Puulla on nyt kysyntää, ja metsäteollisuuden etujärjestö toivoo, että sähköinen kaupanteko rohkaisisi myyntiin myös keskikesällä. Sahatavaran hin" /> Puulla on nyt kysyntää, ja metsäteollisuuden etujärjestö toivoo, että sähköinen kaupanteko rohkaisisi myyntiin myös keskikesällä. Sahatavaran hin" />

YLE


Metsäteollisuus ry:n pitkän ajan hintatilastot näyttävät tällä hetkellä metsänomistajan kannalta houkuttelevilta.

Mänty- ja varsinkin kuusitukin nimellishinta lähestyy jo vuoden 2007 huippuhintaa. Tuolloin kuusitukin keskimääräinen hinta nousi yli 74 euron ja mäntytukin yli 71 euron. Nyt keskihinnoissa ollaan parin kolmen euron päässä.

Lisäksi jopa yleensä tasaista hintakäyrää piirtävä kuitupuu on kääntynyt selvästi havaittavaan nousuun.

- Eniten on noussut ainakin vuoteen 2007 verrattuna mänty- ja koivukuidun hinnat, sanoo Metsäteollisuus ry:n metsäasiantuntija Anu Islander.

Kantohintojen nousu ja puun kova kysyntä kertovat metsäteollisuuden erinomaisista suhdanteista.

Anu Islander, metsäasiantuntija, Puukauppa ja tilastot, maapolitiikka, kaavoitus, metsätalouden vesiensuojelu
Metsäasiantuntija Anu Islander sanoo, että metsäteollisuus ei lähde arvailemaan kantohintojen kehitystä tulevina kuukausina.Jouni Immonen / Yle

Hinta ei aina ratkaise myyntiä

Metsänomistajat ovat panneet hinnat merkille, mutta mitään ryntäystä metsäkaupoille ei näytä olevan, vaikka keväällä puukauppa onkin piristynyt alkuvuoteen verrattuna.

Metsäteollisuus ry:n jäsenyritykset ostivat tammi-kesäkuussa puuta yksityismetsistä 15,1 miljoonaa kuutiota. Viiden edellisen vuoden vastaavan ajan keskiarvoon verrattuna määrä on 15 prosenttia pienempi.

Miksi näin?

Etelä-Savossa metsää omistava helsinkiläinen opiskelija Elina Virtanen kertoo seuraavansa puun hintoja keskimäärin kerran kuukaudessa ja aktiivisemmin silloin, kun metsää on tulossa myyntiin.

Metsän omistaminen on kuitenkin pitkäjänteistä sijoitustustoimintaa, Virtanen muistuttaa.

- Jos mietitään uudistushakkuuta eli päätehakkuuta, niin ajankohta on silloin kun se on. Enemmänkin se vaikuttaa, ei se hinta ole aina välttämättä se ykkösasia.

Lisäksi metsän omistaminen ja myyminen vaatii muutenkin suunnitelmallisuutta. Virtasen mukaan tulos tulee tukkipuusta, mutta silti kuitupuu voi olla metsänomistajalle tärkeämpi. Kaupat kannattaa tehdä yhtä aikaa.

- Kuidusta ei samalla tavalla makseta, mutta metsänhoidollisesti, jotta saat sen harvennushakkuun tehtyä, kannattaa myydä joku päätehakkuukohde siinä samalla.

Mäntymetsää auringonpaisteessa.
Elina Virtasen omistamaa metsää Etelä-Savossa. Hän ihmettelee, miksei erityisen laadukkaalle puulle ole aivan omaa hintaansa.Elina Virtanen

Metsänhoitoyhdistys Keski-Suomen johtaja Eero Poikonen ei ole lainkaan yllättynyt, että puun myynti ei ole lähtenyt hinnoista huolimatta erityisen kovaan kiitoon.

Heinäkuusta tulee hänen arvionsa mukaan perinteisen hiljainen.

- Tämä heinäkuu ei ole poikkeus. Hiljainen kausi tulee siitä, että sahat pitää lomia eikä tukkeja voi kaataa etukäteen, koska ne eivät säily pitkään.

Poikosen mukaan tukin hinta on nyt hyvä, mutta ei aivan niin korkea, kuin sahatavaran hinta edellyttäisi. Kuluttajahinnat eivät hänen mukaansa ole siirtyneet täysin suoraan kantohintoihin.

- Perinteisesti tukin hinta ei reagoi Suomessa niin suoraan loppumarkkinahintaan kuin jossain muissa maissa.

Sahatavaran osalta huippuhinta on ainakin hetkellisesti ohi. Sahatarakauppa on jumissa kolmannelle kvartaalille tultaessa, Poikonen toteaa.

Puukauppa ei kuitenkaan ole nyt ostajasta kiinni, ei edes heinäkuun hiljaiselon aikana. Metsäteollisuus ry:n metsäasiantuntija Anu Islander muistuttaa, että lomakuukaudesta huolimatta puukauppaa voi tehdä heinäkuussakin.

- Tällä hetkellä Suomessa on hyvät sähköiset palvelut puukaupassakin. Se onnistuu aikaan ja paikkaa sitoutumatta.

Kantohintojen kehitystä on vaikea ennustaa. Sahojen kova nousukiito on kuitenkin ohi, sillä inflaatio jarruttaa rakentamista ja korona-ajan tee se itse -remontointi on jäänyt taakse.

Lue lisää:

Konfliktipuuta tuodaan Venäjältä yhä - "Tuonti sekoittaa Suomen markkinoita", sanoo sahateollisuuden puheenjohtaja

Omakotitalojen asukkaat hamstraavat nyt polttopuita - yrittäjä: "Tällä menolla puu loppuu kesken"

mercredi 20 juillet 2022 14:41:45 Categories: YLE metsäteollisuus

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.