Suomen yleisurheilun kruununjalokiven, miesten keihäänheiton, kunnioitettava putki jatkuu. Samalla se vältti saksalaisen mieskiekonheiton karun k" /> Suomen yleisurheilun kruununjalokiven, miesten keihäänheiton, kunnioitettava putki jatkuu. Samalla se vältti saksalaisen mieskiekonheiton karun k" />

YLE


Yleisurheilun MM-kisat nähdään Ylen kanavilla. Suorat lähetykset, kohokohdat, kisojen aikataulun, kiinnostavat uutiset ja puheenaiheet löydät Ylen kisasivulta.

Kun suomalaiset keihäsmiehet ovat olleet mukana arvokilpailuissa, vähintään yksi on selvinnyt aina finaaliin. Historian saatossa finalisteja on ollut pääosin kaksi tai kolme. Vuoden 2009 Berliinin MM-finaalissa nähtiin peräti neljä suomalaisheittäjää, kun Tero Pitkämäellä oli puolustavana maailmanmestarilla lisäpaikka kisoihin ja kaikki neljä selvittivät karsintaseulan.

Viime vuosina vastaavankaltainen karsintavarmuus MM-tasolla ei ole tullut kyseeseen. Tai on vuonna 2017, kun Pitkämäki selvisi kisoihin ylipäätään ainoana suomalaisena ja lopulta finaaliin. Sittemmin jokaiseen arvokisakarsintaan lähdettäessä suomalaisen keihäsmiehen finaalipaikka on ollut kaikkea muuta kuin läpihuutojuttu.

Leposyke saattoi kohota kotikatsomoissa, kun A-ryhmä oli heittänyt osuutensa Hayward Fieldillä. Lassi Etelätalo ehti jo arvioida, ettei hänen parhaakseen jäänyt 80,03 riitä finaaliin.

Suomalaiselle yleisurheilulle miesten keihäsfinaali on samanlaisessa asemassa kuin kiekonheitto saksalaisille. Kolme menestyneintä saksalaista MM-yleisurheilijaa, Lars Riedel, Robert Harting ja naisten tähti Franka Dietzsch, ovat kiekonheittäjiä. Lajin asema on ollut vuosien saatossa siis verrattavissa siihen, miten suomalaiset suhtautuvat keihäänheittoon.

Oregonissa miesten kiekon MM-finaali heitettiin ensi kertaa ilman saksalaismiehiä. Suomen keihäsmiehille vastaavan kohtalon välttäminen oli ainakin hetkellisesti arvokisoissa kolmesti esiintyneen ja kolmesti karsiutuneen Oliver Helanderin harteilla.

Ei mikään unelmayhdistelmä ennen B-ryhmän alkua.

Ohut kilpailukokemus, rautainen perustaso

Helander, 25, päätti keihäsjännityksen lyhyeen, kun keppi lensi avauskierroksella heti 82,41:een. Seuraavan reippaan puolituntisen Helander vietti kentällä vain kisatunnelmaa aistien, sillä heittopuuhiin ei ollut enää tarvetta palata.

Toisin kuin aiemmin, Helander ei tehnyt etelätaloja eli pitänyt kotikatsomoita jännityksessä viimeiseen heittoon saakka. Etelätalo piti jälleen ja selvitti kolmatta kertaa urallaan tiensä arvokisafinaaliin viimeisenä eli 12:ntena urheilijana. Aiemmilla kerroilla, Zürichin EM-kisoissa 2014 ja Dohan MM-kisoissa 2019, läheltä piti -karsinnan jälkeen Etelätalolla oli molemmista loppukilpailusta kotiintuomisina neljäs sija.

Mikäli Suomen aikaa sunnuntaina aamuyöstä heitettävän keihäsfinaalin asetelmia tarkastellaan realismin lasein, neljäs sija on ainakin muutamalla mittarilla suomalaista maksimitasoa.

Maailmanmestaruutta puolustava Grenadan Anderson Peters ja puolustava olympiavoittaja Neeraj Chopra ovat olleet kauden kaksi ylivoimaisesti tasaisinta kärkiheittäjää, ja rutiini näkyi heti Hayward Fieldilläkin. Molemmat paiskasivat karsinnassa ensimmäisellä heitollaan lähes 90 metriä. Kauden kaksi seuraavaksi kovinta heittäjää, Saksan Julian Weber, 87,28, ja Tshekin Jakub Vadlejch, 85,23, onnistuivat niin ikään ensimmäisellä karsintaheitollaan. Kovat olivat kovimpia ensimmäisessä MM-näytöksessä, ja Weberiä lukuun ottamatta kaikilla on kokemusta myös mitalin saavuttamisesta.

Näistä yhdenkin päänahka on finaalissa epätodennäköinen Etelätalolle, mutta Helanderissa kytee Urheiluliiton puheenjohtajan Sami Itanin potentiaalinen pelastus mitä tulee Eugenen MM-kisoihin. Itani linjasi Urheilulehdessä ennen Oregonin kisoja, että mikäli Suomen joukkue palaa mitalitta sekä MM- että EM-matkalta, hän jättää paikkansa SUL:ssä.

Oliver Helander heittää keihäänheiton karsinnassa.
Oliver Helanderilla on mitalisauma sunnuntain keihäsfinaalissa.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Odotusarvo mitalien osalta liitetään vasta elokuussa käytäviin Münchenin EM-kisoihin, mutta puheenjohtaja tuskin panee pahakseen, jos Helander pelastaa hänet kuiville jo kuukautta etupellossa.

Helander on ollut koko kesän 90 metrin kunnossa, mutta loukkaantumisherkkä urheilija on säästellyt paikkojaan ja jättänyt kilpailuja väliin onnistumisten jälkeen. Jos tätä ennen kovien kilpailujen välinen tauko on laskettu vähintään kahdessa viikossa, nyt pitäisi suorittaa maksimaalisella tasolla yhden päivän palautuksella.

Prosentit putoavat

Onnistuminen karsinnassa ensimmäisellä heitolla oli kuin tilaustyö ajatellen finaalia. Sama tilaus pätee finaaliin, jos halutaan puhua ensimmäisestä suomalaisesta MM-mitalista sitten Helanderia valmentavan Pitkämäen ja vuoden 2015 Pekingin kisojen.

Helanderilla on rahkeissaan ylittää 90 metriä ja toistaa Aki Parviaisen temppu vuodelta 2001. Tuolloin Parviainen paiskasi Edomontonin MM-finaalissa avauksellaan 91,31, joka riitti lopulta hopeaan Jan Zeleznyn paineltua ohi seuraavalla kierroksella edelleen voimassa olevalla kisaennätyksellä 92,72.

Tero Pitkämäki heittää keihästä Edmontonin MM-kisoissa.
Aki Parviaisen käteen jäi Edmontonin MM-kisoista hopeaa.All Over Press

Tosin Parviaisella oli varastossaan kyky heittää 90 metriä myös viimeisillä kierroksilla, kuten vuoden 1999 Sevillan MM-finaalin viidennellä kierroksella tullut kultaheitto osoitti. Sama päti Pitkämäkeen, jonka kädestä lähti edellinen suomalaismiehen ysikymppinen vuoden 2007 MM-finaalin viimeisellä kierroksella.

Helanderista ei ole yksinkertaisesti dataa, pystyykö hän venymään edellä mainituilla tavoin kilpailujen viimeisillä kierroksilla. Helanderin edellinen kilpailu, jossa hän on heittänyt täydellä vauhdilla kaikki kuusi kierrosta, on kesäkuulta 2021. Tämän kauden molemmat täyden vauhdin kisat ovat tuottaneet yli 85-metrisen, mutta kummassakin kilpailussa onnistuminen tuli joko ensimmäisellä tai toisella heitolla ja kilpailu oli paketissa neljän kierroksen jälkeen.

Helanderin kapasiteetilla kaikki on mahdollista niin kultamitalin kuin 12. sijan väliltä.

Myös Saksa elää keihäsfinaalista

Jos keihäsfinaali on Suomen yleisurheilulle elämän ja kuoleman kilpailu mitä tulee todennäköisimpään MM-mitaliin, sitä se on lajin supervaltana tunnetulle Saksallekin. Niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin, Saksa tarpoo Suomen tavoin nollakerhossa kolme päivää ennen kisojen päättymistä.

Pudotus on ollut häkellyttävä, kun huomioidaan, että viisissä edellisissä MM-kisoissa joukkue on saanut aina viidestä kahdeksaan mitalia.

Mitä tulee loppupään potentiaalisimpaan menestysehdokkaaseen, sellainen on päätöspäivänä pituushypyn ennakkosuosikkeihin kuuluva Malaika Mihambo. Päivää ennen tulessa olevan Julian Weberin lisäksi mitalisaumalla operoivien saksalaisten rintamalla on hiljaista.

Keihäsfinaalissa Saksalla on panoksena yleisurheilunsa maine, joka elää heittolajien arvometalleista.

Saksa on jäänyt ilman kultamitalia yleisurheilun MM-kisoissa vain kerran aiemmin, Pariisissa 2003. Mikäli joukkue jää Oregonissa nollakerhoon, elokuun puolivälissä alkavissa Münchenin EM-kisoissa voidaan puhua aidosti massiivisista kotikisojen paineesta.

Lue lisää:

Oliver Helander vakuuttavasti keihäsfinaaliin, Etelätalo joutui jännittämään viimeiseen asti - supertähdet kiskaisivat melkoiset huippuheitot

Tero Pitkämäki paljasti Oliver Helanderille kehitetyn suunnitelman - asiantuntija kertoo, millä tuloksella keihäsmitali tulee Suomeen

Lähes tyhjällä MM-stadionin käytävällä alkoi yhtäkkiä älytön mekkala - asialla oli todellinen yleisurheilun legenda

Kuva yleisurheilusuuruuden muistomerkin kohtalosta MM-kisoissa hämmästytti Antti Pihlakoskenkin - "Menee jo vähän överiksi"

vendredi 22 juillet 2022 11:38:46 Categories: YLE Yleisurheilun MM 2022

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.