Vielä tovi sitten Puumalassa syntyi uhanalaisia saimaannorppia enemmän kuin vauvoja, nyt tilanne on päinvastainen." /> Vielä tovi sitten Puumalassa syntyi uhanalaisia saimaannorppia enemmän kuin vauvoja, nyt tilanne on päinvastainen." />

YLE


Puumala tuli 2010-luvulla kuuluisaksi siitä, että jopa erittäin uhanalaisia saimaannorppia syntyi (noin 10) enemmän kuin lapsia. Kuutit olivat niskan päällä vielä viime vuonna, mutta tänä vuonna voimasuhteet muuttuvat.

Metsähallituksen mukaan kuuttejakin syntyi tänä keväänä ennätysmäärä 14, mutta lapsia on tulossa peräti yli 20.

Maakuntaliiton ennakkotiedot vuoden alkuosalta näyttävät, että Sulkavan syntyvyys pysyy tavanomaisessa viidessä - kuudessa lapsessa. Toukokuun loppuun mennessä uusia sulkavalaisia syntyi vain neljä. Käänne on luvassa loppuvuoden aikana.

- Tämän hetken arvio on 18-20, Sulkavan kunnanjohtaja Juho Järvenpää myhäilee.

Ennakkotiedot pitävät yleensä hyvin paikkansa, sillä odottavat perheet asioivat hyvissä ajoin neuvoloissa.

Naapurikunnassa Puumalassa käänne tapahtui hieman aiemmin. Alkuvuodesta syntyi yhdeksän vauvaa.

- Koko vuoden arvio on yli 20 vauvaa, kunnanjohtaja Niina Kuuva kertoo.

Erilaisia konsteja on kokeiltu

Molemmissa reilun 2 000 asukkaan kunnassa on tehty vuosikausia hartiavoimin töitä, että synkkä väkiluvun kehitys kääntyisi. Puumala on laskenut kahteen otteeseen kuntaveroprosenttia ja tarjonnut ilmaisen varhaiskasvatuksen.

Sulkava päätyi myös ilmaiseen varhaiskasvatukseen ja päätti myös muuttaville lapsiperheille tarjottavasta kuntaverovapaasta vuodesta. Jälkimmäinen kaatui kuitenkin valitukseen, joka meni läpi oikeudessa.

Syntyvyyden kasvun taustalla on myös korona ja lisääntynyt etätyö. Myös muuttoliike on kääntynyt plusmerkkiseksi.

- Myös kunnan hyvät ja sujuvat palvelut vaikuttavat, Juho Järvenpää muistuttaa.

Muuttovoitosta ja lisääntyneestä syntyvyydestä huolimatta molempien kuntien asukasluku jatkaa laskuaan. Syynä on ikääntynyt väestö ja poisnukkuvien iso määrä.

- Väestökehityksessä tuijotetaan liikaa tilastoja. Kun otetaan huomioon myös kausiasukkaat, ei tilanne ole lainkaan huono, Juho Järvenpää muistuttaa.

Syntyvyyden voimakas vaihtelu tuo haasteita myös kunnallisten palveluiden tarjontaan. Takavuosien muutaman lapsen ikäluokasta ei saanut kokoon edes tolkullista koululuokkaa, erilaisista harrastusryhmistä puhumattakaan.

- Sen kanssa on opittu elämään. Voidaan muodostaa yhdysluokkia. Harrrastusryhmissä on totuttu tekemään yhteistyötä naapurikuntien kanssa ja yhdistämään eri vuosiluokkia.

Puumalan kunnanjohtaja Niina Kuuva pääsi samaan kuvaan Nooa Pietikäinen ja Jare Saarisen kanssa Puumalan päiväkodin pihalla.
Puumalan kunnanjohtaja Niina Kuuva pääsi samaan kuvaan Nooa Pietikäisen ja Jare Saarisen kanssa Puumalan päiväkodin pihalla.Petri Vironen / Yle

Yhteisluokkia joudutaan perustamaan välillä

Puumalassa siis syntyy tänä vuonna yli 20 lasta. Se on paljon kunnassa, jossa on totuteltu viiden - kuuden lapsen ikäluokkiin vuosikausia.

- Ensi vuodeksikin joudumme muodostamaan yhtenäiskouluun yhteisluokkia, että saadaan riittävästi oppilaita opetusryhmään, sanoo Puumalan kunnanjohtaja Niina Kuuva.

Kuuva muistuttaa, että koronan kautta lisääntynyt etätyö on vain osaselitys vauvabuumiin.

- Olemme tehneet myös pitkäjänteisesti työtä asian eteen. Varhaiskasvatus on laadukasta ja maksuton. Olemme myös saaneet Unicefin Lapsiystävällinen kunta -statuksen, sillä otamme lapset huomioon päätöksenteossamme.

Puumalassa on myös hieman epävirallisempi selitys syntyvyyden hyppäykselle.

- Ehkä olemme pyrkineet rohkaisemaan ihmisiä tekemään tulevaisuutta eli hankkimaan lapsia, mutta ne on henkilökohtaisia päätöksiä.

Varhaiskasvatuksen maksuttomuus tuo Puumalassa perheelle enimmillään satojen eurojen säästön kuukaudessa.

- Veroprosenttia olemme laskeneet kahdesti ja se on Etelä-Savon alhaisin, Kuuva kehaisee.

Puumalan veroprosentti on 19,5. Lisäksi kunnan talous on vakaa. Käytännössä kunta on velaton ja ylijäämiä on taseessa reilun vuoden verotulojen verran.

- Tilanne kääntyi jo aiemmin, mutta viime vuonna muuttovoitto oli selkeästi isompi, 29 henkeä. Koronan aikana olemme saaneet uusia kuntalaisia vapaa-ajan asukkaista.

Väkiluvun kasvu vaatii maahanmuuttoa

Puumalan yritystoiminnalla on myös pyyhkinyt hyvin. Nuoret yrittäjät ovat tuoneet mukanaan myös perheensä.

Puumala väkiluku kuitenkin laskee, sillä kuolevien määrä on selvästi syntyviä suurempi.

- Väkiluvun kasvu edellyttää myös maahanmuuton kasvua. Se helpottaisi myös työvoimapulaa, jota täällä podetaan.

Puumalan ja Sulkavan kaltainen vauvabuumi ei ennakkotietojen mukaan näyttäisi toistuvan Etelä-Savon muissa pienissä maaseutukunnissa. Rantasalmelta ja Pertunmaalta kerrotaan, että lapsia on syntymässä tavanomainen määrä eli viidestä kahdeksaan.

Sulkavan kunnanjohtaja Juho Järvenpää iloitsee syntyvyyden kasvusta kunnassaan.
Juho Järvenpään mielestä Suomessa tuijotetaan liikaa tilastoja ja vakituisten asukkaiden määrää.Petri Vironen / Yle

Lue lisää: Suomi jakautuu syntyvien ja kuolevien kuntiin: katso, kumpaan ryhmään kotikuntasi kuuluu

Onko omassa kunnassasi meneillään vauvabuumi? Voi keskustella aiheesta 19.7. klo 23.00 saakka.

lundi 18 juillet 2022 18:23:09 Categories: YLE syntyvyys

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.