Presidentti Joe Bidenin tapaaminen kruununprinssi Muhammad bin Salmanin kanssa osoittaa, että Saudi-Arabia on Yhdysvalloille tärkeä strateginen kumppani." /> Presidentti Joe Bidenin tapaaminen kruununprinssi Muhammad bin Salmanin kanssa osoittaa, että Saudi-Arabia on Yhdysvalloille tärkeä strateginen kumppani." />

YLE


Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin neljä päivää kestävä Lähi-idän vierailu jatkui perjantaina Israelissa ja Saudi-Arabiassa.

Bidenin ja Saudi-Arabian kruununprinssi Muhammad bin Salmanin kohtaamiseen ladattiin odotuksia - kättelyä vai ei - ja lopulta ratkaisu oli lyhyt ja kohtelias nyrkkien yhteen lyöminen ja rinnakkain kävely kohti kokoushuonetta.

Biden saapui Saudi-Arabian Jeddaan alkuillasta Suomen aikaa lähdettyään lentoon Israelista, mikä itsessään oli tekona symbolinen. Saudi-Arabia ilmoitti Bidenin vierailun kynnyksellä avaavansa ilmatilansa kaikille koneille, myös Israelista saapuville.

Israelin ja Saudi-Arabian välillä ei ole diplomaattisuhteita, eikä Saudi-Arabia ole virallisesti tunnustanut Israelin valtiota.

Viime vuosien aikana Israel on kuitenkin solminut diplomaattisuhteet Arabiemiirikuntien, Bahrainin ja Marokon kanssa, mikä on muuttanut alueen dynamiikkaa.

Yhdysvallat on pitänyt arabimaiden ja Israelin paranevia suhteita myönteisenä kehityksenä. Vaikka Israelin ja Saudi-Arabian välisiin diplomaattisuhteisiin on vielä matkaa, Bidenin turvallisuuspoliittinen neuvonantaja Jake Sullivan kommentoi Saudi-Arabian ilmatilan avaamisen olevan osoitus Bidenin diplomatian kyvykkyydestä.

Bidenin tapaaminen saudihallinnon kanssa on silti hänen Lähi-idän vierailunsa kiistanalaisin osa. Kampanjoidessaan presidentiksi Biden vannoi tekevänsä Saudi-Arabiasta "hylkiön" maailman näyttämöllä.

Maiden välejä ovat hiertäneet Saudi-Arabian aktiivinen osallistuminen Jemenin sisällissotaan sekä Saudi-Arabian ihmisoikeusrikkomukset, joista toimittaja Jamal Khashoggin murha vuonna 2018 on saanut eniten kansainvälistä huomiota.

Venäjän aloittama hyökkäyssota Ukrainassa ja kohonnut energian hinta ovat kuitenkin saaneet Yhdysvallat uudelleenarvioimaan toimivien suhteiden tarvetta pitkäaikaiseen kumppaniin ja öljymaahan, joka on viime vuosien aikana lähentynyt Kiinaa ja Venäjää.

Biden perusteli Saudi-Arabian vierailuaan taannoisessa kirjoituksessaan The Washington Post -sanomalehteen.

- Alusta asti, tavoitteeni on ollut uudelleensuunnata - mutta ei katkaista - suhteita valtioon, joka on ollut strateginen kumppani 80 vuoden ajan, Biden kirjoitti.

Bidenin hallinto on muun muassa harkinnut aseviennin rajoitusten poistamista Saudi-Arabialta, kertoi uutistoimisto Reuters ennen presidentin Lähi-idän visiitin alkamista.

Valkoinen talo ei ole kuitenkaan myöntänyt, että päätöstä aseviennistä olisi vielä tehty, eikä turvallisuuspoliittinen neuvonantaja Jake Sullivan halunnut myöskään, että vierailulta odotettaisiin välitöntä päätöstä öljynviennin lisäyksestä Saudi-Arabiasta Yhdysvaltoihin.

Biden lupasi tukea palestiinalaissairaaloita

Ennen lähtöään Saudi-Arabiaan Biden vieraili Länsirannalla palestiinalaisalueella.

Biden kertoi Yhdysvaltojen tukevan palestiinalaissairaaloita noin 100 miljoonalla eurolla vieraillessaan yhdessä sairaaloista.

Biden tapasi vierailullaan myös palestiinalaisten presidentin Mahmud Abbasin ja korosti tarvetta palestiinalaisten instituutioiden vahvistamiselle.

- Palestiinalaiset ja israelilaiset ansaitsevat yhtäläisesti vapautta, vaurautta, turvallisuuutta ja arvoa. Pääsy terveydenhuoltoon tarvittaessa on olennainen osa arvokasta elämää, Biden sanoi.

Tapaamisen on nähty keskittyvän talousasioihin, kuten palestiinalaispakolaisten tukemiseen. Suurta diplomaattista läpimurtoa Israelin ja Palestiinan välille ei odotettu, eikä sellaista tullut.

Vierailu herätti jo ennakkoon skeptisyyttä ja katkeruutta niissä palestiinalaisissa, joiden mielestä Biden on tehnyt liian vähän saadakseen rauhanneuvotteluihin uutta potkua.

Biden sanoi perjantaina, ettei maaperä ole vielä oikea Israelin ja palestiinalaisten välisille neuvotteluille.

- Yhdysvallat ei kuitenkaan luovu yrityksestä saada osapuolia neuvottelemaan.

Tukea pakolaisille ja toimittajan murhan selvittämiselle

Bidenin on määrä ilmoittaa myös noin 200 miljoonan euron tuesta UNRWA:lle, jonka vastuulla ovat palestiinalaiset pakolaiset. Donald Trumpin hallinto leikkasi tuen, mutta nyt Yhdysvalloista tulee UNRWA:n suurin lahjoittaja, sanoo Bidenin hallinnon edustaja.

Lisäksi Biden sanoi Yhdysvaltojen vaativan täyttä ja läpinäkyvää selvitystä surmatun palestiinalais-amerikkalaisen reportterin Shireen Abu Aklehin kuolemasta.

- Yhdysvallat puolustaa jatkossakin median vapautta kaikkialla maailmassa, sanoi Biden.

Al Jazeera on vienyt toimittajansa murhatapauksen Haagiin ICC:hen eli kansainväliseen rikostuomioistuimeen. Arabiankielisen tv-kanavan tunnettua toimittajaa ammuttiin toukokuussa, kun hän oli raportoimassa Jeninin pakolaisleirille tehdystä ratsiasta.

Al Jazeeran mukaan israelilaiset joukot ampuivat veteraanitoimittajaa päähän ja teko oli "tahallinen" ja "kylmäverinen". Israelin armeijan mukaan palestiinalaiset saattoivat ampua häntä, kun he ottivat yhteen Israelin joukkojen kanssa.

Biden nosti myös esille journalisti Jamal Khashoggin murhan. Biden sanoi tehneensä maan kruununprinssi Muhammed bin Salmanille selväksi, että jos vastaavaa tapahtuu jatkossa, siihen reagoidaan.

Yhdysvaltalaisten tiedustelutietojen mukaan bin Salman oli hyväksynyt Khashoggin murhaamisen. Saudi-Arabian viranomaiset ovat kieltäneet kruununprinssin olleen vastuussa murhasta.

Saudiarabialainen Khashoggi surmattiin maan konsulaatissa Istanbulissa lokakuussa 2018.

Lue lisää: Joe Biden selvittää Lähi-idässä Trumpin sotkuja - Iranin ydinaseuhka kasvoi, ja palestiinalaiset ovat entistä ahtaammalla

Palestiinalaisten päätoiveena rauhanneuvottelut

Bidenin ja Abbasin tapaaminen Bethelemissä on ensimmäinen korkean tason tapaaminen Yhdysvaltojen ja palestiinalaisten välillä sen jälkeen, kun välit viilenivät Yhdysvaltojen kieltäydyttyä uusimasta Palestiinan vapautusjärjestön PLO:n Washingtonin-toimiston toimilupaa presidentti Trumpin aikana vuonna 2017.

Palestiinalaiset haluasivat Yhdysvaltojen tekevän enemmän saadakseen rauhanneuvottelut Israelin kanssa uudelleen käyntiin.

USA:s president Joe Biden håller tal efter ankomst till Israel under sin första Mellanösternresa som president.
Joe Biden aloitti Lähi-idan-matkansa tapaamisella Israelin pääministerin kanssa. Perjantaina Biden tapaa palestiinalaisten presidentin Mahmoud Abbasin ja jatkaa matkaansa Saudi-Arabiaan.Lehtikuva

He vaativat myös Yhdysvaltoja palauttamaan konsulaattinsa Jerusalemiin. Se toimi tosiasiassa maan lähetystönä, kunnes se suljettiin niin ikään Trumpin kaudella vuonna 2019.

Yhdysvaltain lähetystö siirrettiin Tel Avivista Jerusalemiin, mikä merkitsi kiistellyn kaupungin tunnustamista Israelin pääkaupungiksi.

Biden aloitti Lähi-idän vierailunsa torstaina Israelista, missä hän allekirjoitti Israelin pääministerin Yair Lapidin kanssa turvallisuusjulistuksen, joka suuntautuu Iranin ydinasehankkeita vastaan.

Israelille, Yhdysvalloille ja monelle arabimaalle Iran toimii yhteisenä vihollisena, mikä on auttanut maiden välisten suhteiden pysymistä toimintakuntoisina viime aikoina.

Päivitetty 16.7. klo 03.39. Lisätty Bidenin sanomisia Khashoggin murhasta.

vendredi 15 juillet 2022 14:53:37 Categories: Joe Biden YLE

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.