Kyseessä on vapaaehtoisjärjestön operaatio, jossa se tuo Suomeen 12 sodassa loukkaantunutta potilasta." /> Kyseessä on vapaaehtoisjärjestön operaatio, jossa se tuo Suomeen 12 sodassa loukkaantunutta potilasta." />

YLE


Tampereelle ei ole toistaiseksi tuotu hoidettavaksi Ukrainasta haavoittuneita sotilaita. Tällaisia yksittäisiä potilaita saattaa kuitenkin saapua TAYSiin hoidettavaksi lähipäivinä.

- Olemme sitoutuneet siihen, että yksittäisiä potilaita voimme ottaa vastaan, kuten muutkin yliopistosairaalat Suomessa, kommentoi vs. Pirkanmaan sairaanhoitopiirin ja TAYSin johtaja Juhani Sand.

Sand kommentoi, että kokonaisuutena kesän tilanne on Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä varsin tiukka.

- Mutta tässä hyvin poikkeuksellisessa tilanteessa pyrimme kuitenkin omalta pieneltä osaltamme tarvittaessa auttamaan sodan uhreja.

Haavoittuneiden sotilaiden saapuminen liittyy ukrainalaisia vapaaehtoisesti auttavien tahojen toimintaan. Vapaaehtoiset aikovat tuoda paluumatkalla Suomeen mukanaan 12 haavoittunutta ukrainalaista sotilasta.

Virallisia kanavia saapunut vain yksittäisiä potilaita

Suomeen on tähän mennessä saapunut viranomaisten välisiä kanavia pitkin vain muutamia yksittäisiä sotilaita hoidettavaksi Ukrainasta. Viranomaisten koordinoima potilaiden siirto tapahtuu aina EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta. Sisäministeriö seuraa EU:n yhteistä informaatiokanavaa, jossa eri maat voivat ilmoittaa, jos ovat valmiita vastaanottamaan potilaita Ukrainasta.

- Mutta varsinkaan isommille määrille pahasti loukkaantuneita sotilaita ei ole pystytty tällä hetkellä tarjoamaan useita sairaalapaikkoja, kertoo erityisasiantuntija Krista Lyyra sosiaali- ja terveysministeriön turvallisuus- ja terveysosastolta.

Viranomaisten välisiä sotilaiden saapumisia Suomeen ei myöskään ole tällä hetkellä suunnitteilla. Lyyra ei pidä mahdottomana, että kesän aikana yksittäisiä potilaita Suomeen saapuisi, mutta siirrot ovat usein aika pitkiä prosesseja ja vaativat tarkkaa suunnittelua kuljetuksesta lähtien.

Ketään ei voida kieltää auttamasta, mutta

Viranomaisilla ei ole oikeutta kieltää vapaaehtoisia auttamasta, mutta Krista Lyyran mukaan heille on yritetty muistuttaa, että kaiken tulee olla erittäin hyvin etukäteen suunniteltua ja mietittyä.

- Kyllä tämmöinen yksittäinen kansalaisjärjestö ottaa semmoisia riskejä ihmisten hengillä, että toivottavasti ovat asian tarkkaan miettineet. Tätä viestiä on yritetty kyllä viranomaisten toimesta välittää.

- Sairaaloissa on vaikea tilanne meneillään muutenkin. Ja jo matka Suomeen on yksistään hirveän iso riski, sanoo Krista Lyyra.

Lyyra ymmärtää, jos viranomaisten toiminta tuntuu vapaaehtoisjärjestöjen mielestä hitaalta ja kankealta. Mutta siihen on syynsä.

- Ukraina on tarkka viranomaisten välisistä potilaiden luovutuksista. Siellä halutaan olla varmoja siitä, että jos huoltovastuu luovutetaan toiselle maalle, niin potilas sitten varmasti hoidetaan ja hoito on maksutonta, sanoo erityisasiantuntija Krista Lyyra.

Viime kädessä potilas saa myös itse päättää mihin maahan haluaa mennä hoidettavaksi.

Lue myös:

Suomalaisvapaaehtoiset tuovat haavoittuneita sotilaita Ukrainasta - Migri: "Nämä pitäisi jättää viranomaisten välisiksi operaatioiksi"

Sota Ukrainassa etenemässä kolmanteen vaiheeseen, arvioi asiantuntija - "Kuluttava sodankäynti jatkuu vielä pitkään"

Tavaralahjoitukset ukrainalaisten hyväksi ovat vähentyneet merkittävästi - kaupan keräyslaatikko kannustaa auttamaan matalalla kynnyksellä

mardi 19 juillet 2022 15:14:53 Categories: YLE sodan uhrit

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.