Suomi ja Saksa eivät ole päässeet sopuun Uniperin kohtalosta neuvotteluissa Berliinissä." /> Suomi ja Saksa eivät ole päässeet sopuun Uniperin kohtalosta neuvotteluissa Berliinissä." />

YLE


/ HELSINKI Suomi ja Saksa neuvottelivat torstaina pulaan joutuneen kaasuyhtiö Uniperin kohtalosta Saksan pääkaupungissa Berliinissä.

Uniperin pääomistaja on valtionyhtiö Fortum.

Ratkaisua ei ole löytynyt. Suomen delegaatiota johtava omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd.) kommentoi torstaina, että pöydällä on vielä useita vaihtoehtoja.

- Neuvottelut ovat kiivaassa ja herkässä vaiheessa. Keskustelut ovat olleet hyviä ja rakentavia, mutta vielä on paljon töitä tehtävänä, Tuppurainen kertoi Ylelle Berliinissä.

Tuppurainen ja Saksan talousministeriön tiedottaja arvioivat, että ratkaisu syntyy päivien tai korkeintaan muutaman viikon sisällä. Tarkoitus on ennen kaikkea estää Uniperin ajautuminen maksukyvyttömyyteen.

Tuppurainen ei kommentoinut, vaatiiko Saksa Suomelta lisää rahaa Uniperin pelastamiseksi.

- Kysymys on nyt niin herkkä, etten lähde arvioimaan ollenkaan varsinaisia asiakysymyksiä. Mutta halua mennä eteenpäin on, ja tämä on meille hyvä viesti.

Ratkaisua hakevat nyt hallitukset, mutta myös yhtiöt ovat mukana

Ratkaisua tarvitaan sekä hallitusten välillä että Fortumin, Uniperin ja Saksan valtion kesken.

Omistajaohjausministeri Tuppuraisen johtama Suomen delegaatio tapasi Berliinissä Saksan neuvottelijat, joita johtaa maan hallituksen erityistehtävistä vastaava ministeri Wolfgang Schmidt.

Tuppurainen kohtasi myös Saksan talousministeri Robert Habeckin edustajia. Habeck on vaatinut Fortumilta lisätukea Uniperille.

Fortum keskustelee myös suoraan Saksan hallituksen kanssa.

- Henki on rakentava ja hyvä, Fortumin toimitusjohtaja Markus Rauramo kommentoi tilannetta Ylelle torstaina.

Berliinissä oli paikalla myös Uniperin toimitusjohtaja Klaus-Dieter Maubach.

Uniper ilmoitti, ettei se anna lausuntoja neuvottelujen etenemisestä. Tuppurainen tapasi Maubachin iltapäivällä, mutta tapaamisesta ei kerrottu kuin sama yleisviesti, että esillä on useita vaihtoehtoja.

Tytti Tuppurainen, Uniperin hiilivoimala ja Klaus-Dieter Maubach
Ministeri Tytti Tuppurainen (sd.) ja Uniperin toimitusjohtaja Klaus-Dieter Maubach etsivät ratkaisua kriisiin.Jorma Vihtonen / Yle, AOP, Ina Fassbender / Lehtikuva

Ratkaisulla on kiire

Ylen tietojen mukaan neuvotteluissa ollaan lähellä ratkaisua.

Tuppurainen on ollut tiiviissä yhteydessä Saksan hallitukseen jo ennen Berliinin-matkaa, ja neuvotteluja on määrä jatkaa kiireesti Berliinin jälkeen. Perjantaina Tuppurainen osallistuu Eurooppa-ministerien kokoukseen Prahassa.

Valtionyhtiö Fortumin tytäryhtiö Uniper on joutunut pahaan pulaan Venäjän hyökkäyksen ja energiakriisin vuoksi.

Saksan suurin maakaasun välittäjä Uniper on toimittanut sopimusasiakkailleen halpaa venäläistä kaasua, mutta nyt yhtiö joutuu hankkimaan kaasun muualta ja hinta on moninkertaistunut.

Viime viikolla Uniper sanoi tekevänsä kymmeniä miljoonia euroja tappioita päivässä. Nord Stream -putken pysyväksi pelätty huoltokatko lisää tappiota entisestään.

Raskaiden tappioiden ja Saksan kaasuriippuvuuden vuoksi ratkaisulla on kiire.

- Ratkaisun pitää löytyä aivan lähiaikoina, Tuppurainen kommentoi.

Keskeinen kiistakysymys on, kuka kuittaa laskun

Keskeinen hiertävä kysymys on, kuka kuittaa laskun Uniperin surkeaan jamaan ajautuneesta maakaasubisneksestä.

Fortum ja Suomi ovat lähteneet siitä, että Uniper pilkottaisiin osiin. Saksalle elintärkeä kaasuliiketoiminta erotettaisiin omaksi yhtiökseen, jonka Saksan hallitus ottaisi haltuunsa ja jota se pääomittaisi.

Uniper taas haluaisi, että Saksan valtio ottaisi sen osittain omistukseensa. Tietojen mukaan Saksa saattaisi ottaa haltuunsa jopa yli 30 prosenttia Uniperista.

Saksan mukaan Fortumilla on Uniperin pääomistajana vastuu osallistua pelastamiseen eli antaa Uniperille lisää tukea. Tätä tarkoittaisi Fortumille mahdollisesti miljardiluokan laskua - ja jos valtio pääomittaisi tätä varten Fortumia, laskun maksaisivat käytännössä suomalaiset veronmaksajat.

Fortum ja Suomi ovat olleet haluttomia lisärahoittamiseen. Fortum on tukenut tytäryhtiötään jo kahdeksalla miljardilla eurolla. Saksa taas pelkää, että lasku lankeaa sen omien veronmaksajien maksettavaksi.

Korjattu tekstiin 14.7. klo 16:32, että Tuppurainen tapasi koronaa sairastavan ministeri Habeckin sijaan tämän esikuntaa.

Lue lisää:

Suomalaisen Fortumin omistama kaasujätti Uniper on pahassa pulassa kaasun hinnan pompattua moninkertaiseksi - lue tästä, mikä tilanne on nyt

Saksalaiset ostavat jo lämmönpitimiksi hiiltä koteihin - "Kyse Euroopan kriisistä," arvioi talousasiantuntija

Saksan talousministeri vaatii Fortumia osallistumaan pahasti tappiollisen Uniperin pelastamiseen

Omistajaohjausministeri Tuppurainen ei lämpene ajatukselle Fortumin tuesta Uniperille

jeudi 14 juillet 2022 14:31:52 Categories: YLE energia

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.