Islannin kapteeni Sara Björk Gunnarsdottir toipui kahdeksassa kuukaudessa synnytyksestä EM-kentille. Äitejä pelaa EM-kisoissa enemmän kuin koskaa" /> Islannin kapteeni Sara Björk Gunnarsdottir toipui kahdeksassa kuukaudessa synnytyksestä EM-kentille. Äitejä pelaa EM-kisoissa enemmän kuin koskaa" />

YLE


Jalkapallon EM-kisojen jokainen ottelu nähdään Ylen kanavilla. Kisapelit, taustatarinat, uutiset ja kohokohtaklipit löydät Ylen kisasivuilta täältä.

Islannin ja Lyonin tähtipelaajalla, 31-vuotiaalla Sara Björk Gunnarsdottirilla oli marraskuussa vain yksi tavoite. Hän halusi ennättää kahdeksan kuukauden päässä siintäviin EM-kisoihin edustamaan kotimaataan.

Tavoite täyttyi. Islannin ykkösnimi ja ainoa kahteen kertaan maansa vuoden urheilijaksi valittu keskikenttäpelaaja palasi Ranskan pääsarjassa kentälle maaliskuussa. Toukokuussa hän voitti toisen Mestarien liigan mestaruutensa Lyonin kanssa.

Lopulta Gunnarsdottir marssi kapteeninnauha käsivarressaan kentälle sunnuntaina 10. heinäkuuta Belgiaa vastaan pienelle Manchester Cityn akatemiajoukkueen stadionille. Tasapeliin päättyneen ottelun jälkeen Gunnarsdottir sai pikkupoikansa Ragnarin käsivarsilleen kentällä.

- On hullua, että hän on kanssani täällä nurmella, Gunnarsdottir nauroi Islannin yleisradioyhtiö RUV:n haastattelussa, poikansa sylissään.

-
Getty Images

Jalkapallon naisten EM-kisoissa pelaa tänä vuonna ennätysmäärä äitejä, yhteensä kolmetoista. Islannissa heitä on eniten, viisi pelaajaa.

Vaikka määrä itsessään on vielä pieni, kun kisoissa on mukana yhteensä 368 pelaajaa, on äitien määrän nousu merkittävä. Esimerkiksi vuonna 2017 kansainvälisen jalkapalloilijoiden pelaajayhdistyksen Fifpron mukaan vain kaksi prosenttia sen tilastoimista koko maailman naispelaajista oli äitejä.

Muutoksen takana ovat asennemuutokset äitiyteen jalkapallossa ja ennen kaikkea odotettu muutos kansainvälisen lajiliiton toiminnassa. Fifpron selvityksessä vuonna 2017 kun selvisi myös, että useat naiset joutuivat lopettamaan jalkapallouransa tullessaan äideiksi.

Fifan äitiyttä koskevat säännöt olivat ensiaskel

Viime vuonna tuli voimaan pitkään odotettu Fifan säännöstö pelaajien äitiyteen liittyvistä asioista. Muun muassa äitiyslomat tehtiin palkallisiksi. Pelaajille tulee maksaa vähintään 14 viikon mittaisen äitiysloman aikana vähintään kahta kolmasosaa heidän sopimuksensa mukaisesta palkastaan. Lisäksi säännöissä edellytetään pelaajille oikeutta palata joukkueensa mukaan raskauden jälkeen ja mahdollisuutta yksityiseen sairaanhoitoon.

Fifpron mukaan tämä Fifan säännöstö on ensiaskel äitiyden tukemisessa jalkapallossa. Yksi tärkeimmistä asioista säännöissä oli kuitenkin se, että niissä estetään erilaisin sakkorangaistuksin pelaajan irtisanominen äidiksi tulemisen vuoksi.

- Minun peliurani alussa pelaajat saivat vielä potkut joukkueistaan, jos he tulivat raskaaksi. Säännöstö on giganttinen muutos naisten jalkapalloilussa, Ruotsin pelaajayhdistuksen varapuheenjohtaja Caroline Jönsson sanoi Sydsvenskanille aiemmin.

Jönsson pelasi Ruotsin maajoukkueen ykkösmaalivahtina vuosina 1999-2009. Hän on toiminut myös kansainvälisellä tasolla Fifprossa yhtenä äitiyden tukemista vaativana äänitorvena. Hänen mielestään äitiyttä ja raskautta koskevia tukisääntöjä pitää vielä parantaa koko jalkapalloilevan maailman suhteen. Myös jalkapalloilijoiden isyyttä halutaan tukea.

- Haluamme Fifprossa yhtenäisen, kaikkia vanhemmaksi tulevia jalkapalloilijoita koskevan säännöstön, kansainvälisen pelaajayhdistyksen hallituksen jäsen Jönsson kertoi.

Takaisin huippukuntoon

-
Sara Björk Gunnarsdottir ja Amel Majri poseerasivat Mestarien liigan pokaalin kanssa toukokuussa. Majrista tuli heinäkuun alussa ensimmäinen äidiksi tullut aktiivi-ranskalaispelaaja.DeFodi Images via Getty Images

Gunnarsdottirilla äitiys toi luonnollisesti omia haasteitakin. Hänen puolisonsa Arni Vilhjalmsson on myös ammattilaisjalkapalloilija, joka pelasi viime kaudella Ranskan kakkostasolla Ligue 2 -seura Rodez AF:ssa. Välimatkaa pariskunnalla oli siis neljän tunnin ajomatkan ja yli 400 kilometriä, eikä Vilhjalmsson päässyt käymään perheensä luona kun pari kertaa viikossa.

Apua pariskunta sai lapsenvahdilta ja sukulaisilta. Pääasiassa vastuu pienen Ragnarin suhteen jäi Gunnarsdottirille, joka paluutoiveidensa kanssa piti huoltaan pojastaan vähin unin ja vaihtelevalla päivärytmillä. Islannin kapteeni kuvaili raskauden jälkeisiä kuukausiaan BBC:lle "fyysisesti ja henkisesti uuvuttaviksi", mutta samalla elämänsä parhaaksi ajaksi.

- Olen silti todella ylpeä siitä ajasta, sillä tein älyttömästi töitä sen eteen, että olisin taas huippukunnossa. Sain samalla näyttää muille pelaajille, että on mahdollista olla ammattilaisjalkapalloilija ja äiti, hän kertoi.

Gunnarsdottir teki myös raskaudestaan ja paluustaan kentille lyhytdokumentin suositun jalkapallomedian COPA90:n kanssa. Sen nimeksi tuli "Do Both", suomeksi "Tee molemmat".

Juventukseen siirtynyt Islannin ydinpalanen on taas huippukunnossa. Hän on kahdessa ensimmäisessä EM-kisojen alkulohkon ottelussaan juossut 10,47 kilometriä per ottelu. Vertailuksi, kisojen tähän mennessä eniten kilometrejä juossut pelaaja, Suomen Emmi Alanen, juoksi kolmessa ottelussa keskiarvokseen 12,11 kilometriä per ottelu.

Lapsien näkemisessä eri valintoja

Vanhemmat haluavat nähdä lapsiaan myös maajoukkueiden mukana, jos vaan voivat. Katsomossa viihtyvät ja muun muassa pelien jälkeen isiään tapaavat pelaajien lapset ovat tuttu näky miesten arvokisoissa. Naisten EM-kisojen joukkueilla on hieman erilaisia käytäntöjä pelaajien ja heidän lastensa vapaa-ajalla näkemisen suhteen.

-
Stefanie van Der Gragt iski Hollannille maalin Sveitsiä vastaan.Getty Images

Islanti antaa pelaajille mahdollisuuden pitää lastaan mukana majoituksessaan ainoastaan silloin, jos lapsi on alle vuoden ikäinen. Siispä kaikki islantilaisten äitiviisikosta, Gunnarsdottir, Dagny Brynjarsdottir, Sif Atladottir, Sandra Sigurdardottir ja Elisa Vidarsdottir, eivät pääse näkemään lapsiaan kisojen aikana.

Belgian Lenie Onzia, Englannin Demi Stokes sekä Hollannin Sherida Spitse ja Stefanie van Der Gragt pääsevät näkemään lapsiaan kisojen aikana erillisinä joukkueidensa perhepäivinä.

Ruotsin Lina Hurtigin, Hedvig Lindahlin ja Elin Rubenssonin on mahdollista nähdä lapsiaan vapaa-ajallaan. Ruotsin jalkapalloliitto myös kustantaa pelaajien perheille ja sukulaisille matkan sekä majoituksen kisoihin, jotta lapset pääsevät paikan päälle aikuisten kanssa.

Saksan Almuth Schult puolestaan voi asua kumppaninsa ja lastensa kanssa.

Kuka tekee ottelun avausmaalin ja millä minuutilla? Veikkaa jokaisen EM-kisojen ottelun avausmaalintekijää Futistietäjässä. Lähimmäksi oikein veikkanneelle palkinnoksi tekniikkapallo.

Lue myös:

Ratkaistaanko viimeinen pudotuspelipaikka kurinpitopisteillä? Viimeiset alkulohkopelit tyrmäävässä helteessä klo 22 - seuraa EM-futista hetki hetkeltä

Jalkapallon EM-kisoissa hämmentävä ilmiö - peräti kolmasosa maaleista tehty päällä

Saako Anna Signeul jatkaa Helmareissa? Ruotsalaisluotsi avautui kohustaan, asiantuntija vaihtaisi päävalmentajaa saman tien

Helmarit jäi parempiensa jalkoihin - mutta ketkä pelaajista säväyttivät? Tämä suomalaistähti mahtuisi huippujoukkueidenkin ryhmään

mardi 19 juillet 2022 00:43:12 Categories: YLE äitiys

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.