Ilta Sanoma

Valmiusrakentamista on määrä lisätä merkittävästi Suomessa.

Valmiusrakentamista tehdään yhteistyössä kotimaisen rakennusteollisuuden kanssa.

Valmiusrakentamista tehdään yhteistyössä kotimaisen rakennusteollisuuden kanssa. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva / Puolustusvoimat

Uskottavan puolustuksen kulmakivenä voidaan pitää valmistautumis­kykyä. Kesän kynnyksellä julkaistulla videolla Puolustusvoimat esitteli, millaisia suojarakennelmia maanpuolustuksessa käytetään.

Kyse on niin kutsutusta valmiusrakentamisesta, eli ennakoivasta linnoitteiden rakentamisesta, jolla kehitetään joukkojen ja kohteiden suojausta jo rauhan aikana.

Valmiusrakentamista on tehty aina, mutta Puolustusvoimille myönnetyn liki kolmen miljardin euron lisärahoituksen myötä rakentamista on tarkoitus lisätä merkittävästi.

Valmiusrakentamista tehdään yhteistyössä kotimaisen rakennusteollisuuden kanssa.

Tänä vuonna valmiusrakentamista on harjoiteltu muun muassa Varsinais-Suomen alueella, jossa järjestettiin toukokuun lopulla Merivoimien asiaan liittyvä harjoitus Heikkilän ja Pansion tukikohtien sekä Gyltön saaren alueilla.

Merivoimien Viola 22 -harjoituksesta kuvatulla videolla esitellään ensin suurhiekkasäkki­runkoinen maanpäällinen henkilösuoja.

Alla olevalta Puolustusvoimien logistiikkakeskuksen videolta voit katsoa, millaisin suojarakennelmin Puolustusvoimat varautuu.

- Tämä linnoite on erittäin nopea ja helppo rakentaa. Se toteutetaan paikalle tuotavista elementeistä, ja se voidaan toteuttaa kohteelle kuin kohteelle, insinööriyliluutnantti Jarmo Simola kertoo videolla.

Simolan mukaan linnoite suojaa kaikilta kiväärikaliiperisilta aseilta, räjähdysvaikutuksilta ja sirpaleilta sekä jopa tykistökranaatin täysosumalta.

Suurhiekkasäkki­runkoinen maanpäällinen henkilösuoja.

Suurhiekkasäkki­runkoinen maanpäällinen henkilösuoja. Kuva: Puolustusvoimat

Maanpäällinen henkilösuoja sisältä kuvattuna.

Maanpäällinen henkilösuoja sisältä kuvattuna. Kuva: Puolustusvoimat

Videon lopussa esitellyt partion betoni- ja puurunkoiset taistelulinnoitteet pystytään Puolustusvoimien mukaan varustamaan jopa termobaarisia iskuja kestäviksi.

Betonirunkoinen taistelulinnoite.

Betonirunkoinen taistelulinnoite. Kuva: Puolustusvoimat

Puurunkoinen taistelulinnoite.

Puurunkoinen taistelulinnoite. Kuva: Puolustusvoimat

Venäjä on käyttänyt pahamaineisia ja erittäin tehokkaita termobaarisia pommeja Ukrainan sodassa.

Käytännössä pommi toimii siten, että se täyttää ilman ensin aerosolilla, joka sisältää esimerkiksi hiilipohjaista polttoainetta ja pieniä metallihiukkasia.

Sitten muodostunut aerosolipilvi syttyy palamaan, mikä saa aikaan tulipallon ja valtavan paineaallon. Samalla pommin vaikutusalueelle muodostuu tyhjiö, koska voimakkaasti palava kaasu imee ympäröivästä ilmasta kaiken hapen.

Kyseessä on erittäin tehokas ase, varsinkin, jos sitä käytetään niin sanottuun kulutussotaan.

KENRAALIMAJURI evp. Pekka Toveri kertoi kesäkuussa Ilta-Sanomien haastattelussa, että ase on tehokas varsinkin linnoitettua ja asutuskeskuksessa taistelevaa joukkoa vastaan tehokas.

-?Siinä muodostuu polttoaineilmaseos, kun raketti räjähtää. Se tunkeutuu rakenteidenkin sisälle. Kun aine syttyy, se luo poltto- ja painevaikutuksen, Toveri kerto.

Hänen mukaansa avainasemassa on se, pommin täytyy osua kohteeseen, jotta se toimii toivotulla tavalla.

-?Venäjä näkee termobaarisen pommin läpimurtoaseena. Sitä käytetään nimenomaan linnoitettujen ja asutuskeskuksiin linnoittautuneiden vihollisten tuhoamiseen.

Ilta Sanoma
jeudi 21 juillet 2022 20:30:00 Categories: Ilta Sanoma Kotimaa

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.