Jalkapallon EM-turnauksesta jäi huippuja pois loukkaantumisten takia, eikä kisoissakaan ole säästytty niiltä. Dosentti Mari Leppänen kertoo polvivammojen olevan yleisiä naisten jalkapallossa." /> Jalkapallon EM-turnauksesta jäi huippuja pois loukkaantumisten takia, eikä kisoissakaan ole säästytty niiltä. Dosentti Mari Leppänen kertoo polvivammojen olevan yleisiä naisten jalkapallossa." />

YLE


Jalkapallon EM-kisojen jokainen ottelu nähdään Ylen kanavilla. Kisapelit, taustatarinat, uutiset ja kohokohtaklipit löydät Ylen kisasivuilta.

EM-jalkapallo alkoi synkästi, kun kisa-aattona maailman paras jalkapalloilija, Espanjan Alexia Putellas sai polvivamman.

Toisena kisapäivänä Pohjois-Irlannin hyökkääjän Simone Magillin turnaus päättyi vakavaan polvivammaan. Helmareiden laitapuolustaja Emma Koivisto pelasi avausottelussa vasen polvi mustien teippien vuoraamana.

- Koen naisten jalkapallon polvivammat ihan äärimmäisen vakavaksi ongelmaksi, sanoo Yle Urheilun asiantuntija Jonne Kunnas.

EM-kisat ovat osoittaneet, että buumi on nyt kova. Uusia yleisöennätyksiä tehdään pelistä toiseen, eikä Belgia-Islanti-otteluun edes mahtuneet kaikki halukkaat stadionille.

Naisten jalkapallon pelimääriä lisätään samalla, kun pelinopeus ja -intensiteetti ovat kasvussa. Siksi asiantuntija Kunnaksen mukaan jalkapallon katto-organisaatioiden ja seurojen tulisi pitää huolta siitä, että ottelutahti ei "lähde käsistä".

- Ymmärtääkseni miesten ja naisten välillä on huomattava ero polvivammojen määrissä. Asiaa ei voi vain sivuuttaa niin, että naisten jalkapallossa seurataan miesten mallia - eli lisätään älyttömästi huippupelaajien pelimääriä - koska silloin pelaajien terveys riskeerataan.

Lue lisää: "Onko tässä enää mitään järkeä?" - jalkapallon supertähdet pelaavat epäinhimillisen määrän otteluita, tutkijat varoittavat vakavista seurauksista

Jalkojen vammat tosiaan ovat merkittävä riesa jalkapalloilijoille, ja naisilla korostuvat etenkin nivelsidevammat.

- Jalkapallossa polvi- ja nilkkavammat ovat naisilla yleisempiä kuin miehillä. Miehillä taasen yleisempiä ovat lihasvammat, dosentti Mari Leppänen kertoo.

Leppänen on tutkimus- ja kehittämisjohtaja UKK-instituutissa sekä Tampereen urheilulääkäriasemalla. Hän tutkii työkseen urheiluvammojen ehkäisyä eri lajeissa.

Emma Koivisto pelasi polvi teipattuna.
Suomen Emma Koivisto pelasi Espanja-ottelussa polvi teipattuna.Tomi Hänninen / Yle

Dosentti Leppäsen mukaan yksi syy naisten nivelsidevammojen yleisyyteen ovat hormonaaliset tekijät. Toinen on anatomia; naisilla on miehiä leveämpi lantio. Lisäksi naisilla on suhteellisesti heikompi lihasvoima, mikä saattaa tuoda haasteita liikehallintaan.

Hormonien vaikutuksesta naisilla on joustavammat sidekudokset. Mutta miten leveä lantio vaikuttaa vammoihin?

Leppäsen mukaan se vaikeutta alaraajan liikehallintaa, koska lantio lähtökohtaisesti ohjaa reittä sisäkiertoon. Tämän vähentäminen vaatii lihasvoimaa lonkan ulkokiertäjistä.

- Polvivammat tyypillisimmin aiheutuvat nopeissa suunnanmuutoksissa, joissa polvi pääsee äkillisesti painumaan valgukseen eli sisäänpäin. Tuolloin eturistisiteeseen voi kohdistua leikkaava voima, joka aiheuttaa vamman.

Naisilla myös takareisi on usein etureittä heikompi, mikä myös vaikuttaa polven hallintaan.

- Nopeassa tilanteessa jalan linjauksen pitäminen hyvänä, polvi ja varpaat samassa suunnassa, vaatii lihasvoimaa ja hallintaa erityisesti lonkan ja takareiden lihaksilta, Leppänen kertoo.

Mari Leppänen, tutkimus- ja kehittämispäällikkö, UKK-instituuti
Dosentti Mari Leppänen. Arkistokuva.Mårten Lampén / Yle

Yle Urheilu julkaisi helmikuussa 2020 jutun kuukautiskierron yhteydestä polvivammoihin. Tuollon kerrottiin, että esimerkiksi kuukautisten aikana reaktioaika on pidempi, ja riski erilaisille pehmytkudosvammoille, eli lihas- ja nivelsidevammoille, on suurempi.

Lue lisää: Kuukautisilla ja polvivammoilla havaittu yllättävä yhteys - kuukautiskierron seurannasta on tulossa maailmalla urheilutrendi, johon Suomessa on herätty ensimmäisten joukossa

Leppäsen mukaan aiheesta on varsin vähäistä tutkimusnäyttöä.

- Tutkimusnäyttöä tarvittaisiin todella paljon lisää, että voitaisiin antaa suosituksia siitä, miten naisurheilijoiden tulisi harjoitella tietyssä vaiheessa kiertoa vammojen ehkäisemiseksi.

Jalkapalloseura Chelsean vuoden 2020 mallin mukaan muun muassa nopeita suunnanmuutoksia, jotka voivat vahingoittaa nilkkaa ja polvea, tulisi välttää.

- En ole tästä samaa mieltä - suunnanmuutoksia, ja erityisesti niiden turvallista suorittamista, pitäisi harjoitella enemmän. En suosittelisi pitämään niistä taukoa nykyisen tutkimusnäytön perusteella. Ja jos mietitään otteluita, jätettäisiinkö nämä pelaajat pois kokoonpanosta?

Leppänen sanoo, että kuukautiskierto todennäköisesti vaikuttaa nivelsiteiden elastisuuteen, mutta tutkimus ei vielä osaa vastata, mihin toimenpiteisiin tulisi ryhtyä.

Hegerberg, Hermoso, Sainio, Sällström...

Vammat usein pakottavat urheilijan pitkäksi aikaa pois pelistä. Esimerkiksi polven eturistisidevamman kuntoutukseen suositellaan yleensä 12 kuukauden pelitaukoa.

Espanjan maalitykki Jennifer Hermoso jäi kisoista pois polvivamman takia. Norjan Ada Hegerberg oli lähes kaksi vuotta pelaamatta polvivamman myötä. Helmareiden Linda Sällström ja Essi Sainio olivat päättää uransa polvivammojen pitkittyessä.

Miten polvivammoja voitaisiin ehkäistä? Leppäsen mukaan tietyntyyppisellä harjoitusohjelmalla on voitu vähentää polvivammojen riskejä - etenkin ilman ulkoista aiheuttajaa (esimerkiksi suora isku polveen) tapahtuvia eturistisidevammoja.

Hermolihasjärjestelmää kehittävä harjoittelu sisältää ala- ja keskivartalon lihasvoiman ja liikehallinnan harjoitteita. Keskitytään siihen, miten nopeita suunnanmuutoksia ja hypyistä alastuloja tehtäisiin turvallisesti. Siten, että polvet eivät pääse painumaan sisäänpäin.

Leppänen kertoo, että tutkimuksissa harjoittelulla on pystytty vähentämään noin 50-prosenttisesti, parhaimmillaan jopa 80-prosenttisesti, polven äkillisiä vammoja.

Linda Sällström tuulettaa maalia Espanjaa vastaan.
Myös Suomen kaikkien aikojen maalintekijä Linda Sällström on kärsinyt pahoista polvivammoista.Tomi Hänninen

Leppäsen mukaan aihetta on tutkittu runsaasti edeltävät 15 vuotta. Miksi polvivammat eivät sitten ole vähentyneet? Syy on varsin yksiselitteinen: tehokkaaksi havaittuja harjoitteita ei tehdä riittävän laajasti nuoruudesta lähtien.

Syytä harjoitteiden vähyydelle on selvitetty ja vaikuttaa siltä, että valmentajat kokevat harjoitteet epäspesifeiksi, eikä niiden koeta palvelevan lajissa kehittymistä.

Leppäsen mukaan harjoitteita ei välttämättä tehdä säännöllisesti, eli vähintään 2-3 kertaa viikossa ympäri vuoden, kuten ne on suunniteltu tehtäviksi.

Vammoja ehkäisevä harjoittelu jää usein jonkun muun kuin jalkapallovalmentajien vastuulle, kuten fysiikkavalmentajalle tai fysioterapeutille. Heidän harjoitteille varataan usein vähemmän aikaa treeneissä, Leppänen uskoo.

- Ohjelma, mitä tutkimuksissa on käytetty, vie noin 15 minuuttia per kerta, mikä on monille pelaajille ja valmentajille liikaa. Nyt tutkimuksessa pyritään kehittelemään tehokkaita, aikaa säästäviä keinoja, jotka valmentajat haluaisivat ottaa käyttöön. Spesifejä harjoitteita, jotka kestäisivät korkeintaan viisi minuuttia.

Asiantuntija Kunnas työskentelee myös HJK:n naisten joukkueen päävalmentajana. Hän pitää Leppäsen esiin nostamaa huolta aitona. Kunnas uskoo polvivammojen korostuvan kaikissa jalkapalloseuroissa, mutta ei osaa arvoida muiden kuin HJK:n tilannetta.

- Harjoitukset alkavat aktivoinneilla, jotka ovat ennaltaehkäiseviä. Pelaajat tekevät yhteisiä harjoitteita, ja sitten on yksilöllisiä harjoituksia heille, joiden tausta sitä vaatii. Silti meilläkin on ollut joitakin loukkaantumisia, vaikka harjoitteisiin varataan paljon aikaa.

Hän lisää, että fysiikkavalmentaja seuraa pelaajien kuormitusta ja pitää huolen siitä, että viikot sisältävät erilaista harjoittelua. Viikkojen tulee olla kuormitukseltaan järkevässä suhteessa toisiinsa, jotta vaihtelu ei olisi liian suurta, Kunnas kuvailee.

- Tähän ei ole mitään yhtä yksittäistä selitystä. Valmentajien, seurojen ja liittojen pitää yhdessä löytää ratkaisumalleja tähän ongelmaan.

Kunnas sanoo loukkaantumisten kuuluvan jalkapalloon, mutta huomauttaa polvivamman vievän pelaajan vähintään yhdeksän kuukauden harjoittelutauolle.

- Se on valtava isku pelaajalle.

Jonne Kunnas.
Yle Urheilun asiantuntija ja HJK:n päävalmentaja Jonne Kunnas on huolissaan naisten jalkapallon polvivammoista.Tomi Hänninen / Yle

Uusiutuminen on yleistä, eikä keinoja juuri ole

Dosentti Leppänen muistuttaa, että polven äkillinen vamma on todella kinkkinen, eikä tutkimuksessa vielä ole osoitettu keinoja vamman uusitumisen estämiselle.

On pyritty rakentamaan kuntoutusprotokollia, mutta niiden toimivuuden tutkimusnäyttö on vielä vähäistä.

- Vaikka vielä ei tarkkaan tiedetä, millainen harjoittelu ehkäisee vamman uusiutumista, huolellinen kuntoutus sekä lihasvoiman ja liikehallinnan kehittäminen todennäköisesti auttavat ehkäisemään myös uusiutumista, Leppänen sanoo.

Vaikka huippu-urheilussa kuntoutus on huolellista, polvivammojen paraneminen kestää pitkään. Kestossa ei naisilla ja miehillä ole merkittävää eroa, Leppänen toteaa.

- Siksi kiinnittäisin erityishuomiota vammoja ennaltaehkäisevään harjoitteluun, koska se tutkitusti toimii.

Jalkapallon EM-kisojen jokainen ottelu nähdään Ylen kanavilla. Kisapelit, taustatarinat, uutiset ja kohokohtaklipit löydät Ylen kisasivuilta.

Lue myös:

Kuukautisilla ja polvivammoilla havaittu yllättävä yhteys - kuukautiskierron seurannasta on tulossa maailmalla urheilutrendi, johon Suomessa on herätty ensimmäisten joukossa

"Ei riitä, että tehdään vaan pikku hölkkä ja ruvetaan pelaamaan" - Monipuolinen alkulämmittely ehkäisee liikuntavammoja

Maailman paras loukkaantui juuri ennen EM-avausta Helmareita vastaan - Suomen kapteenin usko jättiyllätykseen kasvoi, asiantuntijat luottavat yhä Espanjaan

Kymppi täyteen? Englanti murjoo Norjaa hurjin lukemin kotiyleisön edessä - katso suorana ja seuraa hetki hetkeltä EM-futista

lundi 11 juillet 2022 20:59:03 Categories: YLE jalkapallon EURO 2022

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.