Katso jutun pääkuvan videografiikasta, miten Karsten Warholm putosi muiden kyydistä MM-finaalissa. Warholm menetti loukkaantumisen takia tärkeitä treenejä, mikä kostautui MM-finaalissa." /> Katso jutun pääkuvan videografiikasta, miten Karsten Warholm putosi muiden kyydistä MM-finaalissa. Warholm menetti loukkaantumisen takia tärkeitä treenejä, mikä kostautui MM-finaalissa." />

YLE

Norjalaistähti Karsten Warholmin paha hyytyminen 400 metrin aitojen loppukilpailussa puhuttaa. Lajin kaksinkertainen MM-voittaja johti kisaa aina kahdeksannelle aidalle asti. Sitten alkoi alamäki.

Jutun pääkuvana oleva videografiikka havainnollistaa, miten Warholm putosi muiden kyydistä.

Vielä alussa kaikki näytti norjalaisen kannalta hyvältä. Warholm sai hyvän lähdön ja juoksi ensimmäisen satasen aikaan 11,09.

Katso Warholmin lähtö alla olevalta videolta. Warholm juoksee radalla neljä.

Warholm johti kilpailua ensimmäiset 200 metriä. Puolivälissä kilpailua hänen etumatkansa toisena olleeseen Alison dos Santosiin oli 17 sadasosaa.

Toisen satasen Warholm juoksi aikaan 10,41. Täsmälleen yhtä nopeasti kuin dos Santos.

Katso Warholmin menoa takasuoralla alla olevalta videolta. Warholm juoksee radalla neljä.

Kilpailun kolmannella satasella norjalaisen vauhti alkoi hyytyä. Dos Santos oli ohittanut norjalaisen 300 metrin kohdalla. Viimeisen satasen Warholm juoksi kaikista finalisteista hitaimmin.

Kuten alla olevalla videolla näkyy, Warholm kolhaisee kahdeksatta aitaa. Juoksijan rytmi sekoittuu hieman.

ME-miehen totaalinen hyytyminen herätti hämmästystä, vaikka Warholm tuli MM-kisoihin vaikeista lähtökohdista.

Warhom loukkasi takareittään kesäkuun alussa Marokon Rabatissa pidetyssä Timanttiliigan kisassa. Norjalainen jätti kisan kesken ensimmäisen aidan jälkeen. Sen jälkeen hän oli kuuden viikon kilpailutauolla.

Warholm kiisti NRK:lle, että MM-finaalin äkillinen romahdus olisi johtunut takareidestä. Syy oli ratakierroksen juoksulle ominainen piirre: maitohapot.

- Tämä ei ollut minun paras päiväni. Olen tietenkin pettynyt, Warholm kommentoi.

- Minulle iski maitohapot kahdeksannen aidan jälkeen. Menin voittamaan. Mikään harjoittelu kuudessa viikossa ei auta. Kun hapot iskevät, siinä ei voi mitään.

Warholm kolhaisi kahdeksatta aitaa, minkä jälkeen hänen juoksunsa rytmi sekosi totaalisesti. Hetken aikaa näytti jopa siltä, että Warholm olisi loukannut takareitensä uudelleen.

Warholmin mukaan takareisi on hyvässä kunnossa.

Takareisivammasta toipuminen teki kuitenkin vahinkoa harjoittelulle ennen MM-kisoja.

- Olen ollut aiemmin onnekas. Tämä on nyt vain hyväksyttävä.

Katso koko miesten 400 metrin aitajuoksun finaali alla olevalta videolta.

Warholm voitti maailmanmestaruuden vuosina 2017 ja 2019. Viime kesänä hän voitti olympiakultaa ME-ajalla 45,94.

Finaalin tähti oli 22-vuotias brasilialainen oli Alison dos Santos, joka voitti olympiakultaa kisaennätyksellä 46,29. Se on kaikkien aikojen kolmosaika.

Teksti&Videot: Joska Saarinen ja Joel Sippola. Animaatio: Jaakko Torvi.

Tiistain MM-finaali oli Warholmille jättipettymys.
Karsten Warholm ei jaksanut huippuvauhtia loppuun asti.Andy Astfalck/Getty Images

Mitä ihmettä ME-mies Karsten Warholmille tapahtui MM-finaalissa? Asiantuntijalta merkittävä huomio kisan vaatimustasosta: "Warholm ei ollut valmis"

Pomppupiikkareista saarnannut norjalaistähti teki täyskäännöksen - tästä on kyse Karsten Warholmin superkengissä, joiden kärjessä on kynsi

Viivi Lehikoisen toiminta loppusuoralla kruunasi hurjan MM-kisajuoksun - rikkonut vanhan ennätyksensä peräti viisi kertaa tällä kaudella

mercredi 20 juillet 2022 14:13:02 Categories: YLE Yleisurheilun MM 2022