Ilta Sanoma

Applen ja Googlen virallisista sovelluskaupoista löytyy useita sovelluksia, joiden laskutuskäytännöt ovat vähintäänkin kyseenalaisia.

Sovelluskaupoissa piileksii useita huijauksia, joista osa on erittäin salakavalia.

Sovelluskaupoissa piileksii useita huijauksia, joista osa on erittäin salakavalia. Kuva: Pavlo Gonchar / ZUMA

Teknologiajättien vastatoimista huolimatta huijausohjelmia ilmaantuu Applen ja Googlen virallisiin sovelluskauppoihin lähes jatkuvalla syötöllä. Perinteisten ja ilmiselvien kiristys- ja haittaohjelmien ohella liikkeellä on myös sovelluksia, joiden harjoittamaa huijaamista on vaikeampaa havaita ensi silmäyksellä.

Näitä ohjelmia nimitetään englanniksi termillä fleeceware. Käytännössä kyseessä on tilausansa. Ne ohittavat usein Applen ja Googlen suodattimet, koska ne eivät ota lataajan laitetta hallintaan tai varasta siitä tietoja.

Tavanomainen fleeceware-ansa on sovellus, jonka lataaja saa tietyn mittaisen ilmaisen kokeilujakson. Kokeilujakson päätteeksi ohjelma muuttuu maksulliseksi, mutta jättää usein tämän kertomatta lataajalleen.

Lisäksi ohjelmia tehtailevat huijarit yrittävät parhaansa mukaan vaikeuttaa tilauksen perumista. Usein esimerkiksi ohjelman poisto puhelimesta ei riitä, vaan tilaus jatkaa juoksemistaan, kunnes se perutaan manuaalisesti ohjelman sisältä.

Lue lisää: Microsoft varoittaa: Näin kavala Android-huijaus voi tyhjentää tilisi

Googlen Play-ohjelmakaupasta vastaavia ohjelmia löytyy Applen App Storea enemmän, mutta myöskään iPhonet eivät ole täysin turvassa. VPNCheck-sivuston mukaan Applen kaupassa on esimerkiksi edelleen 84 huijausohjelmaa, jotka kaikki tietoturvayhtiö Avast löysi ja paljasti jo viime vuonna.

Erityisen kavalaa näiden huijausten toiminnasta tekee se, että julkaisuhetkellään ne voivat olla sovelluskaupoissa ilmaisia. Tällöin ne keräävät käyttäjiltä kehuja, ja korkean arvosanan saavutettuaan huijarit lisäävät ohjelmaan piilotetun tilausansan.

Näiden ohjelmien välttäminen on kuitenkin kohtuullisen yksinkertaista, kunhan vain pysyy tarkkana asentaessaan sovelluksia.

Nyrkkisääntönä varsinkaan omia maksutietoja ei kannata koskaan antaa yhdellekään sovellukselle, ellei ole täysin varma sen tarpeellisuudesta ja turvallisuudesta. Samalla tuntemattomilta kehittäjiltä tuntemattoman sovelluksen asentaminen on aina riski, jota kannattaa välttää.

Ilta Sanoma
mercredi 20 juillet 2022 10:03:00 Categories: Ilta Sanoma Tietoturva

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.