" /> " />

YLE


Miltä tuntuisi suututtaa samanaikaisesti kansainvälisiä järjestäytyneen rikollisuuden ryhmiä, korruptoituneita poliitikkoja ja Venäjän presidentti Vladimir Putin?

"John Doella" on kokemusta tällaisesta tilanteesta. Hän on henkilö, joka luovutti medialle vuonna 2016 julkaistut Panaman paperit. Kyse on yli 11 miljoonasta asiakirjasta, jotka ovat peräisin panamalaisesta asianajotoimistosta Mossack Fonsecasta.

Kuuden vuoden ajan John Doe on vaiennut. Nyt hän on antanut haastattelun saksalaiselle Der Spiegel -lehdelle. John Doella viitataan englannin kielessä tuntemattomaan tai tarkoituksella salattuun nimeen.

"John Doe" kertoo pelkäävänsä henkensä puolesta, minkä takia hän ei esiinny omalla nimellään vielä vuosia tietovuodon jälkeenkään. John Doe sanoo kertoneensa roolistaan merkittävänä vuotajana "vain muutamalle ihmiselle, joista välitän eniten".

Ylen MOT-toimitus sai etukäteen Der Spiegelin artikkelin, jonka useat mediat eri puolilla maailmaa julkaisevat tänään. Yle oli ainoana suomalaismediana mukana myös tutkimassa tietovuotoa.

Vertauksia Watergaten "syväkurkkuun"

Vuonna 2016 julki tulleet Panaman paperit oli siihen mennessä maailman suurin tietovuoto. Vuodetut asiakirjat osoittivat, kuinka rikkaat, rikolliset ja poliitikot olivat käyttäneet salaisia veroparatiisiyhtiöitä hyväkseen.

Asiakirjat luovutettiin tuolloin Süddeutsche Zeitung -lehdessä työskennelleille toimittajille Bastian Obermayerille ja Frederik Obermaierille. Kaksikko luovutti aineiston kansainvälisen toimittajajärjestö ICIJ:lle ja sitä oli lopulta tutkimassa yli 400 toimittajaa eri puolilta maailmaa.

Panaman papereiden vaikutukset olivat valtavia. Poliitikkoja joutui eroamaan, viranomaiset eri puolilla maailmaa aloittivat tutkintoja ja jälkiveroja määrättiin maksuun yli miljardin euron arvosta.

Suomessa Panaman papereiden merkittävin uutinen oli tieto siitä, että pankkikonserni Nordea oli auttanut satoja asiakkaitaan perustamaan oman veroparatiisiyhtiön.

Der Spiegel: Monet asiantuntijat ovat verranneet Panaman papereita Watergate-skandaaliin. Sen tärkein lähde oli FBI:n johtaja Mark Felt, jota kutsuttiin "syväkurkuksi". Hänen nimensä paljastettiin vasta 33 vuotta Watergaten jälkeen.

- Olen miettinyt aina välillä Mark Feltia ja riskejä, joita hän joutui kokemaan. Riskiprofiilini on hiukan erilainen. Joudun todennäköisesti odottamaan kuolinvuoteelleni [ennen kuin voin paljastaa olleeni vuodon takana].

Miksi?

- Panaman papereista paljastui useita kansainvälisiä rikollisjärjestöjä, joista osalla on yhteyksiä hallituksiin. On vaikeaa nähdä, että voisin kertoa nimeni ja olla turvassa. Mark Feltin piti olla huolissaan lähinnä Richard Nixonista ja tämän kätyreistä. Nixon joutui eroamaan pari vuotta [Watergate-rakennuksen] murron jälkeen, eikä hänellä ollut enää valtaa.

- On todennäköistä, että vielä 50 vuoden päästä osa ryhmistä, jotka voivat uhata minua, ovat edelleen voimissaan, John Doe sanoo.

Panaman papereilla oli vaikutusta myös journalismiin. Tutkivat toimittajat tekevät entistä enemmän yhteistyötä selvittäessään esimerkiksi kansainvälisiä ja useita maita koskettavia talousrikoksia kuten rahanpesua.

Bastian Obermayer ja Frederik Obermaier
Panaman paperit luovutettiin alun perin kahdelle saksalaiselle toimittajalle eli Bastian Obermayerille (oik.) ja Frederik Obermaierille. Kuvassa kaksikko on tekemässä "John Doen" haastattelua, jonka saksalainen Der Spiegel -lehti julkaisi perjantaina 22. heinäkuuta.Paper Trail Media

Hautooko Venäjän johto kostoa?

Panaman papereissa oli tietoa Venäjän presidentti Vladimir Putinin lähipiiriin kuuluneista henkilöistä, kuten Sergei Rolduginista.

Roldugin on venäläinen sellisti, Putinin vanhemman tyttären kummi ja presidentin pitkäaikaisimpia ystäviä. Panaman paperit paljasti Rolduginin keränneen miljardiomaisuuden, joka oli piilotettu veroparatiisiyhtiöiden avulla.

Putinin mukaan Panaman paperit oli todellisuudessa "amerikkalaisten provokaatio".

Venäjän hyökättyä Ukrainaan Euroopan unioni lisäsi Sergei Rolduginin pakotelistalle. John Doe sanoo olevansa "iloinen" päätöksestä.

- Länsi piti Vladimir Putinia pitkään kiusankappaleena, jota voitaisiin hallita taloudellisilla kannustimilla. Tämä ei tietenkään toiminut, John Doe sanoo.

Hänen mielestään veroparatiisien kitkeminen iskisi Putiniin ja tämän lähipiiriin sekä muihin autoritaarisiin johtajiin.

- Teknisesti tämä olisi mahdollista, mutta en tiedä onko siihen poliittista tahtoa. Toistaiseksi en ole nähnyt mitään merkkejä siitä.

Panaman papereiden jälkeen on tullut myös useita muita tietovuotoja, kuten syksyllä 2021 julkaistu Pandoran paperit. Niistä on saatu lisätietoja siitä, kuinka korruptoituneet poliittiset johtajat ja heidän lähipiirinsä hyödyntävät veroparatiiseja.

- Putin on suurempi uhka Yhdysvalloille kuin Hitler koskaan oli, ja pöytälaatikkoyhtiöt ovat hänen [Putinin] parhaimpia ystäviään. Pöytälaatikkoyhtiöiden kautta rahoitetaan Venäjän armeijaa, joka tappaa viattomia siviilejä Ukrainassa.

- Pöytälaatikkoyhtiöiden avulla kiinalaiset suuryritykset omistavat Kongossa kaivoksia, joiden alaikäiset työntekijät kuolevat. Pöytälaatikkoyhtiöt mahdollistavat näitä hirveyksiä ja estävät vastuullisten kiinni saamisen.

Yhtiöiden omistajien tietoja on vaikeaa tai joissain tapauksissa lähes mahdotonta saada veroparatiiseista. Tämän vuoksi useat tutkijat käyttävät Panaman tai Brittiläisten Neitsytsaarten tapaisista maista nimitystä salaisuusvaltio veroparatiisien sijaan.

Uskotko Venäjän hautovan sinulle kostoa?

- Se on riski, jonka kanssa joudun elämään. Etenkin kun Venäjän hallinto on ilmaissut haluavansa nähdä minut kuolleena, John Doe sanoo.

John Doe viittaa Venäjän valtion propagandakoneistona toimivan Russia Today -kanavan lähettämään kaksiosaiseen dokudraamaan, joka käsitteli Panaman papereiden -tietovuotoa. Dokudraamalla tarkoitetaan ohjelmaa, joka yhdistää draamaa ja todellisia tapahtumia.

- Ohjelmassa oli "John Doe" -henkilö, jota kidutettiin heti alussa. Sen jälkeen animoitu vene seilasi hänen päästään tulevassa veressä, ikään kuin se olisi Panaman kanava. Vihje oli outo, eikä erityisen hienovarainen.

John Doe puhuu Der Spiegelin haastattelussa myös kahden tunnetun toimittajan eli maltalaisen Daphne Caruana Galizian ja slovakialaisen Ján Kuciakin murhista. He tutkivat veroparatiisien avulla tehtyjä talousrikoksia ja korruptiota, ja joutuivat murhatuksi paljastuksiensa takia.

- Heidän kuolemansa vaikuttivat minuun syvästi, John Doe sanoo.

Vladimir Putin ja Sergei Roldugin.
Panaman paperit tietovuoto paljasti Vladimir Putinin ystävän Sergei Rolduginin salatun miljardiomaisuuden. Roldugin on sellisti, eikä hän ole koskaan kyennyt kertomaan uskottavalla tavalla, kuinka hän onnistui rikastumaan.Ivan Sekretarev / EPA

John Doe: Saksan viranomaiset pettivät lupauksensa

Vuonna 2017 Saksan poliisi sai haltuunsa Panaman papereiden aineiston. Saksan viranomaiset luovuttivat materiaalin myös Suomen verottajalle ja poliisille.

John Doe kertoo Der Spiegel -lehdelle, että hän antoi materiaalin viranomaisille.

- Kyllä, se olin minä. Olin alusta lähtien valmis tekemään yhteistyötä viranomaisten kanssa, koska oli selvää, että Panaman papereista ilmeneviä rikoksia tulisi tutkia.

- Saksan hallitus vakuutti, että he pitäisivät huolta minun ja perheeni turvallisuudesta, ja saimme aikaiseksi reilun järjestelyn, John Doe sanoo.

John Doen mukaan Saksa kuitenkin rikkoi sopimuksen ja aiheutti riskejä hänen turvallisuudelleen.

Mediatietojen mukaan sait viiden miljoonan palkkion tietojen luovuttamisesta. Miksi olet tyytymätön Saksan poliisin toimintaan?

- Oli kolme isoa ongelmaa. Kun Saksan poliisi sai aineiston, minut jätettiin käytännössä täysin yksin. Riskit turvallisuudelleni eivät kuitenkaan olleet kadonneet, vaan pikemminkin lisääntyneet. Pian sen jälkeen Berliinissä tehtiin keskellä päivää [Venäjän turvallisuuspalvelu] FSB:hen liittyvä murha. Uhri olisi voinut hyvinkin olla minä.

- Toiseksi, Saksan viranomaiset eivät kunnioittaneet taloudellista sopimustamme. Se aiheutti lisäongelmia, jotka vaaransivat turvallisuuteni.

- Kolmanneksi Saksan poliisi on toistuvasti jättänyt hyödyntämättä mahdollisuuden analysoida muuta veroparatiiseihin liittyvää aineistoa kuin Panaman paperit. Pidän tätä järkyttävänä, John Doe sanoo.

Saksan poliisi ei suostunut kommentoimaan Der Spiegelille John Doen esittämiä väitteitä.

"Tämä ei ole tarpeeksi"

Vuotaja kertoo Der Spiegelille, että hän olisi halunnut luovuttaa Panaman paperit alun perin yhdysvaltalaisille lehdille.

- Kun otin yhteyttä teihin, minulla ei ollut aavistustakaan mitä tapahtuisi tai saisinko edes vastausta. Olin ollut yhteydessä useaan toimittajiin esimerkiksi New York Timesissa (NYT), Wall Street Journalissa (WSJ) ja WikiLeaksissa, enkä saanut mitään vastauksia, John Doe sanoo.

NYT, WSJ ja Wikileaks eivät kommentoineet John Doen tietoja Der Spiegelille.

Kuinka tyytyväinen olit vuodon vaikutukseen?

- Olen ällistynyt Panaman papereiden lopputuloksesta. ICIJ:n saavutus on ennenkuulumaton. Olen tyytyväinen ja jopa ylpeä siitä, että Panaman paperit johti suuriin [lainsäädännöllisiin] muutoksiin.

- Ikävä kyllä tämä ei silti ole tarpeeksi. En ikinä ajatellut, että yhden asianajotoimiston aineiston julkaisu ratkaisisi globaalin korruption tai muuttaisi ihmisluontoa. Poliitikkojen on toimittava. Tarvitsemme kaikille avoimet yritysrekisterit, oli kyse sitten Brittiläisistä Neitsytsaarista, Anguillasta, Seychelleistä, Labuanista tai Delawaresta. Nyt.

Jos saisit päättää uudestaan, vuotaisitko tiedot edelleen?

- Silmänräpäyksessä.

vendredi 22 juillet 2022 15:01:55 Categories: Panaman paperit YLE

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.