Ilta Sanoma

Ei se ole tyhmä, joka pyytää, vaan se, joka maksaa, kirjoittaa IS:n politiikan toimittaja Olli Waris.

Fortumin toimitusjohtaja Markus Rauramo nettosi viime vuonna Uniperin siivittämänä lähes kolme miljoonaa euroa.

Fortumin toimitusjohtaja Markus Rauramo nettosi viime vuonna Uniperin siivittämänä lähes kolme miljoonaa euroa. Kuva: Jussi Rakkolainen

Valtionyhtiö Fortum maksoi toimitusjohtajalleen Markus Rauramolle huhtikuussa 423?000 euron kannustinpalkkion.

Viime vuoden suorituksiin pohjautunutta bonusta perusteltiin strategisten prioriteettien edistymisellä sekä yhteistyöllä Fortumin tytäryhtiön Uniperin kanssa.

Pulinat pois, sillä hyvä työmies on Uniper-palkkionsa ansainnut?

Ei aivan niin.

Fortum tiedotti tammikuussa tukeneensa tytäryhtiötään Uniperia peräti kahdeksan miljardin euron rahoitusjärjestelyllä.

Uniper nosti myös yhtiön 1,8 miljardin euron valmiusluotot kokonaisuudessaan.

Lisäksi Uniper sopi Saksan valtion omistaman KfW Bankin kanssa enintään kahden miljardin euron lyhytaikaisesta valmiusluotosta.

Sekä kaasun että sähkön hinnat olivat joulukuussa ennätyskorkealla. Uniper halusi kriisitoimillaan varautua äärimmäisiin markkinaolosuhteisiin.

Lue lisää: Fortumin toimitusjohtajalle maksettiin keväällä 423?000 euron kannustinpalkkio - perusteltiin Uniper-yhteistyöllä

Venäjä hyökkäsi Ukrainaan helmikuun lopulla. Maailmankirjat olivat sekaisin ja Fortumin tytäryhtiö oli ajautumassa syöksykierteeseen, mutta Fortumin hallitus teki maaliskuussa päätöksen toimitusjohtajansa palkitsemisesta.

Huhtikuussa Uniper antoi tulosvaroituksen ensimmäisen vuosineljänneksen tuloksestaan. Rauramon bonus meni maksuun samassa kuussa.

Ei se ole tyhmä, joka pyytää, vaan se, joka maksaa. Pelisilmä petti nimenomaan Fortumin hallituksessa.

Venäjän rajoitettua kaasun vientiä Uniper on tehnyt tappiota arviolta 50 miljoonaa euroa joka päivä. Koska kyse on tytäryhtiöstä, Uniperin tappiot ovat myös Fortumin tappioita. Fortumin myöntämä kahdeksan miljardin rahoitus alkaa olla syöty.

Pelastuspaketin sisällöstä kerrottaneen pian. IS:lle arvioidaan, että asia voi edetä jo perjantaina.

Finanssineuvos Maija Strandberg valtion omistajaohjausosastolta kehottaa kysymään perusteluja palkitsemisesta Fortumin hallituksen puheenjohtajalta ja sanoo valtio-omistajan odottavan kohtuullisuutta, oikeudenmukaisuutta ja läpinäkyvyyttä.

- En halua lähteä arvioimaan yksittäistä bonusta, oletamme, että yhtiön hallitus peilaa palkitsemisratkaisuja valtion linjauksia vastaan ja ne huomioidaan omistuksen painoarvolla ratkaisuja tehtäessä.

Läpinäkyvyyden näkökulmasta erikoisena voi pitää sitä, ettei Fortum kerro, kuinka monta henkilöä on vuosia 2022-2024 koskevan "rajoitetun osakeohjelman piirissä".

Rajoitettu osakeohjelma on suunnattu hallituksen määrittelemiin erityistarkoituksiin, kuten henkilöstön sitouttamiseen. Ohjelma täydentää Fortumin vuosien 2022-2024 pitkän aikavälin kannustinohjelmaa, jonka piirissä on enintään noin 140 osallistujaa, mukaan lukien Fortumin johtoryhmän jäsenet.

Fortumin Suomen-mediasuhteista vastaava Mark Autio viestittää, että rajoitetun osakeohjelman piirissä olevien henkilöiden määrä kerrotaan siinä vaiheessa, kun mahdolliset palkkiot on maksettu.

- Rajoitettua osakeohjelmaa voidaan käyttää sitouttamistarkoituksen lisäksi myös tiettyjen vaikeasti saatavien, erityisosaamista vaativien resurssien rekrytointitilanteissa. Vastaavia ohjelmia on käytössä yleisesti pörssiyhtiöissä, Autio sanoo.

Julkistamisen osalta järjestys kuulostaa nurinkuriselta: eikö osakkeenomistajien pitäisi tietää jo etukäteen, kuinka laajaa joukkoa ohjelma koskee?

Fortumin hallituksen jäsenille maksettavia palkkioita korotettiin alkuvuodesta. Esimerkiksi puheenjohtajan vuosipalkkiota nostettiin 77?200 eurosta 88?800 euroon, varapuheenjohtajan vuosipalkkiota 57?500 eurosta 63 300 euroon ja hallituksen jäsenten vuosipalkkiota 40?400 eurosta 43?100 euroon.

Strandbergin mukaan Fortumin hallituspalkkiot olivat jääneet merkittävästi jälkeen markkinakehityksestä. Onkin myös veronmaksajan etu, että isojen valtionyhtiöiden hallituksissa on kyvykästä väkeä.

Hallituspalkkiot ovat murusia Fortumin toimivalle johdolle maksettavien korvausten rinnalla: pelkkä Rauramon kiinteä kuukausipalkka on 125?000 euroa.

Lisäksi Rauramolle maksettiin esimerkiksi viime vuodesta osakeperusteisina kannustimina 1?006?000 euroa ja tulospalkkioina 423?000 euroa. Eläke-etuudet tulevat päälle.

Fortumin perusbisnes - sähkön tuotanto ydin- ja vesivoimalla - ei vaadi suurta liiketaloudellista nerokkuutta. Se on kuin lupa painaa rahaa, ihan erilaista bisnestä kuin mitä esimerkiksi Nokia ja Wärtsilä tekevät, yksi luonnehdinta kuuluu.

Vuonna 2017 Fortum ilmoitti Uniper-ostoaikeistaan. Kassavirtaa ja isoja tuottoja lähdettiin hakemaan Saksasta. Kesäkuussa 2018 Fortumista tuli Uniperin suurin osakkeenomistaja.

Fortum saikin aluksi yli kuuden miljardin investoinnilleen tuottoa, mikä näkyi myös ylimmän johdon tienesteissä.

Rauramon yksittäistä palkkiota isompi kysymys on, voivatko hövelit bonusjärjestelmät kannustaa holtittomaan riskinottoon ja yhtiön ja veronmaksajien kannalta vahingollisiin päätöksiin?

- Kannustinohjelmat on hallituksen työkalu, ja hallituksella pitää olla työkalu, jolla se voi ohjata strategian implemetointia. Ehkä nykymaailman tapahtumat ovat osoittaneet, että riskienhallinta on entistä tärkeämpää yritysliiketoiminnassa, ja toivon, etteivät valtiokonsernin lähipiirissä olevissa yhtiöissä kannustinohjelmat ohjaa holtittomaan riskinottoon, Strandberg vastaa.

Näin sopii toivoa, mutta eikö Fortumin kohdalla ole jo riski lauennut?

- Kyllä valtio-omistaja oli tunnistanut Uniper-investoinnin ympärillä kolme isoa riskiä, joista yksi oli kivihiili Keski-Euroopassa, toinen riski hyödyketrading-liiketoiminta ja kolmas lisääntynyt Venäjä-riippuvuus. Kyllähän näistä voidaan kahteen ruksi laittaa. Onko sillä yhteyttä kannustinjärjestelmiin, niin siihen en osaa antaa kommenttia, Strandberg toteaa.

Toistaiseksi ei ole tiedossa, kuinka suuret tappiot Fortum tulee Saksan-seikkailustaan kärsimään. Poliittinen jälkipyykki on sekin kesken.

Omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd) ei ollut tavoitettavissa kommentoimaan Rauramon palkkiota ja Fortumin palkitsemisjärjestelmiä.

Myöskään Fortumin hallituksen puheenjohtaja Veli-Matti Reinikkala ei ollut tavoitettavissa.

Ilta Sanoma
jeudi 21 juillet 2022 21:48:00 Categories: Ilta Sanoma Politiikka

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.