Vihreiden nuorten puheenjohtaja toivoo, että valtio lähtisi vetämään uudenlaisen ydinreaktorin rakentamista. Peppi Seppälän mielestä päästöjen vä" /> Vihreiden nuorten puheenjohtaja toivoo, että valtio lähtisi vetämään uudenlaisen ydinreaktorin rakentamista. Peppi Seppälän mielestä päästöjen vä" />

YLE


Taantuman ja jopa laman pelko kasvaa maailmalla. Pelko heijastuu raaka-aineiden hintoihin, jotka ovat romahtaneet äkillisesti viime päivinä.

Romahdus johtuu ennen kaikkea siitä, että sijoittajat vetävät varojaan pois raaka-aineista ja hyödykkeistä. He pelkäävät tulevaa taantumaa.

Tilanne kertoo myös yritysten epäluottamuksesta taloutta kohtaan. Ne keskittyvät akuutissa tilanteessa turvaamaan kassavirtansa eivätkä uskalla investoida. Näin raaka-aineille ei ole kysyntää ja hinnat laskevat.

Aiheesta lisää: Saksa joutuu nyt säästämään katuvalaistuksesta ja lämpimästä vedestä - maan kaasupula on riski koko Euroopalle

"Tohtori Kupari" ennustaa suhdanteet

Talouden ilmapuntarina pidetään erityisesti kuparia, koska sitä käytetään maailmalla laajasti aina rakennusteollisuudesta elektroniikkaan.

Kuparin arvo luisuu ennen kaikkea Kiinan heikkojen talouslukujen, mutta myös Euroopan kaasukriisin ja Yhdysvaltojen rahapolitiikan kiristymisen seurauksena, Suomen Pankista ja Elinkeinoelämän keskusliitosta EK:sta arvioidaan.

- Etenkin teollisuusmetalleissa, joista kuparia pidetään talouden mittana tai joskus puhutaan jopa Tohtori Kuparista, näkyy aika selvästi merkkejä, että sijoittajat ovat huolissaan, toimistopäällikkö Niko Herrala sanoo.

- Olemme menossa taloudessa selvästi vaimeampia aikoja kohti, eikä taantumakaan ole missään nimessä poissuljettu, EK:n johtaja Sami Pakarinen arvioi.

Myös muiden teollisuusmetallien ja maataloushyödykkeiden kuten teräksen, alumiinin ja puuvillan futuurien hinnat heikkenevät nyt nopeasti.

Vaikka esimerkiksi kuparin arvo ei ole vielä yhtä alhaalla kuin koronakriisin ensimmäisenä vuotena, viime viikkojen syöksy on nopeudeltaan ja laajuudeltaan jopa pandemian alkua voimakkaampi.

Koronan jälkeen toivottiin uutta talouden nousua, jossa yritykset panostaisivat vihreän siirtymän edellyttämiin investointeihin.

Sitten tuli Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan. Talouden kuviot menivät uusiksi, ja metallien ja raaka-aineiden hinnat alkoivat laskea kysynnän ja mielialojen heikentymisen vuoksi.

Produktion des Elektro-Vans Volkswagen ID. BUZZ von dem Autoheersteller Volkswagen ID. BUZZ bei Volkswagen Nutzfahrzeuge in Hanover.
Autotehtaiden tuotanto on supistunut, kun ensirekisteröinnit Euroopassa ovat vähentyneet 15 prosenttia kesäkuussa verrattuna vuodentakaiseen. Tämä näkyy myös metallien ja komponenttien kysynnässä. Kuvassa on ensimmäisiä versioita Volkswagenin uudesta täyssähköautosta ID. Buzzista, joka jäljittelee vanhaa legendaarista Kleinbusia.AOP

Sijoittajat ja kuluttajat apeina

Taloudessa on nyt poikkeuksellisia ristipaineita. Samaan aikaan kun raaka-aineet halpenevat, kuluttajahinnat nousevat.

Ristipainetta syntyy, koska raaka-ainekauppaa käydään futuureilla. Futuurikauppa perustuu arvioihin tulevista hinnoista. Samaan aikaan tarjonta konkreettisesta tavarasta fyysisillä markkinoilla on niukkaa, jolloin hinnat nousevat tässä hetkessä.

Raaka-aineiden hintojen lasku lieventää kyllä inflaatiopaineita jonkin verran, mutta kokonaisuus ei kerro hyvää maailmantalouden tilasta. Sijoittajat eivät usko talouden kestävän, ja vetäytyvät hyödykemarkkinoilta.

Kuparin ja raakaöljyn lisäksi myös puuvillan hintojen lasku kielii maailmantalouden hidastumisesta. Taantumassa ihmiset säästävät ensimmäiseksi tavaroiden ostamisesta kuten vaatteista. Siksi puuvillan hinnan jyrkkä lasku viime viikkoina kertoo kuluttajaluottamuksen heikkenemisestä.

Toisaalta korkea sähkön ja kaasun hinta lisää paineita inflaatioon eli kuluttajahintojen nousuun. Jos Venäjä päättää rajoittaa kaasutoimituksia Eurooppaan, se riittää todennäköisesti käynnistämään taantuman Euroopassa asiantuntijoiden mukaan.

Nuori, vaalea, silmälasipäinen mies istuu musta puvuntakki päällä konttorissa tietokoneruutujen takana.
"En ihan hirveän huolissani ole, koska työllisyysmarkkinat ovat terveellä pohjalla", Suomen Pankin toimistopäällikkö Niko Herrala sanoo. Lähiaikojen huolenaiheita ovat hänen mukaansa kuluttajaluottamus ja yritysten investointihalukkuus.Arttu Timonen / Yle

"Talvesta tulee hankala"

Markkinoilla ollaan huolissaan talouden tilanteesta kaikilla mantereilla, Suomen Pankin Herrala sanoo.

Yhdysvalloissa huolettaa rahapolitiikan ripeä kiristäminen eli korkojen nousu. Amerikkalaiset voivat vähentää kulutustaan korkojen noustessa.

Euroopassa ongelmana on ennen kaikkea suurimman talouden Saksan luja riippuvuus maakaasusta.

Kiinan nollatoleranssi koronaa kohtaan ja laajat sulkutoimet ovat heikentäneet talouskehitystä. Kiina on keskeinen raaka-aineiden kuluttaja maailmalla.

Elinkeinoelämän Pakarisen mukaan ensi talvesta näyttää tulevan hankala.

- Mutta paljon on siitä kiinni, mitä tapahtuu esimerkiksi kaasutoimituksille, ja sitä kautta sitten koko euroalueen teollisuudelle. Kyllä tässä hyvin suuria epävarmuuksia ja kysymyksiä tuleville kuukausille on, hän sanoo.

Kuvassa on vaalea silmälasipäinen mies keltainen kesäpaita päällä koivikko taustalla.
EK:n Sami Pakarisen mielestä raaka-aineiden hinnanlasku kertoo lähinnä lyhen aikavälin epävarmuudesta. Tulevaisuudessa on tarvetta palauttaa tuotantoa Eurooppaan ja toteuttaa vihreää siirtymää investoimalla voimakkaasti. Se tuo puhtia talouteen.Sara Aaltio / Yle

Hyödykkeiden hintojen lasku johtuu Pakarisen mukaan myös siitä, että ihmiset siirtyvät kuluttamaan palveluita esimerkiksi kodinelektroniikan sijaan.

- Jos kulutamme vähemmän tavaroita ja enemmän palveluita, niin totta kai se näkyy myös heikompana teollisuuskysyntänä [eli raaka-aineiden hinnoissa].

Voit keskustella aiheesta tiistai-iltaan klo 23:een saakka.

Aiheesta lisää:

Euroopan yhteishenki rakoilee energiahintojen noustessa - myös Suomessa nousukauden päättymiseen pitää varautua

Venäjän kaasuhanojen sulkeutuminen ajaisi Suomenkin todennäköisesti taantumaan, sanoo Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn

mardi 19 juillet 2022 08:30:00 Categories: YLE ilmastonmuutos

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.