Koronavirustartuntoja on ilmennyt naisten Euroopan mestaruuskisojen alusta saakka. Sekä kisoista pudonneen Suomen että mestaruusjahdissa olevan R" /> Koronavirustartuntoja on ilmennyt naisten Euroopan mestaruuskisojen alusta saakka. Sekä kisoista pudonneen Suomen että mestaruusjahdissa olevan R" />

YLE


Jalkapallon EM-kisoissa on ilmennyt niiden käynnissäolon aikana useita koronavirustartuntoja. Positiivisen testituloksen antaneita pelaajia on kisoissa yli kymmenen. Myös useat valmentajat ja taustahenkilöt ovat joutuneet jättäytymään pois joukkueidensa otteluista tartuntojen vuoksi.

Viimeisimpänä kisoissa jännitettiin sitä, pääseekö mestaruussuosikki Englannin päävalmentaja Sarina Wiegman valmentamaan joukkuettaan puolivälierässä Espanjaa vastaan. Wiegman antoi viime viikon perjantaina positiivisen testituloksen, kuumeiltuaan ja yskittyään ennen tätä hieman.

Wiegmanin kerrottiin kolme tuntia ennen puolivälierää saaneen negatiivisen testituloksen. Näin ollen hän sai luvan osallistua joukkueensa otteluun.

Jännitystä riittää useilla muillakin mailla kisojen pudotuspelivaiheessa. Esimerkiksi Hollanti sai viimein tähtipelaajansa Vivianne Miedeman takaisin harjoituksiin negatiivisen testituloksen myötä.

Vivianne Miedema Hollannin joukkueen harjoituksissa.
Vivianne Miedema sai positiivisen koronatestituloksen viime torstaina. Keskiviikkona tähtihyökkääjä sai palata Hollannin harjoituksiin. Hollanti kohtaa lauantaina puolivälierässään Ranskan.ANP via Getty Images

Sen sijaan Ruotsilla koronavirustartuntojen kontrollointiin liittyvät ongelmat ovat alkaneet kasvaa. Joukkue tiedotti maanantaina kahden pelaajan, Hanna Glasin ja Emma Kullbergin, sekä joukkueen urheilupsykologin Rasmus Liljebladin koronatartunnoista. Lisäksi yleisradioyhtiö SVT kertoi, että pelaajistossa Jennifer Falk, Hanna Bennison ja Jonna Andersson ovat oireilleet virustartunnan mukaisesti.

Ruotsi ja Suomi toimivat löyhin rajoituksin

Ruotsalaismediassa on kerännyt kritiikkiä erityisesti maajoukkueen jatkuva joukkueen ulkopuolisten henkilöiden kanssa ajan viettäminen.

Ruotsin maajoukkue takasi jo ennen kisoja pelaajilleen mahdollisuuden viettää aikaa Englantiin matkaaviin perheenjäsentensä kanssa. "Perhepäivät" ovat pidetty joukkueen harjoituskeskuksessa, jolloin maajoukkueen ulkopuolisia ihmisiä on ollut runsaasti tekemisissä koko joukkueen kanssa.

Ruotsalaismediat ovat varsinkin jälkikäteen kritisoineet "perhepäiviä" turhaksi infektioriskinotoksi.

- En pidä siitä, että perheiden ja joukkueen ulkopuolisten kanssa vietetään aikaa nyt kun tilanne on tällainen, että koronavirustartunnoissa on noussut taas piikki. Siksi en ole iloinen tästä maajoukkueen aiemmasta päätöksestä, SVT:n pitkäaikainen asiantuntija Daniel Nannskog kommentoi EM-studiolähetyksessä.

Myös alkulohkoon jääneen Suomen huolellisuudesta koronatapausten ehkäisyyn tuli kritiikkiä. Suomessa ihmettelyn kohteena olivat Espanja-avausottelun tapahtumat. Suomen pelaajat tervehtivät perheenjäseniään ja kannattajiaan lämpimästi lähikosketuksessa.

Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti sanoi aiemmin MTV Urheilun haastattelussa jykevästi, että maajoukkue ei ollut tarpeeksi huolellinen tartuntojen välttämisessä. Lahden mukaan asiasta aiotaan tehdä jälkianalyysiä.

- Emme missään nimessä ole tyytyväisiä siihen. Omasta mielestäni koronatapauksia on ollut liikaa ja ehkä varovaisemmalla otteella olisi saatettu muutama välttää, Lahti sanoi MTV:n haastattelussa.

- Kuten tiedämme, korona on toki erittäin tarttuva tauti ja täällä Englannissa sitä on paljon liikkeellä. Siinä mielessä sitä on hankala estää. Mutta ehkä vähän tiukemmilla varotoimilla oltaisiin voitu päästä vähän parempiin tuloksiin, hän jatkoi.

Suomen joukkueessa todettiin pelaajilla neljä koronatartuntaa. Tuija Hyyrynen, Anna Westerlund, Tinja-Riikka Korpela ja Sanni Franssi joutuivat siirtymään kisojen aikana sivuun positiivisten testitulosten vuoksi.

"Suhtaudumme kaikkeen toimintaamme kriittisesti"

Yle Urheilu haastatteli Suomen joukkueen lääkäriä Pippa Laukkaa Helmareiden joukkueen koronatilanteesta viikko sitten, kun Korpelan tartunnasta oli juuri tiedotettu.

- Kuten Suomessakin jätevesiseurannoista tiedetään, koronapandemia ei ole ohi. Tautitapauksia on ihan kaikkialla, myös täällä turnauksessa, Laukka sanoi.

Kun Laukalta kysyttiin, olisiko Suomen tullut toimia toisin Espanja-ottelun jälkeen ja välttää lähikontakteja, hän antoi ympäripyöreän vastauksen.

- Suhtaudumme kaikkeen toimintaamme kriittisesti. Olemme tarkkoja siitä, että pidämme etäisyyksiä ja vältämme ylimääräisiä kontakteja, Laukka vastaa.

Myöhemmissä otteluissaan Suomen pelaajat eivät enää tervehtineet kannattajia ja läheisiään muuten kuin välimatkan päästä.

Suomalaispelaajat liikkuivat kuitenkin vapaa-aikanaan läheistensä kanssa esimerkiksi syömässä kuten esimerkiksi ruotsalaispelaajatkin. Ruotsin "perhepäivä"-tapa on ollut jossain muodossa käytössä länsinaapurin lisäksi ainakin Hollannilla, Belgialla, Saksalla ja Englannilla. Näistä maista ainoastaan Belgia on selvinnyt ilman koronatartuntoja. Kisojen yllätysjoukkue kohtaa perjantaina puolivälierässä Ruotsin.

Uefan protokolla vaatii joukkueilta eristäytymistä

Laukka totesi myös Ylen haastattelussa, että Helmarit noudatti muiden joukkueiden tapaan Euroopan jalkapalloliitto Uefan ja Ison-Britannian viranomaisten ohjeita.

Uefa laati koronavirusprotokollalleen seitsemännen päivityksen toukokuun puolivälissä. Kisoissa voimassa oleva koronaviruksen torjumiseen liittyvä säännöstö koskee kaikkia joukkueita ja kisat järjestävää tahoa.

"Return to play" -nimellä (suom. "Paluu peliin") kulkevassa protokollassa pelaajat ja joukkueissa toimivat taustahenkilöt kuuluvat ensimmäisen prioriteetin ryhmään, joilta vaaditaan negatiivista koronatestiä ennen ottelua. Negatiivinen testitulos tulee antaa viimeistään ottelupäivänä.

Lähikontakteista puolestaan protokollassa ohjeistetaan, että joukkueiden tulisi kontrolloida mahdollisimman tarkasti sen jäsenten hotellien ulkopuolista liikkumista tartuntojen estämiseksi. Protokollassa myös käsketään, etteivät pelaajien liikkuminen sisällä joukkueen ulkopuolisten henkilöiden kanssa. Hotellilta poistumista ei suositella protokollassa ja siinä vaaditaan asumistilojen eristäminen vain joukkueen käyttöön. Protokollan mukaan myös yleisön ja joukkueen välilä pitäisi olla 1,5 metrin turvavälit.

Lue myös:

Helmareilla peräti kolmella luottopelaajalla koronatartunta - joukkueen lääkäri Pippa Laukka epävarma Tuija Hyyrysen pelikunnosta

Helmareilla kolme tartuntaa EM-kisoissa - joukkueen lääkärin mukaan altistumisia voidaan tarkistaa jälkikäteen kameroilta

jeudi 21 juillet 2022 13:34:56 Categories: Helmarit YLE

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.