Ilta Sanoma

Mursu painoi alle 600 kiloa. Täysi-ikäinen naarasmursu painaa keskimäärin tuhat kiloa.

Haminan mursu kuoli nälkään, kertoo tutkimusprofessori Antti Oksanen. Ruokavirastosta mursun ruumiinavauksen tuloksista torstaina iltapäivällä.

- Löydöksissä ei ole mitään tarttuviin eläintauteihin viittaavaa. Pääasiallinen kuolinsyy on nälkiintyminen.

Oksasen mukaan kuolinsyy pääteltiin sekä sisäelimien kunnon että rasvakerroksen perusteella. Hän kertoo, että mursu painoi alle 600 kiloa. Rasvakerros oli lähes olematon.

- Mahalaukku oli tyhjä. Pidän varsin todennäköisenä lopullisena kuolinsyynä sitä, ettei mursu ole löytänyt ruokaa.

Mursu tarvitsee tavallisesti ravinnokseen 5?000-6?000 simpukkaa päivittäin. Pohjoisella Jäämerellä sekä Atlantin ja Tyynenmeren pohjoisosissa asustavat mursut syövät myös esimerkiksi rapuja, katkarapuja ja pieniä kaloja. Itämerestä mursun on vaikea löytää sille sopivaa ravintoa.

Täysikasvuinen naarasmursu painaa tavallisesti noin tuhat kiloa. Urosmursut voivat painaa jopa 1?500 kiloa. Terveessä mursussa rasvan osuus painosta on kolmasosa.

Lue lisää: Asian­tuntijat: Haminan mursu oli noin 25-vuotias laiha naaras

Asiantuntijat arvioivat aiemmin, että mursunaaras noin 25-30-vuotias. Ruumiinavauksen perusteella ei voida Oksasen mukaan vielä tässä vaiheessa arvioida muuta mursun iästä, kuin että se oli aikuinen. Tarkempi iänmääritys tehdään Luonnontieteellisessä keskusmuseossa.

Mursu ei ollut tiineenä, mutta se on voinut Oksasen mukaan elämänsä aikana synnyttää.

Stenaksi nimetty mursu Haminassa perjantaina 15. heinäkuuta 2022.

Stenaksi nimetty mursu Haminassa perjantaina 15. heinäkuuta 2022. Kuva: Aleksi Jalava

Mursu siirrettiin Kotkassa kuljetuskontissa kuorma-auton kyytiin. Mursu kuoli kesken kuljetuksen kohti Korkeasaaren eläintarhan villieläinsairaalaa.

Mursu siirrettiin Kotkassa kuljetuskontissa kuorma-auton kyytiin. Mursu kuoli kesken kuljetuksen kohti Korkeasaaren eläintarhan villieläinsairaalaa. Kuva: Sasu Mäkinen / Lehtikuva

Mursun ruumiinavaus aloitettiin noin kello 8.30 ja se saatiin valmiiksi noin kello 15.30, tutkimusprofessori Oksanen kertoo. Avaus tehtiin Helsingin Viikissä Ruokaviraston toimipaikassa.

Ruumiinavauksessa oli mukana kaksi patologia sekä työntekijöitä Luonnontieteellisestä keskusmuseosta, jotka myös arvioivat mursun.

Lue lisää: Tällainen oli Haminan mursun matka - juuttui rysään, paini mattotelineen kanssa ja kohtasi surullisen lopun

- Kun arvio oli tehty, he olivat mukana nylkemässä eläintä. Nahka otettiin talteen ihan kokonaan, Oksanen sanoo.

Helsingin yliopiston Luonnontieteelliseen keskusmuseo tiedotti torstaina iltapäivällä, että eläimen nahka ja luusto siirretään keskusmuseoon. Mursun kudosta ja DNA:ta tallennetaan Luomuksen genominäytekokoelmaan, mikä mahdollistaa geneettisen tutkimuksen.

Lue lisää: Mursun lopullinen sijoituspaikka paljastui

- Mursu on herättänyt paljon huomiota, ja siksi eläin tullaan konservoimaan yleisönäyttelyyn tarinansa kera, kertoo eläintieteen yksikön johtaja Pasi Sihvonen tiedotteessa.

Luonnontieteellisen keskusmuseon kokoelmissa on ennestään kaksi mursun luurankoa 1840-luvulta. Näistä toinen on yleisön nähtävillä.

Mursun hävitettävät osat toimitetaan Kankaanpäähän Honkajoki Oy:lle. Honkajoki-konsernissa hävitetyistä aineksesta voidaan tuottaa raaka-aineita esimerkiksi energiateollisuuden käyttöön.

Ilta Sanoma
jeudi 21 juillet 2022 19:10:00 Categories: Ilta Sanoma Kotimaa

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.