa syntyneestä alastomuuskulttuurista, joka tunnetaan nimellä Freikörperkultur. Sen ideana on yksinkertaistettuna päästä alasti olemisen ja toimimisen kautta mahdollisimman lähelle luontoa. FFK-kulttuurissa alastomuutta ei suoranaisesti liitetä seksiin tai seksuaalisuuteen.

Naturismi Kroatiassa juontaa juurensa aina 1930-luvulle saakka, kertoo turisteille suunnattu croatia.hr -sivusto. Kroatia oli sivuston mukaan Euroopan ensimmäinen maa, joka toivotti naturistit tervetulleiksi. Nykyisin Kroatiassa on maailman kolmanneksi eniten naturisteille suunnattuja leirintäalueita, joita maasta löytyy noin 30?000.

Alueella arkiaskareet luonnistuvat vaatteettomuutta lukuun ottamatta täysin samalla tavalla kuin millä tahansa muullakin leirintäalueella. Ihmiset suhtautuvat alastomuuteen luonnollisesti, eivätkä katseet harhaile esimerkiksi keskustelukumppanin genitaalialueilla.

-?Kenenkään katse ei kohdistu kroppaan ja siihen, että ollaan alasti, vaan ihmiset katsovat silmiin aivan kuin olisi vaatteet päällä. Se on hämmentävä kokemus, Markku kertoo.

Kaikenlaiset vartalot ovat alueella edustettuina ja ilman rihman kiertämää liikkuvat kaikki vaippaikäisistä eläkeläisiin. Kokemus siitä, ettei kukaan tuijota toisiaan, on Markun mukaan vapauttava.

Kroatiasta löytyy noin 30 000 naturisteille tarkoitettua leirintäaluetta.

Kroatiasta löytyy noin 30 000 naturisteille tarkoitettua leirintäaluetta. Kuva: Klatka Grzegors/ZUMA Press/MVPhotos

Pariskunnan on tarkoitus jatkaa matkaansa torstaina. Uudestaan vastaavanlaiselle naturistialueelle kaksikko tuskin enää päätyy.

-?Kun ajatukseen tottui, niin se oli ihan siedettävää. En silti seuraavalla kerralla valitsisi vastaavaa aluetta, Anna päättää.

Ilta Sanoma
samedi 23 juillet 2022 10:30:00 Categories: Ilta Sanoma Ulkomaat

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.