Sosiaali- ja terveydenhuoltoa piinaavaan hoitajapulaan etsitään erilaisia lääkkeitä. Yksi ratkaisuista on hoitajien palkkataso." /> Sosiaali- ja terveydenhuoltoa piinaavaan hoitajapulaan etsitään erilaisia lääkkeitä. Yksi ratkaisuista on hoitajien palkkataso." />

YLE


Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén (sd.) on valmis esittämään syksyn budjettiriihessä lisää rahaa terveydenhuoltoon.

- Suomi on korkean verotustason maa, mutta emme käytä terveydenhuoltoon niin paljon rahaa kuin muissa Pohjoismaissa. Meidän täytyy käydä arvokeskustelu yhteiskunnassa siitä, miten käytämme varoja, Lindén sanoi A-studiossa keskiviikkona.

Ministeri Lindénin mukaan sosiaali- ja terveydenhuolto on viime vuosina kehittynyt hyvin. Ministeriö on hallituskauden aikana saanut lisärahoitusta 600 miljoonaa euroa ja koronan aiheuttamiin kuluihin 1,5 miljardia euroa.

- Kyllä se kehittymisen taso on nyt sellainen, että edellytämme rahoituksen nousevan, Lindén painotti.

- Hoitajien palkkataso on toinen asia. Jos joku ala jää palkkakehityksessä jälkeen, ja samaan aikaan työn vaativuus ja kysyntä kasvaa, se johtaa väistämättä palkkatason nousuun. Se on ihan kohtuullista tällä alalla.

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Superin puheenjohtaja Silja Paavolan mukaan terveydenhuoltoon käytettävän rahan lisääminen on ainoa tie ratkaista sotealan henkilöstövajaus.

- Huoltovarmuus tarkoittaa sitä, että kun Suomi vanhenee tai meillä tulee sairauksia niin näitä ei voi jättää hoitamatta. Täytyy löytyä hoitohenkilökuntaa, Paavola sanoo.

Hoitajavajeen ratkaisu vie vuosia

Henkilöstöpulan aiheuttamat ongelmat ovat kärjistyneet sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa kesällä, kun sijaisia ei ole saatu palkattua tarpeeksi. Sairaansijoja on jouduttu sulkemaan laajemmin kuin vuosikausiin.

Hoitajia houkutellaan tällä hetkellä tekemään ylitöitä, vaihtamaan työvuoroja tai ylipäänsä pysymään töissä isoillakin rahasummilla.

Ministeri Aki Lindénin mukaan hoitajapulassa ei ole kyse siitä, että työssä olevien hoitajien määrä olisi vähentynyt. Sotealalle on erikoissairaanhoitoon ja vanhustenhoitoon syntynyt viime vuosien aikana tuhansia uusia työpaikkoja.

- Tällä hetkellä on noin 10 000 tuhannen työntekijän vajaus. Tilanteen korjaaminen ei ole mikään nopea asia. Uumoilen, että tarvitaan neljästä viiteen vuotta ja kaikki mahdolliset keinot, ministeri miettii.

- Tilanne on vaikea, mutta toisaalta tällä hetkellä on töissä hoitohenkilöstöä enemmän kuin koskaan. Henkilöstön tarve on kasvanut ja se on synnyttänyt voimakkaan kysynnän, joka lisää stressiä ja kiirettä töissä.

Lindénin mielestä ratkaisuja hoitajapulaan ovat koulutuspaikkojen lisääminen, työnjako työpaikoilla, erilaiset pätevyysvaatimukset, työolojen ja johtamisen muuttaminen sekä palvelujärjestelmän tarvitsemat muutokset. Avuksi tarvitaan myös teknologiaa ja jossain määrin kansainvälistä työvoimaa.

Vanhustyön arvostusta nostettava

Superin puheenjohtaja Silja Paavola pahoittelee, että vanhusten, vammaisten ja mielenterveyspotilaiden parissa tehtävää hoitotyötä ei arvosteta samalla tavalla kuin erikoissairaanhoitoa.

- Juhlapuheissa kyllä, mutta jos jotain uutta ja toimivaa kehitetään esimerkiksi vanhustenhoidossa, niin se ei ikinä nouse samanlaiseen kunniaan kuin lonkkaleikkaus tai polvileikkaus.

Ministeri Lindèn jakaa Paavolan näkemyksen siitä, että vanhustenhuollossa tehtävästä työstä ei puhuta niin paljon kuin olisi tarpeen.

- Itse arvostan työtä erittäin suuresti, ja tiedän mitä työ ruohonjuuritasolla on. Oma iäkäs äitini saa erittäin hyvää kotihoitoa, vaikka paikkakunnalle on vaikea saada työvoimaa.

Valtiovarainministeriö on arvioinut, että vuoteen 2035 mennessä Suomessa tarvitaan sosiaali- ja terveyspalveluihin noin 200 000 uutta työntekijää.

Sosiaali- ja terveysministeriö on käynnistänyt vuodenvaihteessa hankkeen, jossa käydään läpi, miten tilanne sosiaali- ja terveysalaa piinaava työvoimapula voitaisiin ratkaista.

Katso keskiviikon A-studio Yle Areenassa.

Lue lisää:

Hoitajia houkutellaan joustoihin isolla rahalla - Tehyn mukaan hoitajapula ei ratkea "hölmöläisten peiton jatkamisella" ja pahempaa on tulossa

Hoitajapula ei ole vain ay-retoriikkaa tai kesän ongelma: nämä grafiikat näyttävät, millainen kriisi meitä odottaa vuonna 2040

Sairaaloissa on niin kova hoitajapula, että Valviran ylijohtaja pyytää suomalaisia vähentämään juomista - "Siitä olisi dramaattisen paljon hyötyä"

jeudi 21 juillet 2022 01:59:50 Categories: YLE hoitajapula

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.