Saksalaiset vaativat Suomea osallistumaan Uniperin pelastamiseen, mutta Suomi painaa jarrua. " /> Saksalaiset vaativat Suomea osallistumaan Uniperin pelastamiseen, mutta Suomi painaa jarrua. " />

YLE


Viikonloppuna kaikkien tiedotusvälineiden luetuimmaksi uutiseksi nousi kotkalaiseen rysään uinut mursu. Mursu syrjäytti hetkeksi veronmaksajan kannalta huomattavasti suuremman uutisen: energiayhtiö Fortumin omistaman tytäryhtiön Uniperin mahalaskun.

Saksan suurin kaasunmyyjä Uniper on pulassa ja huutaa apuun Suomea. Saksan hallitus myöntää, että maa on nojannut liikaa venäläiseen kaasuun. Nyt tehdään jo hätäsuunnitelmia, miten selvitään kylmästä talvesta. Pian on alennettava asuntojen lämpötiloja ja otettava lyhyempiä suihkuja.

Tappiota tulee kymmeniä miljoonia euroja päivässä, kuukaudessa jopa 1,5 miljardia. Jos putosit kärryiltä, kertaamme tässä jutussa, miksi näin on käynyt.

1. Miten tämä liikuttaa suomalaista veronmaksajaa?

Uniperin pääomistaja on suomalainen energiayhtiö Fortum. Fortum omistaa 78 prosenttia Uniperista. Fortumista 51 prosenttia omistaa Suomen valtio eli veronmaksajat.

Kaasun hinta on korkealla ja Uniper myy kaasua yrityksille ja kotitalouksille tappiolla. Tilanne paheni viime viikolla, kun Venäjä katkaisi kaasutoimitukset Nord Stream 1 -kaasuputken kautta kymmeneksi päiväksi. Syyksi kerrottiin huoltotoimet.

Jos Uniper kaatuu, on vaarana, että lasku lankeaa suomalaiselle veronmaksajalle. Suomalaiset veronmaksajat voivat joutua kärsimään Uniperin kriisistä, jos Fortumin arvo laskee ja osinkovirta kärsii. Fortum tuottaa merkittäviä tuloja valtiolle vuosittain.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra vaati tänään maanantaina helpotusta veronmaksajien tuskaan ja eduskuntaa pikaisesti koolle. Purra korostaa, että summat ovat valtavia.

- Millä tiedolla hallitus on antanut Fortumin johdolle valtuudet Uniperin vähintään kahdeksan miljardin euron tukipakettiin jo alkuvuonna ennen Venäjän hyökkäystä. Kuultiinko puolueettomia arvioitsijoita? Purra kysyy tiedotteessaan.

2. Miksi Suomi on sotkeentunut tähän soppaan?

Energiayhtiö Fortum halusi laajentaa toimintaansa. Se osti Uniperista ensin 47 prosenttia vuonna 2018 ja on kasvattanut omistusosuutensa sen jälkeen 78 prosenttiin.

Vaikka valtio omistaa yli puolet Fortumista, poliitikot ovat vierittäneet syyn epäonnistuneesta kaupasta Fortumille. Elinkeinoministerinä tuolloin toiminut Mika Lintilä (kesk.) on kertonut Ylelle kuulleensa kaupasta varttia ennen sen julkistamista.

Moitteita tuli tuolloin lähinnä siitä, että Uniper omistaa kivihiilivoimaloita. Se on ristiriidassa Suomen vihreiden energian tavoitteiden kanssa.

- Edes vuosi sitten ei osattu ennustaa, että maakaasun hinta nousee 700 prosenttia vuoden aikana. On helppo hakea virheitä ratkaisusta, jonka yrityksen johto teki parhaan tietämyksensä mukaan, Lintilä sanoi Ylelle viime viikolla.

Myös valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri Tytti Tuppurainen (sd.) on korostanut useaan otteeseen, että päätöksen teki Fortumin silloinen johto. Silloin elettiin myös aikoja, jolloin "kauppa oli kauppaa eikä siihen haluttu sotkea ulkopolitiikkaa".

3. Miksi Uniper ei voi nostaa kaasun hintaa?

Saksassa on korkea kynnys sille, että kuluttajat ja yritykset maksaisivat kaasusta enemmän. Hinnan nosto raivostuttaisi kansalaiset ja poliitikoilla ei ole varaa suututtaa äänestäjiä.

4. Miksi kaasulla on niin paljon merkitystä?

Euroopan talouskasvu yskii pahoin. Tilanne on vaikea etenkin Saksalle ja Italialle, jotka ovat eniten riippuvaisia venäläisestä kaasusta. Jos Venäjä katkaisee kaasutoimitukset, tilanne heikkenee entisestään.

Varman toimitusjohtaja Risto Murto muistutti Ylen aamussa, että kahden ison maan talouden heikentyminen vaikuttaisi myös Suomeen. Saksa on Suomelle tärkeä kauppakumppani.

Kaasun ja öljyn hinnannousu voi aiheuttaa myös levottomuutta. Kansalaiset voivat ryhtyä kapinoimaan. Osa kansalaisista näkee, että Ukrainan sodasta maksetaan liian suuri hinta.

5. Mitä tapahtuu seuraavaksi?

Suomi suhtautuu nihkeästi siihen, että Uniperille annettaisiin lisärahoitusta. Tiistaina eduskunta keskeyttää istuntotaukonsa ja omistaohjausministeri Tytti Tuppurainen saapuu eduskunnan talousvaliokunnan tentattavaksi.

Energiayhtiö Fortum on ehdottanut Uniperin pilkkomista. Saksan huoltovarmuuden kannalta olennaiset osat Fortum siirtäisi Saksan valtiolle. Ajatus saa kannatusta: samoilla linjoilla on myös omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen. Pilkkominen saa tukea myös talousvaliokunnalta.

Neuvottelut Uniperin pelastamisesta jatkuvat. Viime viikolla arvioitiin, että ne kestävät päiviä tai viikkoja. Uniperin pelastuspaketista on neuvoteltu jo viikkoja.

Neuvotteluissa mukana ollut finanssineuvos Maija Strandberg kertoi Ylelle maanantaina, että aikataulua ja sisältöä ei kommentoida.

Aiheesta voi keskustella tiistaihin kello 23 asti

Euroopan yhteishenki rakoilee energiahintojen noustessa - myös Suomessa nousukauden päättymiseen pitää varautua

Talousvaliokunta kuulee Tytti Tuppuraista Uniperista poikkeuksellisessa istunnossa tiistaina - vastausta penätään moneen tiukkaan kysymykseen

lundi 18 juillet 2022 20:02:30 Categories: Uniper YLE

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.