Saksa eteni ennätyksellisesti kymmenettä kertaa jalkapallon EM-välieriin, kun Itävalta kaatui 2-0. Itävaltalaiset pelasivat erityisen hyvän toisen jakson, mutta sen parhaat paikat jäivät maalitolppiin. Ottelussa kolisteltiin tol" /> Saksa eteni ennätyksellisesti kymmenettä kertaa jalkapallon EM-välieriin, kun Itävalta kaatui 2-0. Itävaltalaiset pelasivat erityisen hyvän toisen jakson, mutta sen parhaat paikat jäivät maalitolppiin. Ottelussa kolisteltiin tol" />

YLE

Jalkapallon EM-kisojen jokainen ottelu nähdään Ylen kanavilla. Kisapelit, taustatarinat, uutiset ja kohokohtaklipit löydät Ylen kisasivuilta täältä.

Saksa varmisti torstaina paikkansa tämän kesän jalkapallon EM-kisojen välierissä. "Die Nationalelf" voitti puolivälierissä Itävallan maalein 2-0. Saksalle paikka EM-kisojen neljän parhaan joukossa on jo sen historian kymmenes. Mikään muu maa ei ole ollut niin montaa kertaa mukana EM-välierissä. Aiemmin Saksa jakoi Norjan kanssa ennätystä.

Saksa kohtaa tulevissa välierissä voittajan Ranskan ja Hollanin välisestä puolivälieräparista.

Ennakkosuosikkina puolivälierään lähtenyt Saksa oli parhaimmillaan omalla kovalla tasollaan, mutta Itävalta kiusasi sitä ottelun loppuun saakka. Kamppailun tempo oli vauhdikas ja naapurimaiden pelaajien halu kaksinkamppailla toisiaan vastaan oli kova alusta alkaen.

Erityisesti Itävallan aktiivinen ja korkea prässi yllätti välillä Saksan peliä avanneet pelaajat. Tämä johti toista puoliaikaa myöden Itävallan yllättäviinkin maalipaikkoihin.

Tällä kertaa ottelu "pikkusiskoa" vastaan, kuten saksalaiset leikkisästi naapurimaiden "sisarussuhdetta" nimittävät, kääntyi Saksalle. Sen erinomaiset esitykset haastavassa alkulohkossa nostivat joukkueen mestarisuosikiksi turnauksessa, erityisesti puolustuspelin pitävyyden myötä. Saksa ei päästänyt lohkovaiheessa maaliakaan Espanjaa, Tanskaa tai Suomea vastaan, eikä Itävaltakaan pystynyt sitä yllättämään.

Saksan ykkösmaalivahtina pelaava Merle Frohms on pitänyt EM-turnauksessa maalinsa puhtaana siis jo neljän ottelun ajan. Kun kisoja edeltävät harjoitusottelutkin otetaan lukuun, Saksa on pelannut yhteensä 481 minuuttia ilman takaiskua. Saksan edellinen päästetty maali on tullut huhtikuussa, kun Serbia yllätti MM-karsinnassa Saksan 3-2.

Saksa sivusi nollapeliputkellaan itse asettamaansa ilman takaiskumaalia pelattujen EM-kisaotteluiden ennätystä. Sen maajoukkueet ovat aiemmin pitäneet puhtaan maalin neljän EM-ottelun ajan vuosien 1997 ja 2001 kisoissa.

Lopullinen niitti karmean virheen avulla

Helpolla nollan suojeleminen ei puolivälierässä tullut, sillä Frohms sai Itävaltaa vastaan paljon apua maalitolpiltaan. Itävaltalaispelaajat kolistelivat maalipuita yhteensä kolmesti. Saksalaiset puolestaan ampuivat pallon Itävallan maalin tolppiin kahdesti, joten tolppalaukauksia riitti.

Ottelun voittomaaliksi jäänyt osuma syntyi avauspuoliajan puolessa välissä. Saksan uuttera nuori laituri Klara Bühl riisti itävaltalaispuolustukselta pallon juoksukilpailun päätteeksi ja tarjosi syötön maalin eteen. Kapteeni Alexandra Popp teki upean valejuoksun pallon yli ja antoi sen lipua suoraan Lina Magullille. Tällä oli helppo paikka niitata turnauksen toinen maalinsa.

Itävaltalaiset saivat otetta erityisesti toisen jakson ensimmäisellä vartilla. Saksa tuli toiselle puoliajalle hakien osumaa ahnaasti, mutta Itävalta käänsi pelin virtauksen omaksi hyödykseen. Maalipaikkoja syntyi enemmän punapaidoille, mutta Saksa selvisi ilman takaiskua.

Viimeinen osuma ja ratkaiseva niitti syntyi ottelun viimeisellä varsinaisella peliminuutilla. Itävallan maalipotku pelattiin lyhyenä, toppari Carina Wenningerin siirtäessä pallon maalivahti Manuela Zinsbergerille. Maalivahti siirsi palloa eteenpäin ja Saksan kapteeni Popp lähti prässäämään vauhdikkaasti.

Zinsberger piti tilanteessa sekunnin liian kauan palloa. Hänen korkea avausyrityksensä kolahti Poppin ojentamaan vasempaan jalkaan ja kimposi siitä Itävallan maaliin. Zinsberger jäi katsomaan kaukaisuuteen, kun saksalaiset riemuitsivat maalia.

Maaliin johtaneen avaustilanteen voit katsoa uudelleen jutun pääkuvaa painamalla.

- Itävallalla oli pelin avaamisen kanssa isoja ongelmia, mitä pidemmälle peli meni. Kokeneelta maalivahdilta käsittämätön ratkaisu tuossa kohtaa peliä, Yle Urheilun studioasiantuntijana ottelua seurannut Mari Savolainen sanoi pelin päätyttyä.

Zinsberger pahoitteli virhettään pelin jälkeen Norjan yleisradioyhtiö NRK:n haastattelussa.

- Sellaista se on maalivahtina, kun haluaa osallistua peliin aktiivisesti. Virheitä voi tapahtua. Kun minä teen virheen, siitä voi tulla maali. Pyydän anteeksi joukkueelta, mutta tämä on osa tätä työtä, Zinsberger kommentoi.

Saksa odottaa tulevaa puolivälierävastustajaansa lauantaihin, jolloin selviää, tuleeko vastaan Ranska vai Hollanti.

EM-kisojen puolivälierät jatkuvat perjantaina Ruotsi-Belgia-ottelulla klo 22. Lähetys ottelusta käynnistyy kello 21.30 TV2:ssa, Yle Areenassa ja Yle-sovelluksessa. Veikkaa ottelun avausmaalintekijää Futistietäjässä ja voita tekniikkkapallo!

Suomalaistuomari joutui raivonpurkauksen kohteeksi EM-jalkapallossa - espanjalaispelaajalta kovaa tekstiä: "Minua rangaistaan, jos sanon, mitä ajattelen"

Korona kiusaa jalkapallon EM-kisoja - Ruotsissa nousi sama kritiikki kuin Suomessakin, protokollan mukaan kontakteja pitäisi välttää

Jalkapallon EM-kisojen huipennus alkaa, kun puolivälierät potkaistaan käyntiin - asiantuntijat kertovat voittajat, äänestä omaa suosikkiasi

vendredi 22 juillet 2022 04:07:27 Categories: Saksa YLE