Ilta Sanoma

Ilta-Sanomien lukijat jakavat muistonsa yhtiökokouksissa sattuneista tilanteista ja taloyhtiöiden ihmissuhdesotkuista.

Juorukelloja, hyvävelikerhoja ja vastuun välttelyä. Näin lukijat kuvailevat taloyhtiöiden kiemuroita.

Juorukelloja, hyvävelikerhoja ja vastuun välttelyä. Näin lukijat kuvailevat taloyhtiöiden kiemuroita. Kuva: Colourbox

Taloyhtiön yhtiökokoukseen osallistuvien joukkoon mahtuu monenlaisia persoonia: vakiokalustoon kuuluu vähintäänkin yksi vastarannan kiiski - puhumattakaan siitä yhdestä tyypistä, joka on käsittämättömän pihi.

Ei siis ole mikään ihme, ettei yhteisistä asioista sopiminen ole aina täysin kitkatonta. Monelle lienee turhankin tuttu tilanne, kun yhtiökokouksessa väännetään iltamyöhään asti ja henkilökemiat eivät vain millään kohtaa.

Myös Ilta-Sanomien lukijoilla on kokemusta yhtiökokouksista, joiden tunnelma on kaikkea muuta kuin kepeä. Poimimme aiemman yhtiökokousaiheisen juttumme kommenteista lukijoiden kokemuksia yhtiökokouksissa sattuneista kiperistä tilanteista sekä kertomuksia piinaavan kimuranteista ihmissuhdekiemuroista taloyhtiöissä:

Eripuraa aiheuttavat muun muassa taloyhtiöissä tehtävien kunnostus- ja rakennustöiden kulut. Milloin väännetään remonttien tarpeellisuudesta, milloin kustannuksien jakovastuusta.

- Eräs osakas jarrutti kokouksessa hissikuilun rakentamista kellarikerroksesta ylöspäin. Kuulemma ensimmäisestä kerroksesta asti oli riittävä. Tämä osakas sitten ikääntyi ja tuli liikuntarajoitteiseksi. Ei päässyt enää saunaan, joka oli kellarikerroksessa. Taisi viimein ymmärtää, mitä oli tullut tehneeksi.

- Nelikerroksisissa taloissa oli jätetty rakennusvaiheessa porraskäytävään paikka hissille, ja jossain kohtaa tuohon tilaan haluttiin asentaa hissit. Kaikki eivät tietenkään halunneet maksaa hissistä, lähinnä kaiketi alimmissa kerroksissa asuvat miettivät maksuhalukkuuttaan. Syntyi keskustelua, jonka seurauksena saatiin erilaisia ehdotuksia hissien toteutuksesta: ei laiteta ovea niihin kerroksiin, joissa ei ole maksajia, annetaan poletti jaettavaksi hissiosakkaille tai asennetaan hissiin lukittavat ovet ja annetaan avaimet osakkaille. Ne hissit kyllä sitten tulivat ilman erikoisjärjestelyjä.

Kaikki talon asukkaat eivät halunneet maksaa hissistä, joten seurauksena syntyi erilaisia älyvapaita ehdotuksia hissien toteutuksesta, eräs lukija kertoo.

Kaikki talon asukkaat eivät halunneet maksaa hissistä, joten seurauksena syntyi erilaisia älyvapaita ehdotuksia hissien toteutuksesta, eräs lukija kertoo. Kuva: Tomi Vuokola

- Talosta oli mankeli mennyt rikki ja osa porukasta toivoi sen korjaamista. Käytin kokouksessa puheenvuoron ja toivoin korjausta, joka oli kohtuuhintainen. Talon asioiden epävirallinen päättäjä, joka oli aina sanellut tekemiset, ei tarvinnut mankelia. Hän sulki myös minun suuni sanomalla: "Rouvalla on varaa hankkia oma mankeli." Olin äimistynyt.

Lukijat kertoivat myös ikävämmistä tapauksista, joissa taloyhtiön hallituksessa turvaudutaan erilaisiin kepulikonsteihin ja lähes diktatuuria muistuttaviin johtamistapoihin. Ilmapiiriä latistaa myös turhanpäiväinen selän takana juoruilu.

- Meillä oli taloyhtiön hallituksessa eräs herra, joka katsoi hallituksessa ollessaan velvollisuudekseen juoruta kaikille asukkaille, miten erään asukkaan yhtiövastikkeet olivat rästissä muutamalta kuukaudelta. Hän haukkui myös selän takana hallitusta minkä kerkesi. Tällaiset juoruavat akat ja ukot eivät voi olla hallituksessa, varsinaisia yhteishengen saastuttajia.

Ongelmia aiheuttaa myös se, jos taloyhtiön hallitusta pyörittää pieni sisäpiiri, johon muilla ei ole pääsyä.

Ongelmia aiheuttaa myös se, jos taloyhtiön hallitusta pyörittää pieni sisäpiiri, johon muilla ei ole pääsyä. Kuva: Colourbox

- Asun Helsingissä pienessä rivarissa, jossa hallitus pysyy kuin tatti ja talonmiestyöt tehdään talkoilla, jos tehdään laisinkaan. Yhtiökokoukset ovat ikävää seurattavaa, kun nämä ikuisuushallituksen jäsenet pistävät tiettyjä ihmisiä kuusnolla. Korjaukset hoidetaan pärstäkertoimella ja viesti kulkee vain samanmielisten välillä. Toksista energiaa ja silkkaa röyhkeyttä.

- Meidän taloyhtiön hallituksessa pitää olla neljä varsinaista jäsentä ja 2 varajäsentä. Yhtiön hallitus ei halua muita mukaan - päinvastoin yksi jäsenistä ehdotti jäsenmäärän muuttamista kolmeen varsinaiseen jäseneen ja vain yhteen varajäseneen. Hallituksen jäsenet eivät informoi varajäseniä eivätkä pyydä heitä mukaan, vaikka varsinaisia jäseniä puuttuisi. Heillä toimii hyvä veli -kerho muutamien asuntojen ja isännöitsijän kesken, muut voivat vain tyytyä murusiin. Hallitus ja isännöitsijä suosii, syrjii ja puhuu pahaa, sekä valehtelee niille, jotka yrittävät olla mukana ja selvittää asioita.

Yksi yleinen taloyhtiöitä vaivaava ongelma on asukkaiden vähäinen innostus osallistua ja vaikuttaa yhtiön asioihin. Kokouksessa tuolit ammottavat tyhjyyttään ja kiinnostus yhteisiin asioihin on pyöreät nolla.

- Eräässä rivitalossa ei saatu hallitusta ollenkaan kokoon, kun kaikki olivat sitä mieltä, että jonkun muun kuuluisi asiat hoitaa ja riittää kun vain maksaa vastikkeet - sitä vartenhan ollaan muutettu rivitaloon, ettei tarvitsisi mistään huolehtia. Talo oli lähellä konkurssia ennen kuin halukkuutta hallitukseen löytyi. Isännöitsijäkin irtisanoutui, oli se niin ihmeellinen tilanne.

- Mainitsin naapurille, että tikkaat katolle pitäisi uusia, koska ne voivat irrota seinästä ja joku voi tippua alas. Naapurin täti tokaisi, että hän ei käytä tikkaita ja hänelle ei kuulu jos joku loukkaantuu. Muutkin taloyhtiössä samaa sarjaa: ei kiinnosta yhtiön asiat.

Ilta Sanoma
mardi 19 juillet 2022 18:42:00 Categories: Asuminen Ilta Sanoma

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.