Osa Venäjältä vetäytyneistä yrityksistä tähyää Lähi-Itään, jossa pyritään irti öljystä. Erityisen kiinnostuksen kohde on uusi miljoonakaupunki, jossa toimitaan uusiutuvalla energialla ja ajetaan lentotakseilla. " /> Osa Venäjältä vetäytyneistä yrityksistä tähyää Lähi-Itään, jossa pyritään irti öljystä. Erityisen kiinnostuksen kohde on uusi miljoonakaupunki, jossa toimitaan uusiutuvalla energialla ja ajetaan lentotakseilla. " />

YLE


Lahtelaiselle Iskulle Venäjän markkinoiden menetys korvautuu lisääntyvällä viennillä muille vientimarkkinoille, kuten Lähi-Itään. Yhtiöllä on ollut projektimyyntiä Persianlahden alueella useita vuosia, mutta nyt yhtiö hakee alueelta merkittävää myynnin kasvua.

- Kun yksi markkina menee kiinni, laitamme resursseja muihin markkina-alueisiin ja kasvu haetaan nyt täältä, sanoo Isku Middle East FZ-LLC:n liiketoimintajohtaja Joonas Vikström.

Lahtelaisia huonekaluja kuljetetaan jatkossa yhä useammin merirahtina Helsingin Vuosaaren satamasta Suezin kanavan läpi Saudi-Arabiaan, Arabiemiraatteihin ja Qatariin.

Tällä hetkellä suomalaisyritysten suuri mielenkiinto on Saudi-Arabian gigahankkeissa, kuten Punaisenmeren rannikolla alkaneessa Neom-projektissa. Siinä rakennetaan rannikolle peräti miljoonan asukkaan kaupunkia, uutta satamaa ja matkailualuetta.

- Nämä ovat isoja kasvukeskittymiä, mitä tänne rakennetaan ja moni suomalainenkin yritys haluaa päästä mukaan.

Lahtelaisyritykselle se tarkoittaisi mittavia kalustetoimituksia useiksi vuosiksi.

Arabian niemimaa kiinnostaa kymmeniä suomalaisyrityksiä

Business Finlandin mukaan suomalaisyritysten kiinnostus Arabian niemimaan alueelle on selvästi lisääntynyt Venäjän aloittaman hyökkäyksen jälkeen. Parin kuukauden aikana selvitysvaiheeseen on edennyt kymmeniä uusia hankkeita.

- Tämä on yksi harvoista alueista, joissa on ennustettu bruttokansantuotteen kasvua tälle vuodelle. Arabiemiraateissa kasvu on yli viisi prosenttia, Saudi-Arabiassa yli seitsemän prosenttia, pohtii Business Finlandin vanhempi asiantuntija Antti Rahikka syytä yritysten kiinnostukseen.

Qatarin pääkaupunki Doha laajenee ympäröivälle aavikolle.
Qatarin pääkaupunki Doha laajenee ympäröivälle aavikolle. Kaupungissa on alkamassa jalkapallon MM-kisojen jälkeen useita rakennushankkeita, joihin myös suomalaisyrityksiä on pyrkimässä mukaan. Jari Tanskanen / Yle

Persianlahden maat vaurastuvat korkeiden energianhintojen ansiosta, ja se vauhdittaa rakennushankkeiden käynnistymistä. Rahikan mukaan esimerkiksi Arabiemiraattien budjetti on tasapainossa öljyn noin 60 dollarin barrelihinnalla, mutta hinta on ollut pitkään yli kaksinkertainen.

- Abu Dhabissa on 1 500 miljardin dollarin verran sijoitettavaa varallisuutta, ja se kasvaa joka päivä. Ongelma on siinä, että rahaa on niin paljon, että sitä ei voi tehokkaasti käyttää.

Miljardien investointeja öljyriippuvuuden vähentämiseen

Mutta samalla Saudi-Arabiassa, Qatarissa ja Arabiemiraateissa on havahduttu siihen, että maiden luonnonvarat ovat rajallisia, vaikka tällä hetkellä öljyn ja kaasun tuotantoa ei ole tarpeen rajoittaa.

Raju polttoaineiden hintojen nousu ja siirtyminen esimerkiksi sähköautoihin johtaa siihen, että fossiilisten polttoaineiden kysyntä vähenee länsimaissa pysyvästi.

Persianlahden maat haluavat vähentää riippuvuuttaan öljystä investoimalla lähivuosina miljardien eurojen arvosta uusiutuvaan energiaan ja kiertotalouteen.

- Täällä puhutaan vastuullisuudesta, kiertotaloudesta, kierrättämisestä ja ylipäätään vihreistä arvoista. On tunnistettu, että Pohjoismaista voidaan ottaa paljon oppia näihin teemoihin, pohtii Joonas Vikström.

Antti Rahikka mainitsee esimerkin hankkeista, joissa suomalaisyritykset voivat menestyä.

- Täällä on iso kysyntä puukuitupohjaisille tuotteille, joilla korvataan muovisia kertakäyttötuotteita. Myös akkujen ja tekstiilien kierrätys sekä energian tuottaminen jätteistä ovat isoja hankkeita.

Monet hankkeista ovat niin isoja, että suomalaisyrityksillä on mahdollisuus menestyä vain yhteenliittymien tai kumppaneiden avulla.

- Maat kilpailevat keskenään, ja kaiken pitää olla suurinta ja näyttävintä. Täällä käytetään paljon superlatiiveja, kenellä on korkein tai kaunein rakennus, sanoo Joonas Vikström.

Qatarin Dohan keskustasssa olevia pilvenpiirtäjiä.
Persianlahden maat varautuvat korvaamaan öljytulojen menetyksiä turismista saatavilla tuloilla. Lähivuosina Omaniin, Qatariin, Arabiemiraatteihin ja Saudi-Arabiaan nousee uusia matkailukohteita, joihin rakentamiseen myös suomalaisyrityksillä on mahdollisuus osallistua. Jari Tanskanen / Yle

Tulevaisuuden kaupunki - miljoonan asukkaan Neom

Yksi esimerkki kunnianhimoisista pyrkimyksistä etääntyä öljyriippuvuudesta on Saudi-Arabian luoteisosaan, Punaisenmeren rannikolle nouseva futuristinen matkailu- ja talousalue nimeltään Neom.

Siitä on tulossa kuningaskunnan piilaakso ja maan orastavan matkailuteollisuuden kärkihanke.

Saudi-Arabia sijoittaa 500 miljardia dollaria 26 500 neliökilometrin suuruiseen alueeseen, jonne nousee älykäs kaupunki, satama, teollisuusalue, lentoasema sekä matkailu- ja viihdepaikkoja. Satamasta on tarkoitus tehdä yksi Persianlahden merkittävimmistä logistiikkakeskuksista, sillä läheisen Suezin kanavan kautta kulkee noin 13 prosenttia maailman tavaravirroista.

Ensimmäisenä on valmistunut Neom Bayn lentoasema, josta on säännöllisiä lentoja maan pääkaupunkiin Riadiin. Suorat lennot ovat alkamassa myös Arabiemiraattien Dubaihin sekä Lontooseen. Alueen sisäinen liikenne tapahtuu tulevaisuudessa pääasiassa lentotakseilla, sekä nopeilla junilla, kun 170 kilometrin pituinen rata valmistuu.

Kaupungin ensimmäisen osan pitäisi valmistua vuonna 2025. Muutamassa vuodessa alueella on tarkoitus siirtyä käyttämään yksinomaan uusiutuvaa energiaa (Arab News). Sähkön tuotannossa käytetään muun muassa vetyä, lisäksi rakennusprojekti on allekirjoittanut kesällä sopimuksen 2 930 megawatin aurinkovoimalan ja 1 370 megawatin tuulipuiston rakentamisesta.

Kartta Neomin alueesta Punaisenmeren rannalla Saudi-Arabiassa.
Neom on matkailu- ja talousalue, jonka rakentamiseen Saudi-Arabia investoi 500 miljardia dollaria. Alueella toimii jo lentokenttä, ja sinne on rakenteilla kaupunki, satama, teollisuusalue sekä matkailu- ja viihdekeskuksia. Jyrki Lyytikkä / Yle

Neomin kolme ensimmäistä kirjainta on johdettu latinankielisestä uutta merkitsevästä sanasta. Neljäs kirjain puolestaan tulee arabiankielisestä sanasta mostaqbal, joka tarkoittaa tulevaisuutta.

Alueen ilmasto on vuoriston ansiosta erilainen kuin muualla Saudi-Arabiassa. Ympärivuotinen lämpötila jää kymmenen astetta alhaisemmaksi kuin muualla maassa, ja vuoristossa talvisin lämpötila voi laskea pakkasen puolelle. Niinpä Neomista on tulossa myös turismille hiljalleen avautuvan Saudi-Arabian tärkeä matkailukohde.

Qatarin Suomi-koulun rehtori Nikke Keskinen koulun aulassa.
Qatarin Suomi-koulun rehtori Nikke Keskinen sanoo, että koulu varautuu oppilasmäärän kasvuun, jos uusia suomalaisyrityksiä alkaa sijoittua Dohaan. Jari Tanskanen / Yle

Qatarin suomalaisen koulun oppilasmäärä kasvussa

Dohassa toimii vuonna 2014 perustettu Qatar-Finland International School, jossa opiskeli viime vuonna 750 oppilasta. Oppilasmäärä laski pandemian aikana, mutta viime lukuvuonna luokkakoot alkoivat kasvaa uudelleen.

Koulun opiskelijoista kolmasosa qatarilaisia tai muista maista Qatariin työn takia tulleiden perheiden lapsia. Kaikkiaan oppilaita on 61 maasta.

Suomalaisia asuu maassa noin pari sataa, joista koulun opiskelijoita on nelisenkymmentä. Valtaosa suomalaisista työllistyy Dohassa lentäjinä, öljy- tai kaasuteollisuudessa sekä pankkialalla. Koulussa varaudutaan uusien suomalaisyritysten tuloon.

- Me teemme parhaamme, että meillä on tarpeeksi paikkoja kaikille, jotka meidän kouluun haluaa. Kun jalkapallokisat ovat ohi, niin katsotaan miten tilanne muuttuu, sanoo koulun rehtori Nikke Keskinen.

Qatar keskittyy marras- ja joulukuussa pelattavien jalkapallon MM-kisojen valmisteluihin, jolloin muiden hankkeiden aloitusta on lykätty ensi vuoteen.

Suomen Dohan suurlähetystö Qatarissa.
Suomi avasi Dohassa suurlähetystön vuoden 2022 alussa. Sen yhtenä tehtävänä on tukea suomalaisyritysten sijoittumista Qatarin ja koko Persianlahden alueelle. Qatar puolestaan suunnittelee oman suurlähetystön avaamista Suomessa. Jari Tanskanen / Yle

Kisojen jälkeiseen aikaan tähtää myös suomalaisten yritysten kansainvälistymistä edistävä Team Finland. Suomi avasi Dohassa suurlähetystön vuodenvaihteessa. Sen yhtenä tehtävänä on vauhdittaa suomalaisyritysten pääsyä Qatariin.

- Ensi vuoden alkupuolelle on suunnitteilla ministerivetoisia yritysdelegaatioita sekä yhteispohjoismaisia tapahtumia, sanoo Suomen Dohan suurlähettiläs Pekka Voutilainen.

Liiketoiminnan aloittaminen vaatii runsaasti neuvotteluja ja lobbaamista, josta osa tehdään diplomaattitasolla.

mercredi 20 juillet 2022 08:15:00 Categories: YLE vientiyritys

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.