Saksan liittokansleri Olaf Scholz kertoi lehdistötilaisuudessa, että Uniperin tulevaisuudesta neuvoteltiin useita viikkoja. Uniperin sallitaan ja" /> Saksan liittokansleri Olaf Scholz kertoi lehdistötilaisuudessa, että Uniperin tulevaisuudesta neuvoteltiin useita viikkoja. Uniperin sallitaan ja" />

YLE


Uniperin pelastusjärjestelyn pääkohdat:

  • Saksan valtio tulee pelastajaksi energiayhtiö Uniperiin. Uniper on suomalaisen Fortumin tytäryhtiö, joka tuottaa ja jakaa Saksassa käytettyä energiaa.
  • Saksan hallitus tarjoaa Uniperille enintään 7,7 miljardia euroa rahoitusta yrityksen pelastamiseksi. Saksan liittokansleri Olaf Scholz kommentoi järjestelyn vakauttavan Saksan energiakriisiä.
  • Saksa omistaa jatkossa 30 prosentin osuuden Uniperista. Hankinta tehdään merkitsemällä Uniperille uusia osakkeita. Saksan valtio voi halutessaan myydä osakkeet tulevaisuudessa.
  • Saksa antaa Uniperille luvan nostaa kuluttajien energiahintoja. Yritys on tehnyt miljoonatappioita Venäjän vähennettyä kaasukuljetuksia ja energian hinnan kallistuttua.
  • Suomen omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd.) ja Fortumin toimitusjohtaja Markus Rauramo kommentoivat saavutetun sopimuksen olleen tilanteessa paras mahdollinen ratkaisu.

Päivän muut juttumme aiheesta:

Fortumin toimitusjohtaja Uniperista: "Saatutettu ratkaisu oli tässä tilanteessa kaikille osapuolille paras mahdollinen"

Saksalainen energiayhtiö Uniper pelastettiin - näin ministeri Tytti Tuppurainen kommentoi

Sopimus Uniperin pelastamiseksi saatiin aikaan

Energiayhtiö Fortum ja Saksan hallitus ovat saaneet aikaan sopimuksen saksalaista energiajätti Uniperia koskevista järjestelyistä.

Saksa pääomittaa Uniperia 7,7 miljardilla eurolla järjestelyn seurauksena. Saksan valtio hankkii lisäksi 30 prosentin osuuden Uniperista. Osuus luodaan merkitsemällä uusia osakkeita hintaan 1,70 euroa per osake. Järjestelyn vahvisti Fortum tiedotteessa.

Saksan valtiosta tulee järjestelyn myötä Uniperin vähemmistöomistaja, ja Fortumin omistusosuus pienenee 56 prosenttiin aiemmasta 78 prosentista. Suomen valtio on Fortumin enemmistöomistaja.

Scholz: You'll never walk alone

Saksan liittokansleri Olaf Scholz kommentoi perjantaina iltapäivällä Saksan energiapolitiikkaa käsitelleessä tiedotustilaisuudessa Uniper-järjestelyä.

Scholzin mukaan usea vaihtoehto oli pöydällä ja neuvottelut eri tahojen kanssa Uniperin tulevaisuudesta kestivät viikkoja.

Fortumin tiedetään esittäneen Uniperin liiketoimintojen pilkkomista osiin. Fortumin ajamassa ehdotuksessa Saksan valtio olisi ostanut itselleen vain Uniperin kaasutoiminnan. Saksan ajama ehdotus liittovaltion tulosta Uniperiin vähemmistöosakkaaksi kuitenkin voitti.

Scholz lisäsi, että liittovaltion ei väistämättä tarvitse pitää 30 % osuutta yhtiön omistuksesta pysyvästi.

Uniperin tulevaisuuteen oli kiire saada selvyys, sillä yrityksen talousongelmien vuoksi luottoluokittaja S&P on harkinnut Uniperin luokituksen laskemista.

Olaf Scholz.
Saksan liittokansleri Olaf Scholz vakuutti 22. heinäkuuta pitämässään energiapolitiikan tiedotustilaisuudessa valtion tukevan sekä saksalaisia kansalaisia että yrityksiä.Britta Pedersen / DPA

Saksan ja Fortumin nyt sopima järjestely vakauttaa Scholzin mukaan tilannetta ja varmistaa Uniperin rahoituksen myös tulevaisuudessa.

Liittokansleri korosti Uniperin olevan yrityksenä yksittäistapaus, eikä toimi esimerkkinä muille saksalaisille yrityksille. Scholz kuitenkin sanoi valtion tukevan jokaista yritystä, joka on kärsinyt energian hinnan äkillisen nousun vuoksi.

Uniperia on yleisesti pidetty liian suurena yrityksenä kaatumaan.

- Uniper on energian huoltovarmuuden kannalta elintärkeä yritys sekä meidän maan taloudelle että kansalaisillemme, Scholz puhui.

Scholz kertoi, että Uniperin pelastaminen saattaa kustantaa "200-300 euroa per saksalainen perhe".

Liittokanslerin mukaan Saksan valtiolla on velvollisuus huolehtia sekä maan kansalaisista että yrityksistä. Uniperin pelastamisesta kansalaisille syntyvän laskun vuoksi Scholz esitteli puheessaan myös lukuisia keinoja auttaa kansaa pärjäämään kallistuneen energian parissa.

- You'll never walk alone, Scholz vannoi uskoa englanninkielisellä sitaatillaan.

Hänen mukaansa valtio avustaa kansalaisia niin pitkään kuin on tarve.

- Energian kohonnut hinta osuu meihin kaikkiin. Tämän vuoksi valtio arvioi nyt kaikkia mahdollisia avustustoimenpiteitä.

Scholz kertoi hallituksen valmistelevan muun muassa asumistukien uudistusta vuoden 2023 alusta lähtien auttamaan kohonneiden lämmitys- ja sähkölaskujen maksamisessa.

Hän myös väläytti, että valtio pohtii oikeudellista suojaa henkilöille, joilla on ollut vaikeuksia maksaa laskuja ennen eräpäivää.

Uniperin sallitaan nostaa kuluttajahintoja

Scholz vahvisti myös odotetun tiedon siitä, että jatkossa Uniperin sallitaan vierittää kohonneita kustannuksia kuluttajahintoihin.

- 90 prosenttia kohonneista kaasunhinnoista voi siirtyä asiakkaiden hintoihin.

Saksan hallitus sallii hintojen korottamisen aktivoimalla lakipykälän, joka on säädetty heinäkuun alkupuolella.

Saksan Düsseldorfissa päämajaansa pitävä yritys Uniper perustettiin vuonna 2016, kun saksalaisen energiajätti E.ON SE pilkottiin osiin. Uniperin liiketoimintamalli on alusta asti ollut riippuvainen venäläiseltä Gazprom kaasu- ja öljy-yhtiöltä ostettavasta kaasusta.

Uniperilla on ollut voimassa pitkäaikaiset sopimukset energian hinnasta kuluttajien kanssa, joten yhtiö on joutunut vaikeaan tilanteeseen, kun Venäjä on vähentänyt kaasutoimituksia Eurooppaan ja energian hinta on kallistunut. Uniper on tehnyt viime aikoina tappiota kymmeniä miljoonia euroja päivässä.

Uniperin logo, jonka taustalla näkyy voimalan savupiippu.
Saksan valtio on jatkossa energiayhtiö Uniperin vähemmistöomistaja.Robin Utrecht / AOP

Scholz sanoi puheessaan, että Venäjältä on Saksaan kolme toimintakykyistä kaasuputkea ja että on "ainutlaatuista", kun Venäjä ei ole pitänyt kiinni vuosikymmeniä jatkuneesta sitoutumisesta kaasunkuljetuksiin.

Liittokansleri kertoi Saksan reagoivan tilanteeseen pyrkimällä vähentämään kaasun käyttöä ja tuomalla lisää nesteytettyä maakaasua maahan. Scholz lupasi nesteytetyn kaasuntuonnin lisääntyvän runsaasti vuoden 2023 alusta lähtien.

Tuppurainen: Tärkeää, että sopu löytyi

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri, pääministeriä sijaistava Tytti Tuppurainen (sd.) pitää tärkeänä, että Fortum ja sen tytäryhtiö Uniper sekä Saksan hallitus ovat päässeet sopuun toimista Uniperin tilanteen vakauttamiseksi ja ihmisten energiansaannin turvaamiseksi Euroopassa.

Tuppuraisen mukaan valtio-omistajan ensisijaisena tavoitteena Uniper-kriisin ratkaisuja arvioitaessa on ollut edesauttaa sellaisen ratkaisun löytämistä, jossa valtion omistaja-arvo Fortumissa säilyy ja kehittyy parhaiten.

- Arviomme mukaan nyt saavutettu lopputulos, jonka Fortumin hallitus on huolellisen harkinnan ja analysoinnin jälkeen hyväksynyt, on paras mahdollinen kompromissi näissä olosuhteissa ja aikataulussa.

- Suomen valtion näkemys Fortumin suurimpana omistajana oli, ettei Fortumin tai Suomen valtion lisärahoitusta tulisi myöntää osana ratkaisua, ja että Fortumin myöntämä 4 miljardin euron osakaslaina ja Uniperin puolesta annetut 4 miljardin emoyhtiötakaukset jäisivät voimaan. Nämä tavoitteet saavutettiin neuvotteluissa, Tuppurainen toteaa.

Tuppurainen kertoo käyneensä Saksan ministerikollegoidensa kanssa tiivistä keskustelua tilanteesta.

- Pidän tärkeänä, että lopputulema on kaikkien osapuolten hyväksyttävissä. Suomessa hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta on puoltanut nyt saavutettua ratkaisua, Tuppurainen sanoo.

Voit keskustella aiheesta 23.7.2022 kello 11.32 asti.

Lue lisää:

Saksa joutuu nyt säästämään katuvalaistuksesta ja lämpimästä vedestä - maan kaasupula on riski koko Euroopalle

Fortumin suomalaisjohto hinkusi ostaa Uniperin, vaikka saksalaisyhtiön johto haukkui oman yhtiönsä huonoksi sijoitukseksi ja vastusti kauppaa

Viisi syytä, miksi sinunkin pitäisi kinnostua saksalaisen Uniperin kohtalosta - jättilasku uhkaa langeta suomalaisille veronmaksajille

vendredi 22 juillet 2022 15:40:25 Categories: Uniper YLE

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.