STM:n erityisasiantuntijan mukaan paikkoja on ollut tarjolla vain vähän sote-henkilöstön lomien ja koronan aiheuttaman palveluvelan vuoksi. " /> STM:n erityisasiantuntijan mukaan paikkoja on ollut tarjolla vain vähän sote-henkilöstön lomien ja koronan aiheuttaman palveluvelan vuoksi. " />

YLE


Suomeen on evakuoitu tähän mennessä vasta yksittäisiä ukrainalaispotilaita EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta.

Suomi on yhdessä muiden EU-maiden kanssa sitoutunut osallistumaan Ukrainasta tulevien potilaiden lääkinnälliseen evakuointiin ja hoitoon. Jo yli 700:lle ukrainalaiselle potilaalle on voitu antaa hoitoa jossakin mekanismissa mukana olevista maista, sosiaali- ja terveysministeriö kertoo.

Päätökset potilassiirroista tehdään yhteistyössä Ukrainan ja EU-maiden kesken. Suomessa STM ja sairaanhoitopiirit arvioivat yhdessä, voidaanko potilaita ottaa Suomeen.

STM:n erityisasiantuntija Krista Lyyran mukaan Suomen sote-palvelujärjestelmän "historiallisen huono tilanne" on vaikuttanut siihen, että Suomeen on tullut vasta yksittäisiä potilaita.

- Käytännössä paikkoja on ollut henkilöstön lomien ja koronan aiheuttaman palveluvelan takia tarjolla niin vähän.

Kaikki Suomen yliopistolliset sairaalat ovat valmiita vastaanottamaan evakuoitavia potilaita. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin tehtävä on koordinoida kokonaisuutta.

Mikäli sota Ukrainassa pitkittyy, joudutaan Suomen vastaanottamien potilaiden kokonaismäärää tarkastelemaan uudelleen, Lyyra sanoo. Mitään selkeää maksimimäärää vastaanotettaville potilaille ei ole nytkään asetettu.

- Suomi ei halua lähteä lupaamaan, että otamme jonkun tietyn määrän, koska [potilaiden] vammaprofiili vaikuttaa myöskin siihen, missä sairaaloissa heitä pystytään kulloinkin hoitamaan.

Ukrainan lähimaat kantavat suuremman vastuun

Kaikki Suomeen suunnitellut potilassiirrot eivät ole onnistuneet, Lyyra kertoo.

Lyyran mukaan on ollut ainakin yksi tilanne, jossa Suomi on ilmoittanut voivansa ottaa potilaan vastaan, mutta tämä on syystä tai toisesta ohjautunut toiseen maahan.

- Joko hän on itse kieltäytynyt tai Suomen tarjous on tullut myöhemmin kuin jonkin toisen maan.

Kun potilaalle tarjotaan hoitopaikkaa jostakin maasta pelastuspalvelumekanismin kautta, voi hän lopulta itse päättää, lähteekö hän sinne hoidettavaksi.

- Ukrainan lähiseudulla sijaitsevat maat ovat tietysti niitä, jotka sitä vastuuta enemmän kantavat, ja jonne potilaat myös mieluummin ohjataan ja ohjautuvat, Lyyra sanoo.

Lue myös:

Suomalaisvapaaehtoiset tuovat haavoittuneita sotilaita Ukrainasta

vendredi 22 juillet 2022 20:54:29 Categories: Venäjän hyökkäys YLE

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.